Αρχική Eπικαιρότητα Σήμα αισιοδοξίας για πανδημία: «Η αποκλιμάκωση ήλθε νωρίτερα» – Πόσα κρούσματα αναμένονται...

Σήμα αισιοδοξίας για πανδημία: «Η αποκλιμάκωση ήλθε νωρίτερα» – Πόσα κρούσματα αναμένονται σήμερα

Για την εξέλιξη της πανδημίας μίλησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάνοντας λόγο για περαιτέρω αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.
Η αποκλιμάκωση ήλθε νωρίτερα, όπως αναφέρει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, «βλέποντας» μάλιστα ενδεχομένως και κάτω από 3.000 κρούσματα στο τέλος του Ιανουαρίου.
Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την πορεία της πανδημίας, σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε φάση ύφεσης, παρατηρώντας ότι «τηρούμε όλους τους θεωρητικούς όρους για να μιλάμε για αποκλιμάκωση».
Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης, η αποκλιμάκωση ήλθε 8-10 ημέρες νωρίτερα, και ο βασικός λόγος για αυτό ήταν ότι το τελευταίο «κύμα» καθοδηγήθηκε από την ηλιακή ομάδα 18-39 ετών, με τα άτομα της συγκεκριμένης ομάδας να περνούν τη νόσο ήπια και πολλές φορές ασυμπτωματικά.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο πραγματικός βαθμός διασποράς σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, λόγω της αυξημένης κινητικότητας, ήταν τριπλάσιος από τα κρούσματα που κατέγραψε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Πάντως, ο κ. Σαρηγιάννης συνέστησε προσοχή στις μεγαλύτερες ηλικίες και στις ευπαθείς ομάδες, καθώς το σημαντικό όπως είπε, είναι να μην υπάρχουν επαφές με τις συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού.
Για σήμερα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα κρούσματα θα διαμορφωθούν γύρω στα 22.000.
Εν τω μεταξύ, για το τέλος του Ιανουαρίου, όπως επεσήμανε, εάν διατηρηθούν και τηρούνται τα υφιστάμενα μέτρα, τα κρούσματα μπορούν να πέσουν κάτω από τα επίπεδα των 3.000.
Πάντως, ο ίδιος σημείωσε πως είναι δύσκολο να πούμε ότι έχουμε φτάσει σε ένα διαχειρίσιμο σημείο, τονίζοντας ότι το πρόβλημα των νοσηλειών υπάρχει.
«Έτσι λέγαμε και με τη Δέλτα και ήλθε η Όμικρον» προειδοποίησε σχετικά, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό το σύστημα υγείας να είναι θωρακισμένο, να υπάρχει απολύμανση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), παρατηρώντας παράλληλα ότι η τηλεργασία που εφαρμόστηκε, φαίνεται να έχει βοηθήσει.