Αρχική Eπικαιρότητα Σκρέκας για ηλεκτρικό ρεύμα: Επιδότηση σε 4 εκατ. νοικοκυριά για όλες τις...

Σκρέκας για ηλεκτρικό ρεύμα: Επιδότηση σε 4 εκατ. νοικοκυριά για όλες τις παροχές κύριας κατοικίας

Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την ενεργειακή κρίση ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προχωρά σε επιδότηση όλων των παροχών κύριας κατοικίας, σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που αφορά σε πάνω από 4 εκατ. νοικοκυριά.

Ο κ. Σκρέκας έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση» και μίλησε για ιδιαίτερα υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Τα νέα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση, λόγω των ανατιμήσεων που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση έρχονται να προστεθούν στα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή και τα οποία αφορούσαν καταναλωτές και επιχειρήσεις για τον μήνα Δεκέμβριο.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, η κυβέρνηση συνεχίζει για πέμπτο μήνα να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Αναλυτικά τα μέτρα

Ηλεκτρική ενέργεια – Οικιακά τιμολόγια

  • Επιδοτούνται όλες οι παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εμβαδού, μια ρύθμιση που αφορά σε πάνω από 4 εκατ. νοικοκυριά.

Η μέση μηνιαία ενίσχυση θα ανέρχεται στα 42 ευρώ το μήνα για τα νοικοκυριά και 54 ευρώ για τα ευάλωτα.

  • Για τις πρώτες 150 Κwh θα επιδοτείται το 80%.

Ηλέκτρική ενέργεια – Μη οικιακά τιμολόγια

  • Επιδοτούνται οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια. Η επιδότηση θα ανέρχεται στο 50% της αξίας και θα αφορά τη συνολική κατανάλωση.
  • Από το Φεβρούαριο και μετά η επιδότηση θα είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο.

Φυσικό αέριο – Οικιακά τιμολόγια

Επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική MWh

Φυσικό – Μη οικιακά τιμολόγια

Επεκτείνεται η επιδότηση σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Μητσοτάκης για ενεργειακή κρίση: 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο για στήριξη νοικοκυριών – επιχειρήσεων

Tην πρόθεση της κυβέρνησης να διαθέσει τον Ιανουάριο ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων».ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όπως είπε, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.

«Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προηγούμενο άρθροΜερομήνια: Πότε θα το “στρώσει”, κακά …μαντάτα για το Πάσχα – Τι θα γίνει το καλοκαίρι
Επόμενο άρθροΣυρίγος: Δεύτερη ευκαιρία σε φοιτητές που νόσησαν και έχασαν εξεταστική