Αρχική Eπικαιρότητα Καταγγελίες από εμποροϋπαλλήλους: «Αν δε θες να χάσεις το μεροκάματο μη δηλώσεις...

Καταγγελίες από εμποροϋπαλλήλους: «Αν δε θες να χάσεις το μεροκάματο μη δηλώσεις ότι είσαι θετικός»

Αναρίθμητες είναι τις τελευταίες ημέρες οι καταγγελίες για καταστήματα λιανικού εμπορίου, στα οποία νοσεί πάνω από το 10%-15% του προσωπικού.
Η πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ντίνα Γκογκάκη, μίλησε στην εκπομπή του OPEN, Ώρα Ελλάδος, για το πώς επηρεάζει η πανδημία τον κλάδο και τους εμποροϋπαλλήλους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα κρούσματα μέσα στους χώρους δουλειάς είναι πάρα πολλά.
«Είναι πολλές οι επιχειρήσεις και χαρακτηριστικές οι καταγγελίες που έχουμε τις τελευταίες ημέρες με καταστήματα στα οποία νοσεί πάνω από το 10%-15% του προσωπικού. Σε μεγάλο εμπορικό κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη είχαμε 40 κρούσματα, την Παρασκευή άλλα 30 και ο αριθμός καθημερινά αυξάνεται. Τα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων είναι εντελώς ελλιπή, δεν τηρούνται, ουσιαστικά δεν υπάρχουν», τόνισε η κα Γκογκάκη.
Σύμφωνα με την ίδια, μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για εργοδότες που λένε στους εργαζόμενους που έχουν νοσήσει από κορονοϊό να προσέλθουν στον χώρο εργασίας τους παίρνοντας απλά ένα παυσίπονο.
Παρέθεσε, μάλιστα, ορισμένα περιστατικά από χθεσινές καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες οι εργοδότες λένε στους υπαλλήλους πως αν δεν θέλουν να χάσουν το μεροκάματό τους, να μη δηλώσουν ότι είναι θετικοί στον ιό, γιατί ούτως ή άλλως τα συμπτώματα δεν είναι και τόσο σοβαρά.
Η κα Γκογκάκη τόνισε, ακόμη, ότι η μετάλλαξη Όμικρον σαρώνει και μέσα στους χώρους δουλειάς, με τους εργαζομένους στο εμπόριο, που έρχονται καθημερινά σε επαφή με χιλιάδες καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι.
«Χρειάζεται να παρθούν επιπλέον μέτρα για την προστασία της υγείας τόσο των εργαζομένων όσο και των καταναλωτών. Δεν υπάρχει καμία ιχνηλάτηση, δεν τηρείται κανένα μέτρο, καμία απόσταση, δεν γίνεται καμία απολύμανση», σημείωσε η πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων.