Αρχική Ν. Αργολίδος O Εορτασμός των Θεοφανείων στη Νέα Κίο

O Εορτασμός των Θεοφανείων στη Νέα Κίο

Με θρησκευτική λαμπρότητα αλλά με σαφώς πολύ λιγότερο κόσμο από άλλες, παλαιότερες, χωρίς κορονοϊό χρονιές,  πραγματοποιήθηκε η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στην Νέα Κίο, που αποτελεί την ιστορική συνέχεια της Κίου της Μικράς Ασίας, όπου η εορτή των Θεοφανίων ήταν πολύ μεγάλη θρησκευτική αλλά και εθνική γιορτή, με πολλά έθιμα και παραδόσεις που μεταδόθηκαν στις νεότερες γενιές.
Την τελετή του Αγιασμού των υδάτων τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος και οι εφημέριοι της περιοχής π. Δημοσθένης και π. Ηλίας Γάτσιος, παρουσία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, του Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Ι. Μαλτέζου, των βουλευτών Αργολίδας, του Δημάρχου Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού  και των τοπικών αρχών.
Ιδιαίτερο στοιχείο της κατάδυσης, είναι ότι ο Σταυρός που πέφτει στη θάλασσα φέρει βαρίδια, με αποτέλεσμα η ανάδυσή του να γίνεται με ιδιαίτερη προσπάθεια από το βυθό της θάλασσας.
Όποιος ανασύρει το Σταυρό, τον κρατά στο σπίτι του ολόκληρο το χρόνο και τον παραδίδει την παραμονή των Φώτων του επομένου έτους.