Αρχική Eπικαιρότητα Ελλείψεις στα ράφια μετά την κακοκαιρία; «Όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα...

Ελλείψεις στα ράφια μετά την κακοκαιρία; «Όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα ανοίξουν οι δρόμοι»

Στα διόδια των Μαλγάρων βρίσκονται εγκλωβισμένα δεκάδες φορτηγά εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό προς Αθήνα. Ακινητοποιημένα φορτηγά όμως υπάρχουν και σε άλλα σημεία του κεντρικού εθνικού οδικού δικτύου. Η κατάσταση στο δίκτυο πέριξ της πρωτεύουσας δεν αποκλείεται μάλιστα να προκαλέσει και ελλείψεις σε διάφορα αγαθά.
Με τις χιονοπτώσεις της «Ελπίδας» να έχουν παραλύσει μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου και την Αττική Οδό να είναι ακόμα μπλοκαρισμένη εξαιτίας χιλιάδων οχημάτων που εγκαταλήφθηκαν από τους οδηγού, φορτηγά που μεταφέρουν αγαθά αλλά και ευπαθή προϊόντα βρίσκονται ακινητοποιημένα σε διάφορα σημεία του κεντρικού οδικού δικτύου της χώρας.
Χαρακτηριστική περίπτωση, τα δεκάδες φορτηγά που βρίσκονται από χτες το πρωί στα διόδια των Μαλγάρων, μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της απαγόρευσης που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης να μην κινηθούν στην εθνική οδό για Αθήνα με δυνατότητα μόνο να κυκλοφορήσουν στην Εγνατία Οδό.
Ακινητοποιημένα φορτηγά στα διόδια των Μαλγάρων στη Θεσσαλονίκη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.01.2022
Ακινητοποιημένα φορτηγά στα διόδια των Μαλγάρων στη Θεσσαλονίκη
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Τροχαίας ανέφερε: «Λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση – παγετός), από ώρα 11.00΄της 24-01-2022 και έως την ύφεση των καιρικών φαινομένων, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και των Λεωφορείων, στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα επί του οδικού άξονα του Αυτοκινητόδρομου ΑΘΕ, από Χ.Θ. 484+000 (Διόδια Μαλγάρων) έως Χ.Θ. 474+000 (Κόμβος Κλειδίου).
Από τις εν λόγω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιρούνται:

τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. κλπ.)

τα οχήματα οδικής βοήθειας

τα οχήματα που μεταφέρουν αλάτι

τα οχήματα που κατευθύνονται από Κόμβο Κλειδίου προς Εγνατία Οδό (Βέροια, Κοζάνη κλπ)

τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλης της Λαμίας».

Ακινητοποιημένα 85 φορτηγά με εμπορεύματα

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης σήμερα στα διόδια των Μαλγάρων βρίσκονται ακινητοποιημένα 85 φορτηγά τα οποία είναι γεμάτα εμπορεύματα.
Όπως είπε στο Sputnik ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών, Απόστολος Κενανίδης, «από χτες εγκλωβίστηκαν στα διόδια δεκάδες φορτηγά» ενώ αρκετοί εκ των οδηγών είναι ξένοι «οι οποίοι όταν τους λένε ότι “δεν μπορείτε να κυκλοφορήσετε επειδή χιόνισε στην Αθήνα” δεν το καταλαβαίνουν».
«Δυστυχώς πολλοί από εμάς αναγκαστήκαμε να μην ταξιδέψουμε, άλλοι επέστρεψαν στα σπίτια τους αφήνοντας τα φορτηγά στο σημείο κι άλλοι που δεν είναι από εδώ και ήθελαν να ταξιδέψουν στην Αθήνα, παραμένουν στο σημείο και γίνεται ένας μεγάλος χαμός για μια Αττική Οδό η οποία για κάποιο λόγο έκλεισε, αλλά η ευθύνη ανήκει σε όλους. Πρώτα απ’ όλα στην Πολιτική Προστασία και στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στην εταιρεία που έχει τη φροντίδα της Αττικής Οδού» τόνισε ο κ. Κενανίδης προσθέτοντας ότι «κανείς αρμόδιος δεν έχει φροντίσει να πάει τρόφιμα και νερό σε αυτούς τους εγκλωβισμένους οδηγούς. Κάποιος μπορεί να χρειάζεται κάποια φροντίδα, φάρμακα. Κανένας δεν μεριμνά για αυτούς τους ανθρώπους, δυστυχώς αυτή είναι η Πολιτεία μας».
Χιονοπόλεμος έξω από τη Βουλή - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.01.2022

Παράλληλα, δεκάδες φορτηγά είναι εγκλωβισμένα σε άλλα σημεία της εθνικής οδού, αλλά και στην Αττική Οδό και το ενδεχόμενο ελλείψεων αγαθών στην αγορά είναι ορατό.
Όπως τόνισε στο Sputnik ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, «παρότι είναι ακόμα νωρίς να πούμε ότι θα υπάρξουν ελλείψεις εξαιτίας και της μη ζήτησης -αφού όλα είναι κλειστά εκτός από τα σούπερ μάρκετ κι αυτά σήμερα δεν έχουν κόσμο» ωστόσο μια έλλειψη αγαθών και ειδικά τροφίμων και ευπαθών προϊόντων, «μπορεί να υπάρξει και σίγουρα έχει σχέση και με το πόσο γρήγορα θα αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο».
sputniknews.gr