Αρχική Eπικαιρότητα Θεοδωρίδου: “Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με την Όμικρον είναι μειωμένη ως προς...

Θεοδωρίδου: “Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με την Όμικρον είναι μειωμένη ως προς τις άλλες παραλλαγές – Ανεπαρκείς οι δύο δόσεις, αναγκαία η τρίτη δόση”

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Στη σημερινή ενημέρωση συμμετέχει και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης.

Η ταχεία επικράτηση της Όμικρον έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στη διαχείριση της πανδημίας παγκοσμίως, τόνισε στην αρχή της ενημέρωσης η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, “είναι αναγκαία η μελέτη ανοσολογιακής διαφυγής, ωστόσο το αντικείμενο επιστημονικής έρευνας είναι πολύπλοκο. Όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με την Όμικρον είναι μειωμένη ως προς τις άλλες παραλλαγές. Ανεπαρκείς οι δύο δόσεις, αναγκαία η τρίτη δόση, προσφέρει προστασία.

Πρόσφατη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Η άμυνά μας δεν εξαρτάται μόνο από τα εξουδετερωτικά αντισώματα αλλά και τα την κυτταρική ανοσία.

Η πραγματικότητα εξελίσσεται παράλληλα με τις επιστημονικές μελέτες.

Η αυξημένη μεταδοτικότητα και η ήπια νόσος είναι γεγονός”.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών επανέλαβε πως τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι αναμενόμενες.

Συλλοιμώξεις

Οι συλλοιμώξεις μπορούν να συμβούν και να επιβαρύνουν ευάλωτα άτομα όπως οι ανοσοκαταστελμένοι. Θα έπρεπε να αποτελεί υπενθύμιση για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, αντί να προκαλεί επιπλέον άγχος.

Στόχος είναι η ενδημικότητα του ιού. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να συνεργαστούν επιστήμη και παγκόσμια κοινότητα.