Αρχική Eπικαιρότητα Μελομακάρονα, κουραμπιές ή δίπλες; Ποιο παχαίνει περισσότερο

Μελομακάρονα, κουραμπιές ή δίπλες; Ποιο παχαίνει περισσότερο

Στις γιορτές γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση γλυκών

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα σπίτια όλων μας έχουν κατακλυστεί από τις ξεχωριστές μυρωδιές των γιορτινών γλυκών. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και μέρες, φέρνοντας μαζί τους και αρκετές απορίες. Πόσες θερμίδες έχουν ανά τεμάχιο, πόσες μερίδες μπορούμε να καταναλώνουμε και κάθε πότε;

Μελομακάρονα: Ίσως το πιο αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων, παρασκευάζεται παραδοσιακά με αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, μέλι και καρύδια. Καλό είναι, αντί να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά σπορέλαιο, να το συνδυάζουμε με ελαιόλαδο ή να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά το δεύτερο, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Επιπλέον, τα καρύδια εμπλουτίζουν το γλυκό μας με ω-3 λιπαρά. Συνήθως, ένα μελομακάρονο αποδίδει 150-200kcal και αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή από τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Κουραμπιές: Συναγωνίζεται το μελομακάρονο στη δημοφιλία, φαίνεται όμως να χάνει στα «διατροφικά» σημεία καθώς, ενώ θερμιδικά είναι περίπου ισοδύναμα, ο κουραμπιές υστερεί σε θρεπτική αξία. Παρασκευάζεται με αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα, ανθόνερο και ζάχαρη άχνη,συνεπώς είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κορεσμένο λίπος. Ένα τεμάχιο κουραμπιέ αποδίδει περίπου 200-240kcal.

Δίπλες: Παρασκευάζονται με αλεύρι, αυγό και ζάχαρη (για το σιρόπιασμα), ενώ στο τέλος μελώνονται και πασπαλίζονται με τριμμένο καρύδι. Συνήθως περιέχουν 170kcal ανά τεμάχιο, αλλά επειδή τηγανίζονται δεν αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή.

Όσον αφορά στον τρόπο που μπορείτε να εντάξετε τα συγκεκριμένα γλυκά στο διατροφικό σας πλάνο, φροντίστε αρχικά να τα χειρίζεστε σαν επιδόρπιο, όπως για παράδειγμα σε ένα γιορτινό τραπέζι και όχι ως μία καθημερινή επιλογή. Προσπαθήστε στο τέλος του γεύματος να καταναλώσετε μόνο μια μερίδα από αυτό που έχετε επιλέξει, π.χ. 1 κουραμπιέ ή 1 μελομακάρονο ή 1 δίπλα. Εάν επιθυμείτε να ξαναβάλετε κάποιο εορταστικό γλυκό μέσα στο πρόγραμμα της διατροφής σας, η ιδανικότερη περίσταση είναι στο πρωινό (πχ, 1 ποτήρι γάλα με 1 δίπλα).

Άλλη μία έξυπνη λύση είναι να μειώσετε τις θερμίδες και να βελτιώσετε την διατροφική τους σύσταση κατά την διαδικασία της παρασκευής τους. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κλασσικά υλικά με αντίστοιχες επιλογές, πιο υγιεινές: μαλακή μαργαρίνη αντί για βούτυρο, καστανή ζάχαρη αντί για άσπρη ζάχαρη, ασπράδι αυγού αντί για ολόκληρο αυγό. Επιπλέον, μπορείτε να περιορίσετε την ποσότητα της ζάχαρης που προσθέτετε ή ακόμη και να χρησιμοποιήσετε μη θερμιδογόνα γλυκαντικά που ενδείκνυνται στην ζαχαροπλαστική και στο μαγείρεμα. Όσον αφορά στις δίπλες, φροντίστε να τις στραγγίξετε σε χαρτί για να απορροφηθεί η περίσσεια λαδιού και μειώστε την ποσότητα του σιροπιού που θα προσθέσετε.

 

ygeiamou.gr