Αρχική Eπικαιρότητα Εμβολιασμός: Άνοιξαν χιλιάδες νέα ραντεβού για τα παιδιά 5-11 ετών

Εμβολιασμός: Άνοιξαν χιλιάδες νέα ραντεβού για τα παιδιά 5-11 ετών

Νέα παρτίδα εμβολίων για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών παραλαμβάνει στις 3 Ιανουαρίου η χώρα, όπως ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σήμερα, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ήδη άνοιξαν 120.000 ραντεβού εντός Ιανουαρίου προκειμένου να εμβολιαστούν τα παιδιά 5-11 ετών το γρηγορότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τον γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το προηγούμενο διάστημα κλείστηκαν 40.000 ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών και 15.000 παιδιά έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι εμβολιαστικά κέντρα για παιδιά έχουν οριστεί σε 75 περιοχές της χώρας.

Στην Αττική οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται σε 5 εμβολιαστικά σημεία:

  • Παίδων Αγία Σοφία
  • Παίδων Πεντέλης
  • Ασκληπιείο Βούλας
  • Κέντρο Υγείας «Αγία Σοφία» στον Πειραιά
  • Κέντρο Υγείας Περιστερίου

Αναλυτικές οδηγίες έχουν δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών είναι αναγκαίο το βιβλιάριο υγείας τους.

Όπως έχει τονίσει στο παρελθόν η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα από όλα τα παιδιά με υποκείμενα και χρόνια νοσήματαανοσοκαταστολή και παχυσαρκία:

«Παιδιά με υποκείμενα και χρόνια νοσήματα, με ανοσοκαταστολή, θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα. Ως προς τις συχνές βροχίτιδες είναι κάτι που έχει συζητηθεί αρκετά», είπε αρχικά.

«Παρόλο που θεωρούσαμε στην αρχή της πανδημίας ότι τα παιδιά με άσθμα ή με λοιμώδη συριγμό είναι επικίνδυνο να νοσήσουν, δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά, παιδιά που λαμβάνουν χρόνια αγωγή, παιδιά με παχυσαρκία, είναι παιδιά που θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα», πρόσθεσε η κα Παπαευαγγέλου.

Μικρότερη η δόση στα παιδιά

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είχε επισημάνει ότι η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου που χορηγείται στους μεγαλύτερους, δηλαδή, 10 μικρογραμμάρια σε σχέση με τα 30 μικρογραμμάρια που είναι το εμβόλιο των ενηλίκων.

Η κα Θεοδωρίδου παράλληλα διευκρίνισε ότι οι μελέτες έδειξαν ότι η παραγωγή αντισωμάτων με τη δόση των 10 μικρογραμμαρίων ήταν συγκρίσιμη με την δόση των 30 μικρογραμμαρίων που δίνεται σε μεγαλύτερη άτομα ηλικίας από 16 έως 25 ετών.

Η μελέτη δε αποτελεσματικότητας από την λοίμωξη μετά την έκθεση, έδειξε τα εξής: από τα 2.000 παιδιά που είχαν ελεγχθεί ότι δεν είχαν περάσει λοίμωξη, τα 1.305 που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer, από αυτά τα 1.305, νόσησαν 3 όταν ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

Από τα 663 που ήταν τα παιδιά που πήρανε εικονικό εμβόλιο νόσησαν τα 16. Με αυτά τα νούμερα τα στοιχεία της αποτελεσματικότητος του εμβολίου φτάνει το 90,7% για την πρόληψη συμπτωματικής λοίμωξης.

«Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες και οι συνήθεις και αυτό συνετέλεσε σημαντικά ο ΕΜΑ να εγκρίνει το εμβόλιο, σταθμίζοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των σπάνιων και ηπίων ανεπιθύμητων ενεργειών», πρόσθεσε η κα Θεοδωρίδου.

Οι πέντε πιο «συχνές» παρενέργειες στις ηλικίες 5-11 ετών

Στις ΗΠΑ μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου είχαν χορηγηθεί περισσότερα από 7,1 εκατομμύρια εμβόλια των Pfizer/Biontech σε παιδιά 5-11 ετών και σύμφωνα με τα στοιχεία: σημειώθηκαν μόλις 8 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας.

Το 97% των εμβολιασμένων παιδιών εμφάνισαν μη σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Οι πέντε συνηθέστερες αντιδράσεις ήταν:

  • πόνος στο σημείο της ένεσης,
  • κόπωση,
  • πυρετός,
  • μυαλγία,
  • κεφαλαλγία.

Οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν λίγο περισσότερες με τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Λιγότερο από 10% των παιδιών απουσίασε από το σχολείο, όπως και λιγότερο από 1% ζήτησαν συμβουλή γιατρού. Στο σύνολο των 7.141.428, 8 περιπτώσεις πληρούσαν τον ορισμό της μυοκαρδίτιδας, 4 σε αγόρια και 4 σε κορίτσια, ενώ έξι από αυτά τα περιστατικά εκδηλώθηκαν κατά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.