Αρχική Eπικαιρότητα Εφορία: Οι 10 περιπτώσεις που πρέπει να δηλώσετε την ακινησία του αυτοκινήτου...

Εφορία: Οι 10 περιπτώσεις που πρέπει να δηλώσετε την ακινησία του αυτοκινήτου σας

Όπως είναι γνωστό το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία η οποία κανονικά έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των ΙΧ θα μπορούν να κυκλοφορούν τα οχήματά τους μέχρι να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση ακινησίας του αυτοκινήτου τους. Αυτό μπορεί να γίνει έως την τελευταία ημέρα της προθεσμίας δηλαδή μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2022.

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία με λίγα κλικ στον υπολογιστή τους ή ακόμη και στο κινητό τους.

Όσοι θέτουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία.

Όσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Πότε είναι υποχρεωτική η εεπίσκεψη στην Εφορία

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να επισκεφθούν την Εφορία τους για να δηλώσουν την ακινησία του οχήματός τους.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής:

1) Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.

2) Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.

3) Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

4) Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.

5) Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.

6) Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.

7) Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.

8) Πλειστηριασμού του οχήματος.

9) Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.

10) Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).