Την παράταση κατά μία εβδομάδα των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας που σχετίζονται με τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, κατόπιν της εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Σήμερα, Τετάρτη 19/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε ομόφωνα τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα» αναφέρει η απόφαση του υπουργείου Υγείας.
Έτσι, το πακέτο μέτρων που εφαρμόζεται από τις 30 Δεκεμβρίου και είχε ισχύ έως τις 23 Ιανουαρίου, παρατείνεται έως τις 30 Ιανουαρίου.
Όπως συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα, το πακέτο των μέτρων αυτών θα επανεξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να κριθεί εάν θα υπάρξει χαλάρωσή τους στη συνέχεια. Το ενδεχόμενο χαλάρωσης κρίνεται στη βάση της επιδημιολογικής εικόνας και -όπως προκύπτει από την απόφαση των ειδικών- τη δεδομένη στιγμή δεν πληροί τα κριτήρια για να υπάρξει σχετική εισήγηση.
Λίγο – πολύ η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για παράταση των μέτρων κατά μία εβδομάδα ήταν αναμενόμενη -παρά την κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων-, δεδομένου του υψηλού αριθμού θανάτων και διασωληνωμένων ασθενών τα τελευταία 24ωρα και της πίεσης που ασκείται στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN Greece, ο ΕΟΔΥ αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα το απόγευμα έναν αριθμό κρουσμάτων της τάξης των 23.000, όπως και χθες, καθώς το πρωί είχαν εντοπιστεί περίπου 11.000 μολύνσεις.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής, μίλησε για πίεση στο σύστημα υγείας και εκτίμησε πως είναι λογικό να υπάρξει παράταση των μέτρων.
Ποια μέτρα θα βρίσκονται σε ισχύ έως τις 30 Ιανουαρίου
– Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
– Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
– Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
– Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
– Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
Η συνύπαρξη Όμικρον και Δέλτα πιέζει το Σύστημα Υγείας
Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να υπάρχει γιατί παρά το γεγονός ότι η «Ο» είναι η επικρατούσα μετάλλαξη υπάρχει παράλληλα και η «Δ» που κάνει βαριές νοσήσεις, οδηγεί σε διασωληνώσεις. Επίσης, σημείωσε: «Δυστυχώς, το 85% των ανθρώπων που φθάνουν εκεί είναι ανεμβολίαστοι και οδηγούμαστε στα αυξημένα νούμερα απωλειών. Προφανώς και μας ανησυχεί και είναι κάτι που οφείλει να το συμπεριλάβει κανείς στα κριτήρια με τα οποία θα λάβει τις όποιες αποφάσεις.»
Σε ερώτηση σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για τη διαχείριση της κατάστασης είπε ότι πολλές φορές έχει αναφερθεί το τι έκανε η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα, όπως είπε, η χώρα μας είναι στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και κάτω αλλά αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι «για μένα δεν είναι το σημαντικό, διότι όλες οι ανθρώπινες απώλειες είναι ένα πολύ δυσάρεστο στοιχείο, χωρίς αμφιβολία μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Για να μιλήσει κανείς για εγκληματική διαχείριση, για ευθύνες ή για οτιδήποτε, οφείλει να ιχνηλατήσει τη συμπεριφορά της κυβέρνησης στο ΕΣΥ από την ώρα που το παρέλαβε, τι έγινε στο μεσοδιάστημα, πού ήταν η κατάσταση και πού έφθασε», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.
Σχετικά με την απόφαση για μη επέκταση της υποχρεωτικότητας απάντησε ότι αυτή την ώρα τα ποσοστά εμβολιασμού με την πρώτη δόση είναι πάνω από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και σε ό,τι αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.