Αρχική Eπικαιρότητα Αλλαγή στην έκδοση πιστοποιητικού νόσησης – Τι ισχύει για την αναρρωτική άδεια

Αλλαγή στην έκδοση πιστοποιητικού νόσησης – Τι ισχύει για την αναρρωτική άδεια

Την αλλαγή του τρόπου έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας ανακοινώνοντας τα εξής:

  • όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης
  • όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να έχουν θετικό μοριακό έλεγχο (PCR τεστ) για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησηςΠαράλληλα, για να λάβουν αναρρωτική άδεια (5 ημερών, όπως προβλέπει η νέα οδηγία του ΕΟΔΥ), οι εργαζόμενοι -εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι- αρκεί να έχουν θετικό rapid test, το οποίο οι εργοδότες οφείλουν να αναγνωρίσουν.

    Για την επισημοποίηση των νέων μέτρων αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Με την ΚΥΑ αναμένεται να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε εμβολιασμένους εργαζόμενους που νοσούν με κορωνοϊό, αλλά που δεν μπορούσαν να επισημοποιήσουν την πενθήμερη αναρρωτική άδεια (με αποδοχές), όπως προβλέπει η νέα οδηγία του ΕΟΔΥ.

    Υπενθυμίζεται πως η εμπλοκή οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΡΓΑΝΗ και ο ΕΦΚΑ δεν αναγνωρίζουν θετικό rapid test, παρά μόνο θετικό PCR. Ωστόσο, οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που νοσούν δεν υποχρεούνται να έχουν θετικό PCR, καθώς σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας αρκεί το θετικό rapid test. Θετικό PCR οφείλουν να έχουν οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι για την επισημοποίηση της πενθήμερης αναρρωτικής άδειας από την ΕΡΓΑΝΗ και τον ΕΦΚΑ.