Αρχική Eπικαιρότητα Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από 40 έως 80 ευρώ

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις από 40 έως 80 ευρώ

Αυξημένες από 40 έως 80 ευρώ κατά μέσο όρο θα είναι οι συντάξεις Ιανουαρίου που έχουν ξεκινήσει να λαμβάνουν περίπου 140.000 παλαιοί συνταξιούχοι από χθες Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου.

Οι αυξήσεις αυτές προβλέπονται με βάση τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης και θα καταβληθούν σε πέντε ετήσιες δόσεις έως και το 2024.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι ίδιοι έχουν λάβει ήδη τις δύο πρώτες δόσεις του 2020 και του 2021 μέσα στον Οκτώβριο. Περίπου 550.000 παλαιοί συνταξιούχοι που δεν έχουν ξεπεράσει ακόμα την προσωπική διαφορά και οι αυξήσεις που έχουν δει μέχρι στιγμής είναι λογιστικές, αναμένεται να δουν ταμειακές αυξήσεις το 2023 (οι νέοι συνταξιούχοι έχουν λάβει εφάπαξ τις αυξήσεις).

Επισημαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις με τις αυξήσεις αυτές (5 δόσεις) θα μειωθεί η αρνητική προσωπική διαφορά μεταξύ της επανυπολογισθείσας σύνταξης και της καταβαλλομένης.

Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023, που προβλέπεται το «ξεπάγωμα» των ονομαστικών αποδοχών των συνταξιούχων, η αρνητική προσωπική διαφορά θα αποσβεσθεί πιο γρήγορα, οδηγώντας επίσης πιο γρήγορα σε πραγματικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και των παλαιών συνταξιούχων.

Όπως ορίζεται με τα ισχύοντα (νόμος Βρούτση), από 1/1/2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 2,5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3%-3,2%.