Αρχική Eπικαιρότητα Εγκλωβισμένος στο Ισραήλ ως το 9999: Πώς ένας Αυστραλός «παγιδεύτηκε» στη χώρα...

Εγκλωβισμένος στο Ισραήλ ως το 9999: Πώς ένας Αυστραλός «παγιδεύτηκε» στη χώρα λόγω ενός διαζυγίου

Ένας Αυστραλός λέει ότι του έχει απαγορευτεί να φύγει από το Ισραήλ για αρκετές χιλιάδες χρόνια λόγω ενός χρέους πολλών εκατομμυρίων.
Ένας Αυστραλός πατέρας υποστηρίζει ότι του απαγορεύεται να εγκαταλείψει το Ισραήλ για οποιονδήποτε λόγο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 9999, εκτός εάν πληρώσει στην Ισραηλινή πρώην σύζυγό του 2,1 εκατομμύρια ευρώ για διατροφή των παιδιών τους βάσει τοπικού νόμου για τα διαζύγια.
Ο Χάπερτ δήλωσε στο News.com.au ότι ουσιαστικά είναι «κλειδωμένος» στο Ισραήλ από το 2013, έναν χρόνο αφότου έφτασε στο Ισραήλ για να επανασυνδεθεί με τα δύο παιδιά που απέκτησε με την πρώην σύζυγό του, Ισραηλινή υπήκοο.
Τα παιδιά ήταν τότε τριών μηνών και πέντε ετών.
Λίγο αφότου μετακόμισε στο Ισραήλ, η γυναίκα κατέθεσε αγωγή εναντίον του σε τοπικό θρησκευτικό δικαστήριο, το οποίο επιβλέπει ζητήματα όπως ο γάμος, το διαζύγιο, η επιμέλεια των παιδιών και οι πληρωμές για τη διατροφή των παιδιών.
Αποφασίζοντας με βάση τον ισραηλινό νόμο περί διαζυγίου, το δικαστήριο απαγόρευσε στον Αυστραλό να φύγει από τη χώρα μέχρι να εξοφλήσει ένα «μελλοντικό χρέος» σε πληρωμές διατροφής για όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας των δύο παιδιών του.
Σύμφωνα με τη λεγόμενη «διαταγή απαγόρευσης εξόδου», ο άνδρας διατάχθηκε να πληρώνει 5.000 ισραηλινά σέκελ (περίπου 1.400 ευρώ) τον μήνα ως υποστήριξη των παιδιών για καθένα από τα παιδιά του μέχρι να γίνουν 18 ετών.
Ο Χάπερτ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τιμωρεί τους αλλοδαπούς που παντρεύονται Ισραηλινούς πολίτες.
Οι Αυστραλοί άνδρες «διώκονται από το ισραηλινό σύστημα Δικαιοσύνης μόνο επειδή ήταν παντρεμένοι με Ισραηλινές γυναίκες» υποστηρίζει.
Ο 44χρονος χημικός είπε ότι αποφάσισε να μιλήσει στον Τύπο «για να βοηθήσει άλλους Αυστραλούς που μπορεί να υποστούν αυτή την κυριολεκτικά απειλητική για τη ζωή εμπειρία».
«Το σύστημα έχει στηθεί ενάντια στους πατεράδες» τόνισε ο σκηνοθέτης Sorin Luca, ο οποίος σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «No Exit Order» το 2019.
«Αυτός είναι ένας λόγος που πολλοί μπαμπάδες δεν χωρίζουν. Απλώς φοβούνται πάρα πολύ» σημειώνει.
«Μόλις ένας πατέρας λάβει την εντολή (απαγόρευσης εξόδου), μπορεί να φυλακιστεί έως και 21 ημέρες, είτε έχει τη δυνατότητα να πληρώσει είτε όχι, χωρίς καμία έρευνα για τα οικονομικά του», πρόσθεσε.
Ορισμένες κυβερνήσεις φτάνουν στο σημείο να προειδοποιήσουν εκ των προτέρων τους πολίτες τους για τους περίπλοκους νόμους του Ισραήλ.
Για παράδειγμα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενημερώνει τους Αμερικανούς που πηγαίνουν στο εξωτερικό ότι τα ισραηλινά δικαστήρια δεν διστάζουν «να απαγορεύσουν σε ορισμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων μη κατοίκων, να εγκαταλείψουν τη χώρα μέχρι να επιλυθούν τα χρέη ή άλλες νομικές αξιώσεις εναντίον τους».
Ωστόσο, η αυστραλιανή κυβέρνηση προφανώς δεν προειδοποιεί τους πολίτες της για πιθανές επιπτώσεις από τον γάμο, την απόκτηση παιδιών και μετά το διαζύγιο με έναν Ισραηλινό πολίτη.
Προηγούμενο άρθροSurvivor – Αθηνά Ευμορφιάδη: Αυτός είναι ο σύντροφος της 32χρονης Κορίνθιας πρωταθλήτριας
Επόμενο άρθροΟ αγιασμός είναι ένα θαύμα…