Αρχική Eπικαιρότητα «Μήπως πέρασα κορονοϊό και δεν το ξέρω;»: Τα οκτώ σημάδια που ίσως...

«Μήπως πέρασα κορονοϊό και δεν το ξέρω;»: Τα οκτώ σημάδια που ίσως «έδειχναν» νόσηση

Τα σημάδια που ίσως αγνοήθηκαν και «έδειχναν» COVID. Απάντηση στο ερώτημα που ταλαιπωρεί πολλούς, «μήπως πέρασα κορονοϊό;».
Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που εδώ και δύο χρόνια πανδημίας αναρωτιούνται εάν κάποια στιγμή πέρασαν κορονοϊό και δεν το αντιλήφθηκαν.
Πλέον, όλοι γνωρίζουμε κάποιο συγγενικό ή φιλικό μας πρόσωπο που βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες που ο αριθμός των κρουσμάτων «βλέπει» έκρηξη.
Συχνά λοιπόν πρόσφατα γεννιέται η απορία σε άτομα που δεν μολύνθηκαν επίσημα από τον ιό μήπως το πέρασαν και δεν το γνωρίζουν. Μάλιστα, ο κορονοϊός μπορεί να υπήρχε στην κοινότητα ήδη νωρίτερα από όσο πιστεύαμε αρχικά, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Έτσι, κάποιοι μπορεί όντως να είχαν τον ιό και να έχουν αναρρώσει χωρίς να το γνωρίζουν, πριν ή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τώρα απάντηση στο ερώτημα «μήπως πέρασα κορονοϊό και δεν το ξέρω;» δίνουν τώρα τρεις καθηγητές του ΕΚΠΑ, η Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και ο Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ.
Ενδεικτικά σημεία που υποδεικνύουν ότι μπορεί να είστε ένας από τους ανθρώπους αυτούς είναι τα εξής:
1) Ένα «κακό» κρυολόγημα: Δεν είναι ασυνήθιστο να παρουσιάσουμε κρυολόγημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αλλά αν είχατε ένα τέτοιο στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020, υπάρχει πιθανότητα το κρυολόγημά σας να ήταν στην πραγματικότητα COVID-19. Μια διαφορά είναι ότι η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει σημεία για δύο εβδομάδες ή περισσότερο, ενώ το κοινό κρυολόγημα συνήθως διαρκεί λίγες ημέρες μόνο. Και σε αντίθεση με το κρυολόγημα, η COVID-19 συνήθως συνοδεύεται από πυρετό και αναπνευστικά συμπτώματα.
2) Δύσπνοια: Η δύσπνοια δεν είναι συνήθως σύμπτωμα κοινού κρυολογήματος ή γρίπης, αλλά χαρακτηριστικό τής COVID-19. Θυμίζει συχνά τη δύσπνοια που εμφανίζεται στις κρίσεις πανικού, αλλά φυσικά διαρκεί πολύ περισσότερο και συνοδεύεται και από άλλα σημεία ή συμπτώματα.
3) Επίμονος βήχας: Εάν είχατε ξηρό βήχα που χρειάστηκε χρόνο για να φύγει, θα μπορούσατε να έχετε περάσει COVID-19. Ο βήχας συνήθως αρχίζει ήπια, αλλά χειροτερεύει τις επόμενες 5-7 ημέρες και μπορεί να κρατήσει ακόμη περισσότερο.
4) Κόκκινα, υγρά μάτια: Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας συμβουλεύουμε να πλένουμε συχνά τα χέρια και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει και τα μάτια μας. Εάν λοιπόν παρουσιάσατε επιπεφυκίτιδα (κόκκινα ή ροζ μάτια), δακρύρροια ή θολή όραση, μπορεί αυτό να προκλήθηκε από τον κορονοϊό.
5) Αίσθημα παλμών ή πόνος στο στήθος: Η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει και την καρδιά μας. Αν λοιπόν νιώθατε να χτυπάει γρήγορα ή να φτερουγίζει ή αν είχατε σφίξιμο στο στήθος σας μπορεί να είχατε κορονοϊό. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται ακόμη και για δύο εβδομάδες σε ήπιες περιπτώσεις ή για έξι εβδομάδες σε πιο σοβαρές.
Κόσμος περπατάει στο κέντρο της Αθήνας εν μέσω κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.01.2022
6) Αίσθημα αδικαιολόγητης κόπωσης: Αν είχατε ακραία κόπωση που δεν βελτιωνόταν με τον καλό ύπνο, θα μπορούσε να είναι σημάδι κορονοϊού. Το αίσθημα αυτό μπορεί να επανέλθει σε μέρες ή μερικές φορές εβδομάδες αργότερα, ανάλογα με το άτομο.
7) Απώλεια όσφρησης ή γεύσης: Εάν τα φαγητά και τα ποτά σας φαινόταν να έχουν διαφορετική γεύση από το συνηθισμένο ή αν δεν είχαν γεύση ή αν δεν μπορούσατε να μυρίσετε καλά για μερικές εβδομάδες, θα μπορούσατε να έχετε μολυνθεί από τον κορονοϊό. Ως και 80% των ανθρώπων που είναι θετικοί έχουν τέτοιο πρόβλημα.
8) Τεστ αντισωμάτων: Οι άνθρωποι που νόσησαν εμφανίζουν συνήθως υψηλούς τίτλους αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού. Βέβαια, ο χρόνος παρουσίας τους στο σώμα ποικίλει από άτομο σε άτομο. Επίσης, αν έχετε εμβολιαστεί όπως πρέπει, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πάντα την προέλευσή τους.