Αρχική Eπικαιρότητα Σήμα κινδύνου για τις μεγάλες ελλείψεις αίματος – Έκκληση προς τους εθελοντές...

Σήμα κινδύνου για τις μεγάλες ελλείψεις αίματος – Έκκληση προς τους εθελοντές αιμοδότες

Το καμπανάκι για ελλείψεις σε αποθέματα αίματος χτυπάει πάρα πολύ έντονα, πολύ καιρό τώρα, λόγω της πανδημίας Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων, κυρίως σε αυτό το κύμα της Όμικρον, με τον Εθνικό Οργανισμός Αιμοδοσίας να κάνει έκκληση προς τους αιμοδότες να σπεύσουν σε αιμοδοσία.

Ήρθε το νέο έτος και είναι ώρα να ενισχύσουμε όσους μας έχουν ανάγκη. Πολλοί ασθενείς καθημερινά, θαλασσαιμικοί, ογκολογικοί, χειρουργημένοι, χρειάζονται αίμα και τη βοήθειά μας προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Μια κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί αν δεν ευαισθητοποιηθούμε, καθώς οι αιμοληψίες έχουν μειωθεί κατά 25%-30%.Οι ελλείψεις αυτές επηρεάζουν κυρίως τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα, όπως άτομα με μεσογειακή αναιμία, ογκολογικούς ασθενείς, αλλά και επείγοντα περιστατικά, χειρουργεία και τοκετούς.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΚΕΑ, Παναγιώτη Κατσίβελα, καθώς και τον επιστημονικό διευθυντή, Κώστα Σταμούλη, προκειμένου να καταλάβουμε ότι οι ελλείψεις στα αποθέματα αίματος έχει φτάσει στο «κόκκινο».

«Με το άκουσμα του νέου κύματος, όλο το σύστημα της αιμοδοσίας επηρεάστηκε»

«Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα Χριστούγεννα τα πράγματα εξελίσσονταν εξαιρετικά, χωρίς να υπάρχουν ελλείψεις. Με το άκουσμα του νέου κύματος, όλο το σύστημα της αιμοδοσίας επηρεάστηκε», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΕ, Παναγιώτης Κατσίβελας.

«Η χώρα μας χρειάζεται 600.000 μονάδες αίματος. Πρέπει να κάνουμε προγραμματισμό σε βάθος χρόνου ώστε η χώρα να έχει επάρκεια. Για παράδειγμα, όταν έχουμε επάρκεια αίματος εκπληρώνεται με πάνω από 11.500 αίματος τη βδομάδα. Την πρώτη βδομάδα του τέταρτου κύματος δεν ξεπέρασε τις 5.500 μονάδες. Έλλειμα που αν συνεχιστεί θα φανεί και στα αποθέματα», τόνισε.

«Να μετατρέψουμε τον εθελοντή της μιας φοράς σε εθελοντή διάρκειας, συνέπειας και τακτικότητας»

Σύμφωνα με τον κ. Κατσίβελα, ανάγκη υπάρχει «σε μια κατηγορία αίματος, την υπερ-επιλεγμένη κατηγορία που δίνεται σε πολυμεταγγιζόμενα άτομα, όπως είναι εκείνα με μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο. Η χώρα κάνει μια πολύ μικρή εισαγωγή αίματος από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, περίπου 20.000 μονάδες τον χρόνο. Και όχι μόνο γιατί υπάρχει έλλειψη αποθέματος, αλλά γιατί δεν μπορούμε να τη βρούμε.

«Γι’ αυτό προσπαθούμε να μετατρέψουμε τον εθελοντή της μιας φοράς σε εθελοντή διάρκειας, συνέπειας και τακτικότητας. Έχουμε πάνω από 250.000 αιμοδότες, το 30% εθελοντές της μίας φοράς», τόνισε.

Έκκληση προς «όλους τους αιμοδότες, τους συλλόγους αιμοδοσίας και τους πολίτες να συντρέξουν προς τις αιμοδοσίες, γιατί πολύ συνάνθρωποι περιμένουν από εμάς».

Χτυπάει το «καμπανάκι» – «Η πολιτεία πρέπει να αναφέρει ότι η αιμοδοσία δεν επηρεάζεται από τα μέτρα κατά της πανδημίας»

Ο επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Κώστας Σταμούλης, ανέφερε πως η πολιτεία θα είναι ζωτικής σημασίας να αναφέρει ότι τα μέτρα δεν μπορούν να τις επηρεάζουν αιμοληψίες.

Ο κ. Σταμούλης τόνισε πως «οι αιμοληψίες μειώθηκαν κατά 25%-30%. Βασική αιτία είναι ο φόβος, αλλά και τα μέτρα. Ο κόσμος φοβάται να πάει στα νοσοκομεία, αλλά και έχει την οδηγία να μην πηγαίνει για ασήμαντους λόγους. Δεν ξεχωρίζει τη διαδικασία της αιμοδοσίας από τις άλλες κοινωνικές διαδικασίες».

«Είχαμε εισηγηθεί κάθε φορά που ανακοινώνονται μέτρα για την πανδημία να γίνεται και μια αναφορά στις αιμοδοσίες. Η αιμοδοσία με τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει, ακόμη και κατακόκκινος να είναι ένας δήμος. Θα πεθάνουν ‘άνθρωποι. Θα έπρεπε να είναι μέλημα των πάντων, των νοσοκομείων», τόνισε. «Μόνο η αρμόδια Υφυπουργός είχε κάνει έκκληση δυο φορές και προς τιμήν της».

Ο κ. Σταμούλης μίλησε για τα προβλήματα μεταγγίσεων λόγω των ελλείψεων κυρίως «σε άτομα με μεσογειακή αναιμία, κάτι που διαταράσσει τον προγραμματισμό της ζωής τους. Όπως και στους ογκολογικούς. Οι καθυστερήσεις σε μεταγγίσεις αίματος αποτελεί μεγάλο ιατρικό πρόβλημα, γιατί σε κάποιον που πρέπει να γίνουν χημειοθεραπείες, έχουν υπολογιστεί οι τιμές του αιματοκρίτη, τα αιμοπετάλια τους. Σοβαρό πρόβλημα, υπάρχει με τα επείγοντα, τα χειρουργεία, τους τοκετούς, τα ατυχήματα».

«Το καμπανάκι χτυπάει πάρα πολύ έντονα, πολύ καιρό τώρα. Ο ΕΚΕΑ ελέγχει πάνω από το 50% των αιμοληψιών της χώρας. Η συνήθης ροή είναι περίπου 1500 με 1600 μονάδες την ημέρα, της καθημερινές. Πλέον, οι ροές είναι 300-400 την ημέρα. Για να μη μιλήσω για τις αργίες. Τα Θεοφάνια η μισή Ελλάδα είχε μόλις 60 αιμοληψίες. Σε σημείο να είναι πάρα πολύ ανησυχητικό», επεσήμανε.