Αρχική Eπικαιρότητα Μάσκα παντού από αύριο – Πώς θα μπαίνουμε σε μέσα μεταφοράς και...

Μάσκα παντού από αύριο – Πώς θα μπαίνουμε σε μέσα μεταφοράς και σουπερμάρκετ

Πέντε νέα μέτρα τα οποία τίθενται σε ισχύ από αύριο 24/12 στις 6 το πρωί, έως το πρωί της 3ης Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε η Επιτροπή των ειδικών θα συνέλθει εκ νέου στις 27 Δεκεμβρίου για να αξιολογήσει τα δεδομένα προκειμένου να εκτιμηθεί η εξάπλωση οπότε και θα υπάρξει η πλήρης αποκωδικοποίηση για μετρα που θα ισχύσουν από 3/1 και μετά.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι αυτή τη στιγμή οι ειδικοί εστιάζουν στην αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες δύο ημέρες ώστε να αποσαφηνιστεί εάν είναι μόνο η μετάλλαξη Δ ή υποκρύπτεται και η Όμικρον. Για τη νέα μετάλλαξη είπε ότι στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πολύ υψηλή, ενώ για τη νοσηρότητα υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα.  Σε 10-15 μέρες θα έχουμε πιο σαφή εικόνα, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε ότι τα νέα μέτρα δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς και lockdown, αλλά αποτελούν αναγκαίες προσαρμογές στην υφιστάμενη κυβερνητική στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή πλέον διαμορφώνεται.

Από αύριο 24/12 ισχύει:

    • Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και
    • ειδικά για μέσα μαζικής μεταφοράς και σουπερμάρκετ,  υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας KN-95 (ή FFP2)
    • Ακυρώνονται οι δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα δεν θα γίνουν σε καμιά περιοχή της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα.
    • Οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, θα υποχρεούνται να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και τέταρτη μέρα από την είσοδό τους στη χώρα
    • Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο υπουργός υγείας Θ. Πλεύρης, οι νεότεροι να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, από 3 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα θα αφορούν τη διασκέδαση σε σχέση με το ωράριο, αθλητικές εκδηλώσεις και τηλεργασία.

Για τα σχολεία είπε ότι θα ανοίξουν κανονικά, ενώ μπορεί να εξετασθεί το πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα λειτουργούν εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Για το λιανεμπόριο ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κάποια εισήγηση.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS. 0πως τόνισε, τα μέτρα δεν θα αφορούν τα σχολεία αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των μέτρων.

«Τα διοικητικά πρόστιμα υπήρχαν, αλλά τώρα που υπάρχει συγχρωτισμός παντού, είναι υποχρεωτική η μάσκα παντού. Άρα ισχύει κανονικά και το διοικητικό πρόστιμο. Δεν έχει αλλάξει» είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και σημείωσε πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν τόσοι έλεγχοι όσοι είχαν γίνει σχεδόν συνολικά όλο το έτος.

Εάν δούμε ότι δεν υπάρχει τήρηση των μέτρων, η επιτροπή προφανώς μπορεί να συστήσει επιπλέον μέτρα, προσέθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με νεότερα.

Παρακολουθήστε τις ανακοινώσεις