Αρχική Eπικαιρότητα «Όμικρον»: Πόσο προστατεύει κάθε τύπος μάσκας ; – Τι λένε οι επιστήμονες

«Όμικρον»: Πόσο προστατεύει κάθε τύπος μάσκας ; – Τι λένε οι επιστήμονες

Με τα κρούσματα να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, οι γιατροί καλούν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις υφασμάτινες μάσκες.

Σύμφωνα με λοιμωξιολόγους, οι υφασμάτινες μάσκες, τις οποίες πολλοί προτιμούν λόγω άνεσης και στυλ, μπορούν να μπλοκάρουν μεγαλύτερα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό, αλλά δεν είναι αποτελεσματικές στο να σταματούν μικρότερα ιογενή αερολύματα ή σωματίδια.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστά στους πολίτες να φορούν υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών επιστρώσεων και με πυκνό δίκτυο ινών, που εφαρμόζουν άνετα και διαθέτουν ρυθμιζόμενη συρμάτινη γέφυρα μύτης.

«Αν θέλετε πραγματικά να μην εκτεθείτε, πρέπει να φοράτε τον σωστό τύπο μάσκας», τονίζει η Μόνικα Γκάντι, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Μ. Γκάντι συνιστά τις μάσκες N95, οι οποίες είναι πιστοποιημένες στις ΗΠΑ, ή τις μάσκες KN95, KF94 και FFP2, που είναι πιστοποιημένες στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ευρώπη αντίστοιχα.

Εάν αυτές δεν είναι διαθέσιμές, η επιστήμονας συνιστά διπλή κάλυψη – μια υφασμάτινη μάσκα πολλαπλών στρώσεων πάνω από μια χειρουργική μάσκα.

«Αν όλοι φορούν απλώς μια υφασμάτινη ή μια χειρουργική μάσκα, αυτό δεν κάνει καμία διαφορά», σημειώνει η Μόνικα Γκάντι, καθώς, όπως τονίζει, η Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

Από την άλλη, υπάρχουν ειδικοί που υποστηρίζουν ότι οι χειρουργικές μάσκες υψηλής ποιότητας που φοριούνται σωστά, προσφέρουν προστασία.

«Κάθε μάσκα είναι καλύτερη από καθόλου μάσκα. Αλλά οι υφασμάτινες και οι χειρουργικές δεν είναι τόσο καλές όσο οι μάσκες N95», υπογραμμίζει ο Ράνου Ντίλον, γιατρός στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης.

Στο γράφημα της WSJ που ακολουθεί, παρουσιάζεται ο χρόνος που χρειάζεται για να μεταδοθεί μία μολυσματική δόση ιού από άτομο με covid σε άτομο που φορά υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα N95 ή καθόλου μάσκα.

Προηγούμενο άρθροΡαγδαία επιδείνωση του καιρού με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Επόμενο άρθροΤέλη κυκλοφορίας: Πότε λήγει η προθεσμία – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον QR κωδικό πληρωμής τους