Αρχική Eπικαιρότητα Έτος «κλιματικής κατάρρευσης» το 2021: Πλημμύρες, τυφώνες και ξηρασία

Έτος «κλιματικής κατάρρευσης» το 2021: Πλημμύρες, τυφώνες και ξηρασία

Από τον καταστροφικό τυφώνα Άιντα στις ΗΠΑ μέχρι τις πλημμύρες στην Κίνα και την Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή προκάλεσε καταστροφές με οικονομικό κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο το 2021, πλήττοντας σκληρά τόσο τους φτωχούς όσο και τους πλούσιους, όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ερευνητές.

Οι πλημμύρες, οι καταιγίδες και η ξηρασία στοίχισαν τη ζωή και απομάκρυναν από τις εστίες τους εκατομμύρια ανθρώπους σε μερικές από τις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη, γεγονός που δίνει έμφαση στην κλιμακούμενη αδικία των συνεπειών καθώς η γη υπερθερμαίνεται, σύμφωνα με έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aid.

«Το κόστος της κλιματικής αλλαγής ήταν βαρύ αυτή τη χρονιά» δήλωσε η Κατ Κρέιμερ που ηγείται της πολιτικής για το κλίμα στην Christian Aid και είναι συντάκτρια της έκθεσης «Υπολογίζοντας το κόστος για το 2021: ένα έτος κλιματικής κατάρρευσης».

«Παρά το γεγονός ότι ήταν καλό που είδαμε κάποια πρόοδο στη διάσκεψη του ΟΗΕ COP26, είναι ξεκάθαρο ότι δεν βρισκόμαστε σε μία πορεία που να διασφαλίζει έναν ασφαλή κόσμο που ευημερεί» πρόσθεσε η ίδια.

Η ίδια έκθεση προσδιόρισε 15 από τις πιο μεγάλες κλιματικές καταστροφές που έγιναν μέσα στο 2021, συμπεριλαμβανομένων 10, η καθεμία εκ των οποίων προκάλεσε ζημιές μεγαλύτερες του 1,5 δισεκατ. δολαρίων, με τις καταστροφές από τις ακραίες καιρικές συνθήκες να γίνονται αισθητές παντού, από την Αυστραλία μέχρι την Ινδία και από το Νότιο Σουδάν μέχρι τον Καναδά.

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής σε οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, εκτός και αν οι κυβερνήσεις επιταχύνουν τις προσπάθειες τους για τη μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων, συγκρατώντας την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Οι αυξανόμενες εκκλήσεις από τις πιο ευάλωτες χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο για τη συγκρότηση ενός νέου ταμείου που θα βοηθάει στην κάλυψη του κόστους «των απωλειών και της καταστροφής» σε έναν πιο θερμό κόσμο πρέπει να γίνουν μία «παγκόσμια προτεραιότητα» για το 2022, δήλωσε η Νουσράτ Τσοουντχαρί, σύμβουλος για την κλιματική δικαιοσύνη στο Μπαγκλαντές.

Ο Μοχάμεντ Αντοού, διευθυντής του ινστιτούτου Power Shift Africa, που έχει την έδρα του στο Ναϊρόμπι, επεσήμανε ότι στην Αφρική καταγράφηκαν μερικές από τις πιο καταστροφικές συνέπειες -και ίσως από αυτές με το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος- μέσα στο 2021, από τις καταρρακτώδεις βροχές μέχρι την ξηρασία.

«Το 2022 είναι αναγκαίο να γίνει το έτος της πραγματικής οικονομικής υποστήριξης για αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης» πρόσθεσε ο ίδιος.