Αρχική Eπικαιρότητα Κόντεψε να πνιγεί από ένα κομμάτι κρέας και ζητάει αποζημίωση 300.000 ευρώ...

Κόντεψε να πνιγεί από ένα κομμάτι κρέας και ζητάει αποζημίωση 300.000 ευρώ από το Νοσοκομείο

Αγωγή κατά του νοσοκομείου Ρόδου υπέβαλε Βρετανός τουρίστας, με την οποία ζητάει αποζημίωση ύψους 300.000 ευρώ για βλάβες που υπέστη όταν «πνίγηκε» από ένα κομμάτι κρέας. Η αγωγή θα εκδικάζονταν την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, αλλά αναβλήθηκε από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου για την 14η Απριλίου 2022.

Το χρονικό

Ο ενάγων είναι 55χρονος Βρετανός πολίτης και, το 2015, επισκέφθηκε το νησί για διακοπές με την οικογένειά του. Ο ίδιος, η γυναίκα και οι δύο κόρες τους έφθασαν στη Ρόδο στις 27 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς και, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα παρέμεναν εκεί ως τις 4 Ιουλίου. Στις 29 Ιουνίου, όμως, την ώρα που η οικογένεια δείπνιζε σε εστιατόριο του νησιού, ένα κομμάτι χοιρινό κρέας «έκατσε» στον λαιμό του. Αρχικά, νιώθοντας έντονη ενόχληση, προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πίνοντας νερό. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι μπορούσε να αναπνεύσει, ήταν αδύνατο να καταπιεί, κάθε φορά που προσπαθούσε να φάει ή να πιεί κάτι. Ο Βρετανός συνειδητοποίησε ότι δεν θα περνούσε από μόνο του το πρόβλημα και αποφάσισε να επισκεφθεί, το επόμενο πρωί, το νοσοκομείο Ρόδου, «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου», προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις και να τού χορηγηθεί η ενδεικνυόμενη αγωγή. Ο ίδιος εξετάστηκε από ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος και τον παρέπεμψε σε γαστρεντερολόγο.

Ο γαστρεντερολόγος του συνέστησε να υποβληθεί σε γαστροσκόπηση, ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς προκαλούσε το πρόβλημα. Ο ασθενής συναίνεσε αποκλειστικά και μόνο στη διενέργεια της ενδοσκόπησης. Όταν ο Βρετανός μπήκε στο εργαστήριο για την ενδοσκόπηση, ο ιατρός έδωσε στη σύζυγό του ένα έγγραφο και της ζήτησε να το υπογράψει. Καθώς εκείνη δεν μπορούσε να καταλάβει το περιεχόμενο του συντεταγμένου στα ελληνικά εγγράφου, ο γαστρεντερολόγος την ενημέρωσε ότι ήταν μία φόρμα συναίνεσης για την ενδοσκόπηση και ότι έπρεπε να την υπογράψει για καθαρά τυπικούς λόγους. Η σύζυγός του υπέγραψε το χαρτί και περίμενε στον διάδρομο έξω από το εργαστήριο, για τη διάγνωση του γιατρού.

Σύμφωνα με την αγωγή, το ενδοσκόπιο του προκαλούσε έντονη τάση για εμετό και έτσι, ένας άλλος γιατρός, αναισθησιολόγος, τού χορήγησε γενική αναισθησία. Στη συνέχεια, ο γαστρεντερολόγος ανακοίνωσε στη σύζυγο και τα παιδιά του εξεταζόμενου ότι είχαν εντοπίσει έναν ενσφηνωμένο βλωμό και προσπάθησαν να τον απομακρύνουν, αλλά κατά λάθος τού έσκισαν τον οισοφάγο.

Το σοκ του, όπως περιγράφει, ήταν τεράστιο και ο Γολγοθάς του είχε μόλις ξεκινήσει. Από αξονική τομογραφία επιβεβαιώθηκε ρήξη οισοφάγου και παρουσία αέρα στο μεσοθωράκιο, στο ύψος των μαλακών μορίων των υπερκλείδιων βόθρων και τραχηλικών χώρων μέχρι και το ύψος των γλωσσοεπιγλωττιδικών βοθρίων και αριστερά υποδιαφραγματικά.

Η κατάστασή του ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς η διάτρηση του οισοφάγου μπορούσε λόγω της θέσης της να προκαλέσει σηψαιμία. Επρεπε να μεταβεί άμεσα στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) για το χειρουργείο, ενώ μετά το χειρουργείο επρόκειτο να νοσηλευτεί στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μιας και το ΠΑΓΝΗ δεν είχε διαθέσιμη κλίνη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύμφωνα με την dimokratiki.gr, εντελώς ξαφνικά, στις 21:30 το βράδυ, ενημερώθηκε ότι ούτε τα νοσοκομεία στην Κρήτη ήταν τελικά σε θέση να επιληφθούν του περιστατικού και αντ’ αυτού έπρεπε να διακομισθεί στην Αθήνα.

Εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.» και την 1η Ιουλίου 2015 υποβλήθηκε κατεπειγόντως σε δεξιά θωρακοτομή, συρραφή και αποκατάσταση του οισοφάγου.

Το χειρουργείο διήρκησε πολλές ώρες και ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενώ ο ιατρός που τον χειρούργησε είπε στους Έλληνες συνεργάτες της ασφαλιστικής του εταιρείας ότι η κατάστασή του ήταν τόσο σοβαρή που τον έσωσε «από του Χάρου τα δόντια».