Αρχική Eπικαιρότητα «Πράσινο φως» για την 4η δόση εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους – Η εισήγηση...

«Πράσινο φως» για την 4η δόση εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους – Η εισήγηση της Επιτροπής

Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση 4ης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που συνεδρίασε σήμερα.

Τη χορήγηση της 4ης δόσης εμβολίου κατά της Covid σε όλους τους ασθενείς που έχουν ανοσοκοκαταστολή (καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι κλπ), εισηγήθηκε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, αναφορικά με την 4η δόση, οι ανοσοκατασταλμένοι κάνουν συνήθως mRNA εμβόλια. Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, η 4η δόση θα χορηγηθεί τρεις μήνες μετά την τρίτη αναμνηστική δόση.

Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες μέρες.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ 1, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είχε προαναγγείλει, ότι τα συστήματα για τη χορήγηση της 4ης δόσης στους ανοσοκατεσταλμένους είναι έτοιμα, σημειώνοντας, πως η 4η δόση στον γενικό πληθυσμό δεν έχει εγκριθεί και εκφράζοντας την άποψη, ότι δεν θα πάμε σε 4η δόση.

Τι ισχύει για την χορήγηση 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό – «Άσκηση επί χάρτου να προφητεύουμε το τέλος της πανδημίας»

Όσον αφορά στη χορήγηση 4ης δόσης εκτός των ευπαθών ομάδων και στον γενικό πληθυσμό, η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, δήλωσε στο CNN Greece: «Φυσικά η μετάλλαξη Όμικρον, όπως έχουν τονίσει όλοι οι επιστήμονες και όπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι μεταδοτική μεν, ωστόσο εμφανίζει ήπια συμπτώματα, ενώ η κυρία Θεοδωρίδου επιβεβαίωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ με τη συγκεκριμένη παραλλαγή. Γενικότερα, τα περιστατικά με “Όμικρον” δεν καταλήγουν με βαριά νόσηση», τόνισε η καθηγήτρια.

Όπως είπε, «ο ιός αυτός μας έχει δώσει πολλές παραλλαγές, και η αισιοδοξία είναι καλή, αλλά στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε εάν θα χρειαστεί μία τέταρτη δόση εμβολιασμού».

«Είναι άσκηση επί χάρτου να προφητεύσουμε το τέλος της πανδημίας αλλά πρέπει να προστατευθούμε όλοι μαζί, μέχρι να ολοκληρωθεί η υγειονομική κρίση», πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου.