Αρχική Eπικαιρότητα Ανοιγμα σχολείων: Πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων την Δευτέρα – Το στοίχημα κυβέρνησης...

Ανοιγμα σχολείων: Πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων την Δευτέρα – Το στοίχημα κυβέρνησης και ειδικών

Με το βλέμμα στραμμένο στο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα βρίσκονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι την στιγμή που η μετάλλαξη “Όμικρον” συνεχίζει την ταχύτατη διασπορά της στον πληθυσμό. Οι ειδικοί αναμένουν μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων τα επόμενα 24ωρα που ίσως να ξεπεράσουν ακόμα και τις 50 χιλιάδες λόγω της επιστροφής των μαθητών στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Γι’ αυτό τον λόγο οι ειδικοί καλούν όλους να είναι ιδιαιτέρως προσεχτικοί τις δύο εβδομάδες που έρχονται καθώς η κινητικότητα θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Ανάλογη εικόνα είχε καταγραφεί στα σχολεία και στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην συνέχεια η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, κυρίως χάρη στον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο. Τώρα στο υπουργείο Υγείας εκτιμούν πως με την αύξηση των τεστ σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς η πορεία της πανδημίας θα ελεγχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο όπως σημειώνουν στο Μαξίμου τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογούνται συνεχώς και η στρατηγική θα διαμορφώνεται ανάλογα με την πορεία της νόσου αλλά και στην περίπτωση που υπάρξει σημαντική ενδοσχολική διασπορά.

Ανοιγμα σχολείων: Πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων την Δευτέρα - Το στοίχημα κυβέρνησης και ειδικώνΤεστ και στα σχολεία

Μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την διάθεση περίπου 6,7 εκ. self – test το υπουργείο Παιδείας τόνισε πως αυτοδιαγνωστικά τεστ θα υπάρχουν και τη Δευτέρα το πρωί στα σχολεία για όσους από τους δικαιούχους δεν κατάφεραν να τα προμηθευτούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία 9 στους 10 έχουν παραλάβει τα δωρεάν self – test από τα φαρμακεία, γεγονός που δείχνει την μεγάλη προσέλευση που υπήρξε από γονείς αλλά και δασκάλων και καθηγητών. “Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ και ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για τη μαζική ανταπόκριση στο νέο πρωτόκολλο” ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του το υπουργείο Παιδείας.

σελφ τεστΗ πρώτη εικόνα

Τη Δευτέρα οι ειδικοί θα έχουν μια πρώτη εικόνα από τα θετικά self – test που θα καταγραφούν από εκπαιδευτικούς και μαθητές οι οποίοι δεν θα προσέλθουν στα σχολεία. Στα τέλη της εβδομάδας με τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν στα χέρια τους οι λοιμωξιολόγοι θα μπορούν να αξιολογήσουν καλύτερα την κατάσταση εντός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καθώς θα γνωρίζουν το μέγεθος της θετικότητας αλλά και την μεταδοτικότητα μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Ο Κρίστοφερ Μάρεϊ που χαρακτηρίζεται ως “γκουρού” των προβλέψεων για την Covid-19 σε συνέντευξη του στην “Καθημερινή της Κυριακής” τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων. “Στον βαθμό που έχετε δασκάλους που δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, λόγω κάποιου θετικού τεστ, νομίζουμε ότι τα σχολεία θα πρέπει να λειτουργήσουν” τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι λόγοι που το Μαξίμου βάζει φρένο στα μέτρα

Στο Μαξίμου βάζουν “φρένο” στα σενάρια περί νέων μέτρων με την Μίνα Γκάγκα να δηλώνει στον ΣΚΑΙ πως δεν εξετάζονται νέοι περιορισμοί από την στιγμή που η πλειονότητα των πολιτών τηρεί τα όσα έχουν αποφασιστεί, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις χθεσινές πληροφορίες του TheToc. Η κυβέρνηση επί του παρόντος αποφεύγει την λήψη μέτρων για δύο λόγους. Ο πρώτος αφορά τα ήπια συμπτώματα που προκαλεί η μετάλλαξη “Όμικρον” τα οποία δεν οδηγούν σε νοσηλείες και δεν επιβαρύνουν το σύστημα υγείας.

Ο δεύτερος λόγος αφορά το άνοιγμα των σχολείων καθώς δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για το πως θα εξελιχθεί η πορεία της παραλλαγής της νόσου στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στην περίπτωση που τα δεδομένα αλλάξουν τότε η κυβέρνηση αλλά και οι λοιμωξιολόγοι έχουν έτοιμη λίστα μέτρων που θα αφορούν κυρίως τον περεταίρω περιορισμό των ανεμβολίαστων αλλά και όσων δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη δόση.