Αρχική Eπικαιρότητα Γιατί η διαφήμιση της Pantene με τους ΛΟΑΤΚΙ έγινε viral

Γιατί η διαφήμιση της Pantene με τους ΛΟΑΤΚΙ έγινε viral

Η διαφήμιση του σαμπουάν Pantene που από τη Δευτέρα προβάλλεται στην τηλεόραση έχει γίνει ήδη viral, βγάζοντας στο προσκήνιο μια διαφορετική Ελλάδα.

Στη διαφήμιση της Pantene, προϊόν της εταιρείας Procter and Gamble, πρωταγωνιστούν πέντε άτομα, μέλη της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες καταπίεσης, με αφορμή τα μαλλιά τους.

“Φράντζα, κεφάλι ψηλά!”, λέει στη διαφήμιση ο Δήμος, που είναι cis gay αγόρι. “Στις δουλειές πρέπει να αλλάζουν τα μυαλά και όχι τα μαλλιά“, παίρνει τη σκυτάλη η Νικόλ, που είναι cis gay κορίτσι. “Πρώτα μάκρυνα τα μαλλιά μου και μετά είπα στους δικούς μου “αισθάνομαι, είμαι γυναίκα””, λέει η Καίτη, που είναι trans κορίτσι. “Δεν υπάρχουν “αντρικά” ή “γυναικεία” μαλλιά”, διαπιστώνει η/το LEX, που είναι non-binary άτομο. “Ίσως κάποιοι νομίζουν ότι έτσι κρύβομαι, αλλά εγώ έτσι εκφράζομαι” εξηγεί ο Θέμης, μέσω της drag περσόνας του Holly Grace.

Σύμφωνα με την εταιρία, τα μαλλιά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αυτοεκτίμηση μας και αποτελούν σημαντική προέκταση και έκφραση της ταυτότητας του κάθε ατόμου. Η σύνδεση που γίνεται είναι πως για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, τα μαλλιά συχνά αποτελούν το πρώτο στάδιο σε ζητήματα coming out, αυτοπροσδιορισμού, φυλομετάβασης, προσωπικής ενδυνάμωσης κ.λπ. Όπως έλεγε ένα νεαρό τρανς κορίτσι σε μια άλλη διαφήμιση της ίδιας εταιρείας που βγήκε πέρυσι στον αέρα, το γεγονός ότι μάκρυνε τα μαλλιά της “έκανε το μέσα μου να ταιριάξει με το έξω μου”.

 

 

 

“Μοιρασμένο” το Twitter – Πολλές οι αντιδράσεις

Το σποτ κυκλοφόρησε χθες Δευτέρα ενώ έχει αναρτηθεί και στα social media του brand. Μάλιστα στο Youtube έχει πάνω από 50.000 προβολές.

Το χάσταγκ #HairHasNoGender βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των τρεντ στο Twitter με την πλειονότητα των χρηστών να σχολιάζει θετικά τη συγκεκριμένη καμπάνια.

Την ίδια ώρα υπήρχαν και ενοχλητικά σχόλια όπως αυτό της πολιτεύτριας της Νέας Δημοκρατίας Αφροδίτης Λατινοπούλου η οποία θέλοντας να επιχειρηματολογήσει επισήμανε πως “η Τουρκία θα είχε εισβάλει και θα έφτανε στο Σύνταγμα την ίδια ώρα που κάποιοι θα “έφτιαχναν τη φράντζα τους”.