Αρχική Eπικαιρότητα Μετάλλαξη του Καμερούν: Τα συμπτώματα και οι φόβοι των ειδικών – «Ίσως...

Μετάλλαξη του Καμερούν: Τα συμπτώματα και οι φόβοι των ειδικών – «Ίσως διαφεύγει από τα εμβόλια»

Μια νέα παραλλαγή με προέλευση το Καμερούν μπαίνει στο «μικροσκόπιο» των ειδικών. Πόσο ανησυχητική είναι;
Η «αυγή» του νέου έτους αλλάζει τα επιδημιολογικά δεδομένα με την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον να συνεχίζεται, όμως την ίδια στιγμή φέρνει στο προσκήνιο μια νέα παραλλαγή από το Καμερούν που εντοπίστηκε στη Γαλλία.
Ειδικότερα, τουλάχιστον 12 κρούσματα της νέας παραλλαγής έχουν αναφερθεί κοντά στη Μασσαλία και έχουν συνδεθεί με ταξίδια στο Καμερούν.
Πρόκειται για τη B.1.640.2 που μέχρι στιγμής προκαλεί κάποια ήπια αναπνευστικά συμπτώματα, ωστόσο δεν έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες ούτε έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή ανησυχίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τι ανησυχεί τους επιστήμονες με την παραλλαγή του Καμερούν

Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν πως η παραλλαγή αυτή φέρει έως και 46 μεταλλάξεις θέσεων στις πρωτεΐνες και στο γονιδίωμα του ιού, οι οποίες είναι περισσότερες από τις αντίστοιχες που φέρει η Όμικρον.
«Τα αρχικά αντισώματα που έχει φτιάξει ο οργανισμός αφορούσαν άλλο στέλεχος που ήταν λιγότερο πολύπλοκο. Άρα, για τον λόγο αυτό, ενδέχεται να υπάρχει διαφυγή από τα εμβόλια» προσθέτει.
Εργαστήριο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.01.2022

Δεν υπάρχει ακόμα καθαρή εικόνα ούτε για τη νοσογόνο της δύναμη ούτε για τη μεταδοτικότητά της, τονίζει από την πλευρά του στο Sputnik ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
Παράλληλα, όπως εξηγεί, το γεγονός ότι φέρεται να ενσωματώνει έως και 46 μεταλλάξεις θέσεων «ενδέχεται να μην ενδιαφέρει την επιστημονική κοινότητα, αν δεν επιβαρύνει το επιδημιολογικό φορτίο».
Οι απαντήσεις για τη μετάλλαξη θα έρθουν με περισσότερες μελέτες τις προσεχείς ημέρες, προσθέτει ο καθηγητής.
Ο Νίκος Τζανάκης στον ΣΚΑΪ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.01.2022

Δεν θα πρέπει να είμαστε χαλαροί όσον αφορά στο σενάριο που διακινείται από κάποιους περί του τέλους της πανδημίας με την Όμικρον, αναφέρει από την πλευρά της η κα Μαστοράκου τονίζοντας ότι «μας έχει εκπλήξει πόσο εύκολα μεταλλάσσεται ο ιός».
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ειδικό, έχουμε ακόμα μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο της Δέλτα στα νοσοκομεία. «Δεν γνωρίζουμε όμως προς το παρών τι αποτύπωμα θα μας αφήσει η Όμικρον, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στον ανθρώπινο οργανισμό».
Παράλληλα, αναφέρει ότι υπάρχει φόβος μήπως δημιουργηθεί ανταλλαγή γενετικού υλικού μεταξύ της Δέλτα και της Όμικρον.
«Θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργηθεί ένα πανίσχυρο υπερστέλεχος με μεγάλη μεταδοτικότητα» προσθέτει η κα Μαστοράκου.
ΜΕΘ σε νοσοκομείο στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.01.2022

Άγνωστο παραμένει και το αποτέλεσμα του «κοκτέιλ» γρίπης και κορονοϊού.
«Για να τελειώσουμε με την πανδημία πρέπει να νοσήσουν όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη ταυτόχρονα. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. Για τον λόγο αυτό, πάντα θα υπάρχουν αναζωπυρώσεις ειδικά σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη».
Οι μεταλλάξεις, όπως υπογραμμίζει, δημιουργούνται μέσω πολύ εξαθλιωμένων και εξαντλημένων ανθρώπινων οργανισμών από άλλες ασθένειες, όπως AIDS και καρκίνων.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες συνιστούν στον κόσμο να κάνει τα εμβόλια.
«Αν και δεν εξαλείφουν εντελώς τη μεταδοτικότητα, παρέχουν ισχυρή και αποτελεσματική προστασία απέναντι στη βαριά νόσηση και στον θάνατο. Εμβόλια, μάσκες και testing αποτελούν τα σημαντικότερα όπλα μας απέναντι στην πανδημία» καταλήγει η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.