Αρχική Eπικαιρότητα Στον χορό των Ρίχτερ η Φλώρινα μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3R...

Στον χορό των Ρίχτερ η Φλώρινα μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3R – Υλικές ζημιές σε πολλά κτίρια

Ιδιαίτερα αισθητός στη Φλώρινα έγινε ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23:43 την Κυριακή, με επίκεντρo μόλις 2 χλμ. από την κεντρική πλατεία της πόλης, προς τη συνοικία “Σίμος Ιωαννίδης”.

Ο κύριος σεισμός, που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Φλώρινα καθώς και στην περιοχή της Πρέσπας, ακολουθήθηκε από αρκετούς μετασεισμούς, με τον ισχυρότερο να είναι μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και να καταγράφεται από τους σεισμογράφους στις 23:53.

Σεισμός στη Φλώρινα: Στους δρόμους οι κάτοικοι – Δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός

Από τον σεισμό, σημειώθηκαν μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών- ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων.

Μετά τον πρώτο σεισμό, οι κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους σε πλατείες και ανοικτούς χώρους, ενώ ακολούθησαν και αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί, με επίκεντρο τις περιοχές Ακρίτας και Άνω Κλεινές, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Στον χορό των Ρίχτερ η Φλώρινα μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3R - Υλικές ζημιές σε πολλά κτίρια [εικόνες - βίντεο]
ΣΕΙΣΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑ

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι “μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός”, ενώ ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα των υλικών ζημιών λέγοντας ότι “δεν υπάρχει κάτι σοβαρό στην πόλη της Φλώρινας”.

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης σημείωσε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας κι ότι μέχρι στιγμής “δεν τού έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες ή σε σταυλικές εγκαταστάσεις”.

Κάτοικοι της Φλώρινας, αυτή την ώρα βρίσκονται συγκεντρωμένοι στις πλατείες, ενώ κάποιοι μετακίνησαν τα οχήματά τους σε ανοικτούς χώρους ακόμη κι έξω από την πόλη, προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία Φλώρινας, αμέσως μετά τον σεισμό τέθηκε σε γενική επιφυλακή.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑ

Σεισμός στη Φλώρινα: Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα (Δευτέρα) οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας εξαιτίας της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 23:43 χθες, Κυριακή, κι έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή.

Τη σχετική απόφαση πήραν, για προληπτικούς λόγους, οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολεία στις Πρέσπες και το Αμύνταιο.

 

 

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τον σεισμό στη Φλώρινα

Είχε τουλάχιστον 100 χρόνια να ενεργοποιηθεί” το ρήγμα, είπε ο Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” για τον σεισμό στη Φλώρινα.

Έκανε λόγο για 14 δονήσεις που ακολούθησαν στην πρώτη των 5,3 Ρίχτερ, εκτιμώντας εμπειρικά ότι μάλλον είναι ο κύριος σεισμός. “Αλλά αν δε δούμε εξονυχιστικά την ακολουθία, δεν θα ξέρουμε”, σημείωσε και εξήγησε πως “είναι σε χαρτογραφημένο ρήγμα της περιοχής, που δεν ξέραμε πότε θα δράσει”

“Έχουν γίνει ζημιές σε παλιά κτήρια κι όχι καινούρια και φυσικά δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, για ψυχολογικούς λόγους”, είπε.

thetoc.gr