Αρχική Eπικαιρότητα «Παγώνουν» οι μειώσεις στον ΦΠΑ

«Παγώνουν» οι μειώσεις στον ΦΠΑ

«Δεν μπορούν να γίνουν νέες μειώσεις ΦΠΑ γιατί θα εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χ. Σταϊκούρας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως υφίσταται μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ καθώς δεν μπορεί να εκτροχιαστεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηριχθούν κλάδοι που πλήττονται από την πανδημία.

«Στο μέτωπο της συγκράτησης των τιμών η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση. Κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, χωρίς όμως να υπάρχει ειλημμένη απόφαση, ενώ στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν αξιωματούχοι οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα θετικοί σε με τέτοια εξέλιξη».

Ο υπουργός δεσμεύθηκε πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να μειωθεί το κόστος των ελληνικών νοικοκυριών που πλήττονται από το κύμα της ακρίβειας καλώντας την επιχειρηματικότητα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ενώ εκτίμησε πως το 2021 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμα της τάξης του 7%.

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση είπε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθά νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί και η κάλυψη θα γίνεται από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης, ενώ εκτίμησε πως το 2022 η χώρα θα βγει από την ενισχυμένη εποπτεία.

Παράλληλα, τόνισε πως δεν φοβάται επενδυτικά παιχνίδια λέγοντας ότι η επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα στη χώρα, ενώ αναφορικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό είπε πως έχουν ολοκληρωθεί λίγες αιτήσεις με αυτές που φαίνεται να έχουν κατατεθεί.

Για τις επιστρεπτέες προκαταβολές είπε πως η αποπληρωμή τους πήγε τον Ιούνιο ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κουρέματος εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.