Αρχική Eπικαιρότητα STOP στην ανάπτυξη Α.Π.Ε. στον Ταΰγετο – Σε ειδικό καθεστώς έξι ορεινοί...

STOP στην ανάπτυξη Α.Π.Ε. στον Ταΰγετο – Σε ειδικό καθεστώς έξι ορεινοί όγκοι

Απαγορεύεται η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε έξι ορεινούς όγκους της χώρας, αφού μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς αυστηρής προστασίας από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του υφυπουργού ΠΕΝ, Γιώργο Αμυρά, όσες άδειες έχουν εκδοθεί ως σήμερα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα ανακληθούν.

Επίσης το ειδικό καθεστώς αυστηρής προστασίας από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις θα αφορά, σε πρώτη φάση, στον Ταΰγετο σε Λακωνία και Μεσσηνία, τα Λευκά Όρη στην Κρήτη, την Τύμφη στα Ιωάννινα, το όρος Χατζή στα Τρίκαλα, το Σάος στη Σαμοθράκη και τον Σμόλικα σε Γρεβενά και Ιωάννινα.

Στις Περιοχές Άνευ Δρόμων (ΠΑΔ) θα απαγορευτεί στο εξής η δημιουργία δρόμων  και τεχνητών επιφανειών.

Οι δασικοί δρόμοι που υπάρχουν θα επιτρέπεται να συντηρηθούν και όχι να αναβαθμιστούν.

Παράλληλα, το υπουργείο Ενέργειας εξετάζει ακόμα 55 αδιατάρακτα φυσικά τοπία της χώρας, άνω των 10.000 τ.μ., τα οποία έχουν οριοθετηθεί και θα αποφασιστεί στη συνέχεια εάν θα χαρακτηριστούν και αυτά Περιοχές Άνευ Δρόμων, με τις αντίστοιχες απαγορεύσεις.

Για την εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών, έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, με ορίζοντα ισχύος τα δύο έτη, οι οποίες οδεύουν για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Επίσης οι κ. κ. Σκρέκας και Αμυράς ανακοίνωσαν ότι το υπουργείο μελετά καθεστώς προστασίας και για νησιωτικές περιοχές, ενώ το 30% των θαλάσσιων ζωνών θα υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας και από αυτό το 10% σε καθεστώς απόλυτης προστασίας.