Αρχική Eπικαιρότητα Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους εξετάζει η κυβέρνηση – Δεν αποκλείει 100.000 κρούσματα...

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους εξετάζει η κυβέρνηση – Δεν αποκλείει 100.000 κρούσματα ημερησίως ο Γώγος

Μετά την Πρωτοχρονιά τοποθέτησε χρονικά τις ανακοινώσεις για το θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος άφησε παράθυρο για επιβολή νέων περιορισμών στους μη εμβολιασμένους.

Ο υπουργός, μιλώντας στον Σκάι, τόνισε πως «εξετάζουμε όσοι έχουν κάνει τις δυο δόσεις του εμβολίου και έχει παρέλθει 7μηνο και δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική δόση να λογίζονται ως ανεμβολίαστοι και έτσι να χάνουν όσα προνόμια υπάρχουν». Μάλιστα πρόσθεσε ότι αυτό έχει σχεδόν αποφασιστεί.

Για το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «δεν είμαστε δογματικοί στην υποχρεωτικότητα αλλά εξετάζουμε να επεκταθεί με ηλικιακά κριτήρια». Άφησε ανοικτό αυτό να γίνει για τους άνω των 50 ετών.

Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην έχουν πρόσβαση στο μέλλον οι ανεμβολίαστοι ούτε στους εξωτερικούς χώρους και τόνισε ότι αυτό το έχουν ζητήσει ήδη οι ειδικοί.

Φόβοι ακόμη και για εξαψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Για την επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού μίλησε σο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ακόμα βρισκόμαστε στη φάση συλλογής δεδομένων για την «Όμικρον», ωστόσο τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η διασπορά της είναι ταχύτατη κι ότι η τρίτη δόση του εμβολίου «μας βοηθάει πολύ να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση, αλλά είναι δεδομένο ότι θα αρρωστήσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι».

Ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων, είπε ότι είναι ιλιγγιώδη και δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να φτάσουν ακόμη και τις 100.000 τη μέρα, αλλά το θετικό είναι ότι δεν επιβαρύνουν το ΕΣΥ ανάλογα με τον αριθμό τους.

Παράλληλα ο κ. Γώγος είπε ότι η πανδημία είναι δυναμική και καθώς τα δεδομένα αλλάζουν θα πρέπει να επανεκτιμηθούν κάποια πράγματα όπως το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των σχολείων.