Αρχική Eπικαιρότητα Μετάλλαξη Όμικρον: Στο μικροσκόπιο η αξιοπιστία των rapid tests

Μετάλλαξη Όμικρον: Στο μικροσκόπιο η αξιοπιστία των rapid tests

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως έρευνα που έγινε στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας δείχνει ότι τα rapid tests για τον κορονοϊό είναι λιγότερο ευαίσθητα στη νέα μετάλλαξη Όμικρον.

Συναγερμός έχει σημάνει από τη νέα αμερικανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία, είναι πιθανό τα rapid tests να μην ανιχνεύσουν ότι ο ασθενής είναι θετικός τα πρώτα 24ωρα της επιμόλυνσής του.

«Φυσικά θα βρεις πολλά άτομα που παραμένουν θετικοί σε μοριακό έλεγχο αλλά βγαίνουν αρνητικοί σε rapid test. Φαίνεται σαν το rapid test να αποτυγχάνει αλλά στην πραγματικότητα απαντά με ακρίβεια στο ερώτημα που όλους μας ενδιαφέρει περισσότερο: «θέτω σε κίνδυνο τους γείτονες μου με το να βγω ή πρέπει να παραμείνω σε καραντίνα» σημείωσε ο επιδημιολόγος του Χάρβαρντ Μάικλ Μίνα. Γιατί τα rapid test βγαίνουν θετικά μόνο όταν έχεις μεγάλο ιικό φορτίο.

Η έρευνα μάλιστα πάει κι ένα βήμα παρακάτω, υποστηρίζοντας ότι τα γρήγορα τεστ, είναι πιο αξιόπιστα όταν γίνονται από το στόμα, σε σχέση με τα ρινικά, που είναι πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα.

Η δημοσιογράφος του Inside Edition, Άλισον Χολ, νοσεί με κορωνοϊό παρότι είναι πλήρως εμβολιασμένη. Πήρε δύο self test στο σπίτι. Με το ένα παίρνει δείγμα από τη μύτη και με το άλλο από τον λαιμό. Το δείγμα από τη μύτη λέει ότι είναι αρνητική στον κορωνοϊό παρά τα συμπτώματα, αλλά στο δείγμα από τον λαιμό, υπάρχει δεύτερη κόκκινη γραμμή που σημαίνει ότι είναι θετική.

Το μοριακό τεστ θα δώσει την απάντηση. «Ανιχνεύτηκε η Covid-19. Δεν με ξάφνιασε αυτό καθόλου» τόνισε η Χολ.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν την Όμικρον όταν έχει μολυνθεί ο φάρυγγας και το σάλιο, πριν ακόμη ο ιός φτάσει στη μύτη.

Ο FDA από την πλευρά του αποθαρρύνει τον πειραματισμό στο σπίτι υποστηρίζοντας πως η λήψη επιχρίσματος από τον λαιμό πρέπει να γίνεται μόνο με την επίβλεψη ειδικού.

«Καλό είναι να τα επαναλάβουμε μετά από δύο μέρες γιατί ένα αρνητικό rapid test μπορεί να σημαίνει χαμηλό ιικό φορτίο» υπογράμμισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Σύμφωνα με τον δρ. Ντάνιελς πάντως ο στυλεός δεν χρειάζεται να πηγαίνει βαθιά μέσα στον φάρυγγα. Μια δειγματοληψία του σάλιου και γύρω από τα μάγουλα αρκεί. «Απλά ανοίξτε το στόμα σας και πάρτε δείγμα περιμετρικά του στόματος. Δεν χρειάζεται να το φτάσετε μέχρι μέσα. Απλά πάρτε ένα καλό δείγμα από το σάλιο είναι το κλειδί» ανέφερε.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί πως τα rapid tests μπορεί να μην ανιχνεύουν τη μετάλλαξη Όμικρον ενώ την αποτελεσματικότητα τους αναμένεται να ερευνήσει και η Γερμανία.

«Δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο καλά λειτουργούν αυτά τα τεστ για την όμικρον αλλά η εναλλακτική να μην τα χρησιμοποιούμε καθόλου θα ήταν πολύ επικίνδυνη» τόνισε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ. Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως, το κλειδί βρίσκεται στην επανάληψη του ελέγχου δύο 24ωρα αργότερα.

Προηγούμενο άρθροΟ γάμος Βανδή-Μπισμπίκη στον Οσιο Πατάπιο Λουτρακίου
Επόμενο άρθρο«Βόμβα» από τον Δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών: «Βρήκα μοριακά τεστ με 7 ευρώ και ο ΕΟΔΥ με μπλόκαρε»!