Αρχική Eπικαιρότητα H ακρίβεια ροκανίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών

H ακρίβεια ροκανίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών

Σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης για τα νοικοκυριά, που λαμβάνει δραματικές διαστάσεις στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, αλλά και αρνητικές επιδόσεις στην απασχόληση, καταγράφει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι η ακρίβεια «ροκάνισε» το 10,4%  του κατώτατου μισθού, ενώ σε περιπτώσεις εργαζομένων με μερική απασχόληση, οι απώλειες άγγιξαν το 13,7% του μέσου μισθού τους.

Αναλυτικά, στο νέο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ με τίτλο «Ακρίβεια, αγοραστική δύναμη και αγορά εργασίας», οι επιστημονικοί συνεργάτες της Συνομοσπονδίας  χαρακτηρίζουν «τοξικό κοκτέιλ» το κύμα ακρίβειας σε συνδυασμό με την υγειονομική κρίση και τις επιπτώσεις του προγράμματος οικονομικής αναπροσαρμογής, καθώς:

– Η απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων λόγω του κύματος ακρίβειας συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο του 2021. Ειδικότερα, η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφτασε το 10,4%, ενώ του μέσου μισθού των εργαζομένων μερικής απασχόλησης άγγιξε το 13,7%. Τον ίδιο μήνα το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα απώλεσε περίπου το 7% της αγοραστικής του δύναμης σε ετήσια βάση.

– Το 2020 οι ετήσιες καθαρές αποδοχές ενός νοικοκυριού με δύο ενήλικες και δύο παιδιά μειώθηκαν σε μονάδες αγοραστικής δύναμης έναντι του 2019. Επίσης, στην Ελλάδα οι αποδοχές αυτές αντιστοιχούσαν το 2020 στο 74,3% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

– Εξίσου μεγάλη είναι η απόκλιση του ποσοστού απασχόλησης έναντι των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Το γ΄ τρίμηνο του 2021 η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, με την απόκλιση μεταξύ του μέσου όρου της Ευρωζώνης και της Ελλάδας να είναι ίση με 8,8 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπλέον, στην Ελλάδα το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών το γ΄ τρίμηνο του 2021 ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό των ανδρών.

–  Στο ίδιο διάστημα η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη όσον αφορά τη μετάβαση από την ανεργία στην απασχόληση και το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας (67,1%).

Να σημειωθεί πάντως, ότι σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Νοέμβριο του 2021 υπήρξε νέα  μικρή υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας, καθώς διαμορφώθηκε στο 13,3% από το ανοδικά αναθεωρημένο 13,4% τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, 624.858 άτομα ήταν άνεργα, με τους κάτω των 24 να πλήττονται περισσότερο.