Αρχική Eπικαιρότητα Σχολεία: Συνεδρίαση της Επιτροπής την Τρίτη – Ανακοινώσεις από Πλεύρη, Κεραμέως

Σχολεία: Συνεδρίαση της Επιτροπής την Τρίτη – Ανακοινώσεις από Πλεύρη, Κεραμέως

Την Τρίτη στις 14:00 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τους όρους και τις προϋποθέσεις ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον. Στη συνέχεια αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως θέλει να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου, ωστόσο αναμένει και την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας η οποία θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τρίτη προκειμένου να εξετάσει ενδελεχώς όλα τα νεότερα στοιχεία για την μετάλλαξη Όμικρον και την επίπτωσή της στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Μετά την εισήγηση της Επιτροπής, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από την κυβέρνηση και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την ίδια ημέρα από την υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Υγείας. Για το ζήτημα των σχολείων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η διενέργεια περισσότερων τεστ, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και η αναστολή σχολικών εκδρομών και χοροεσπερίδων.

Εκτός από τον αριθμό των διαγνωστικών ελέγχων οι ειδικοί φαίνεται να προσανατολίζονται σε εισήγηση για αλλαγή και στον τύπο των τεστ, από τα self-test που σήμερα υποβάλλονται οι μαθητές σε με rapid test. Εναλλακτικά, θα δοθεί οδηγία για διενέργεια περισσότερων self test, από δύο σε τρία την εβδομάδα.

Οι προσαρμογές φαίνεται ότι θα αφορούν και στο μοντέλο που θα ακολουθείται σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, με τον διαγνωστικό έλεγχο να επεκτείνεται σε όλους τους μαθητές μιας τάξης.

Τα τεστ θα γίνονται επί 5 ημέρες αντί για 7 ενώ η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10.

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων

Πάντως, παρ’ ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα παιδιά να μην χάσουν τις διδακτικές ώρες στις αίθουσες, ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου.

Χαρακτηριστικά, ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου αναφέρει κατηγορηματικά πως: «Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή παράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα».

Και ο ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης τάχθηκε κατά του ανοίγματός τους στις 10 Ιανουαρίου λέγοντας πως «με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίαςΔεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά».

«Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Να παρθούν τέτοια μέτρα, που να ανακοπούν τα κρούσματα. Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία» επισήμανε.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν κανονικά με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα μέσα στα σπίτια, ενώ πρόσθεσε ότι πουθενά στον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου κύματος της μετάλλαξης Όμικρον.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ προειδοποίησε ότι αναμένεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού το επόμενο διάστημα και πως η κορύφωση θα σημειωθεί γύρω στις 12 με 15 Ιανουαρίου.