Αρχική Eπικαιρότητα Κορονοϊός: Το απόγευμα οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα

Κορονοϊός: Το απόγευμα οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για τα επόμενα μέτρα που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για την ανακοπή της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας, με φόντο και την κλιμακούμενη ανησυχία για την επέλαση της παραλλαγής Όμικρον

Κατόπιν εισηγήσεως της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις πριν από την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, η οποία πραγματοποιείται στις 18:00

Κατά πληροφορίες, αναμένονται ανακοινώσεις – κατά πάσα πιθανότητα – από τον Θάνο Πλεύρη περί τις 17:00.

Στο τραπέζι των ειδικών βρίσκονται ακόμη μεγαλύτεροι περιορισμοί στην εστίαση και κυρίως στη διασκέδαση, απαγόρευση εισόδου των φιλάθλων στα γήπεδα και επέκταση της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερους εμβολιασμούς για να χτιστεί το τείχος ανοσίας

Εν τω μεταξύ, στην ανάγκη να διευρυνθεί η εμβολιαστική κάλυψη και των παιδιών ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά:«Χρειαζόμαστε όμως ακόμη περισσότερους εμβολιασμούς διότι οι αρχικές μας εκτιμήσεις ότι θα μπορούσαμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας με ένα ποσοστό της τάξης του 70% του ενήλικα πληθυσμού, αυτές ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών, έπεσαν έξω. Γι’αυτό και το 80% δεν είναι αρκετό και πρέπει να επεκτείνουμε τον εμβολιασμό στα παιδιά».

Ο κ. Μητσοτάκης αφού επισήμανε την επιτυχή εφαρμογή του μοντέλου των μαζικών διαγνώσεων, υπογράμμισε τη σημασία για την κοινωνία να να ξαναχτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία μετά τις γιορτές: Είναι σημαντικό στις 10/1 τα σχολεία να ξαναλειτουργήσουν θεωρώ πολύ επιτυχημένο το μοντέλο των μαζικών τεστ που πρώτη η Ελλάδα εφάρμοσε. Οι πολίτες παίρνουν την ευθύνη της υγείας στα χέρια τους και θα το χρειαστούμε όταν τα παιδιά μας θα επιστρέψουν στα σχολεία. Θα ήθελα όταν αυτό γίνει όσο το δυνατόν περισσότερα να είναι εμβολιασμένα.

Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι μια σημαντική, πρόσθετη γραμμή άμυνας απέναντι στην «Όμικρον» είναι η τρίτη δόση: «είναι απολύτως απαραίτητη, ειδικά για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Θέλω να ευχαριστήσω όσους έσπευσαν και ανταποκρίθηκαν στις υποδείξεις των ειδικών και έκαναν την Τρίτη δόση. Είναι ελάχιστοι οι συμπολίτες μας, άνω των 60, που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν προγραμματίσει την Τρίτη δόση. Τους ενθαρρύνω να το κάνουν».
Ανέφερε μάλιστα ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια πειθούς όλων όσοι ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί και υπενθύμισε ότι: «ότι η υποχρεωτικότητα στους συμπολίτες μας άνω των 60, θα καταστεί ενεργή στις 16/1 και θα ελπίζω ότι περισσότεροι συμπολίτες μας θα κάνουν το πρώτο βήμα και θα αξιοποιήσουν το δώρο».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μετάλλαξη όμικρον τείνει να γίνει η επικρατούσα και τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η νοσηρότητα της δεν είναι το ίδιο έντονη όπως της «Δέλτα» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα αναχαίτισης της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, να ληφθούν νωρίτερα:
«καθώς βγαίνουμε από το τέταρτο κύμα της πανδημίας, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί. Ο χρόνος θα καθοριστεί από αυτούς διότι η εκτίμηση ήταν ότι τα μέτρα θα χρειαστεί να τα πάρουμε μετά την Πρωτοχρονιά, αλλά αναμένουμε τις δικές τους υποδείξεις έτσι ώστε να φρενάρουμε την εξάπλωση της όμικρον για να δώσουμε τις δυνατότητες στο σύστημα υγείας να πάρει κάποιες ανάσες».

Πρόσθεσε δε ότι: «Είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης ως προς τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και σταδιακής μείωσης της πίεσης στις εντατικές. Αυτό είναι ενθαρρυντικό και μας δίνει κάποια μικρά, περιθώρια χρόνου να ετοιμάσουμε τις άμυνες μας, απέναντι και στην όμικρον»

Οι τρεις πυλώνες των νέων μέτρων έναντι της Covid-19

Κατά τα λοιπά, τρεις είναι οι πυλώνες των νέων μέτρων που πρόκειται να εξεταστούν ενδελεχώς από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που συνεδριάζει αυτήν την ώρα και δεν αποκλείεται να τεθούν σε ισχύ ακόμη και πριν την έλευση του 2022, αν χρειαστεί, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα νέα μέτρα που θα αποφασιστούν θα κινούνται σε 3 πυλώνες:

Ο πρώτος πυλώνας των μέτρων θα αφορά τα κέντρα διασκέδασης και όχι στην εστίαση συνολικά. Εκεί τα μέτρα θα αφορούν στο ωράριο, τη μουσική και τους όρθιους.

Ο δεύτερος πυλώνας των μέτρων θα αφορά τα γήπεδα καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι φίλαθλοι δεν τηρούν τα μέτρα και ειδικότερα αυτό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Ο τρίτος πυλώνας των μέτρων θα αφορά την τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πρόθεση όλων είναι να ληφθούν αποφάσεις για ήπιες παρεμβάσεις που θα εφαρμοστούν μετά τις 3 Ιανουαρίου, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική ανάλυση των στοιχείων των τελευταίων 24ώρων.

Εφόσον κριθεί αναγκαίο, δεν αποκλείεται να προκριθεί ένα αυστηρότερο πακέτο μέτρων ή ο χρόνος υλοποίησής τους να καθοριστεί νωρίτερα από την Πρωτοχρονιά.

Στο 70% τα ποσοστά της παραλλαγής «Όμικρον» στην Αττική

Η νέα παραλλαγή Ομικρον δεν θα επικρατήσει, έχει ήδη κυριαρχήσει, τουλάχιστον στην Αττική, ανέφερε στο ΣΚΑΙ 100.3 και στον Παύλο Τσίμα ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Αθανάσιος Τσακρής.

Ο κ. Τσακρής ανέφερε ότι, την τελευταία εβδομάδα σε δείγματα που ελήφθησαν από την Αττική, αποδεικνύεται ότι τα ποσοστά της παραλλαγής Ομικρον στην κοινότητα είναι πλέον στο 70%.

Διευκρίνισε δε ότι τα ποσοστά στους εμβολιασμένους με την τρίτη δόση είναι με πολύ ήπια συμπτώματα, σε σχέση μετα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.