Αρχική Eπικαιρότητα Εκλογές για πρόεδρο Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ: Τα μηνύματα των 6 υποψηφίων...

Εκλογές για πρόεδρο Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ: Τα μηνύματα των 6 υποψηφίων πριν τις κάλπες

Στην τελική ευθεία μπήκαν οι προετοιμασίες για τις εκλογές που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώτος γύρος είναι προγραμματισμένος για την προσεχή Κυριακή 5 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος για τις 12 του ίδιου μήνα.

Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου και Παύλος Χρηστίδης μπαίνουν σε μια εκλογική μάχη με στόχο να επανατοποθετήσουν το κόμμα σε πρωταγωνιστική τροχιά στην πολιτική σκηνή της χώρας. Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες σε όλη τη χώρα, οι 6 υποψήφιοι στέλνουν το δικό τους μήνυμα μέσα από την “Ε”, σκιαγραφώντας τις βασικές τους αρχές και παράλληλα απευθύνοντας κάλεσμα για συμμετοχή στις εκλογές.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Ευκαιρία αναγέννησης της Δημοκρατικής Παράταξης

 Οι εκλογές της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου είναι η ευκαιρία για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Έχει έρθει η ώρα για την ανανέωσή μας, τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε επίπεδο στελεχιακό, πολιτικού ήθους και πρακτικών. Απευθύνω κάλεσμα σε όλες τις γενιές, στους νέους που μέχρι τώρα γυρνούσαν την πλάτη τους στην πολιτική και τα κόμματα, αλλά και στους παλιούς μας ψηφοφόρους, που πληγώθηκαν από καθεστωτισμούς και αλαζονείες.

Στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον επικρατεί ο δικομματισμός της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που διχάζει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει πολλά λάθη στην πανδημία και στην οικονομία, κι από την άλλη η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ξεφύγει από τη δημαγωγία και το λαϊκισμό. Αυτή είναι η ευκαιρία μας, ώστε να γίνει ξανά η Δημοκρατική Παράταξη το κύριο μέσο έκφρασης των προοδευτικών πολιτών και η αξιόπιστη εναλλακτική που αναζητούν. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι υποψήφιος.

Η ανάκαμψη της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, η δυναμική της επιστροφή, είναι μια ευκαιρία την οποία δεν πρέπει να σπαταλήσουμε και αυτή τη φορά. Η ιδεολογία μας έδειξε στην καρδιά της κρίσης της πανδημίας ότι είναι απαραίτητη, και είναι η κληρονομιά της που στήριξε τους λαούς της Ευρώπης στα δύσκολα με ένα ισχυρό σύστημα υγείας.

Είμαστε εδώ για να επικαιροποιήσουμε την ιδεολογία μας, να αναμετρηθούμε με τα σύγχρονα προβλήματα υπέρ των εργαζομένων, των υγιών παραγωγικών δυνάμεων, των μη προνομιούχων, των καταπιεσμένων. Για τον κάθε πολίτη που αναζητά διέξοδο από την καθίζηση των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με πατριωτικό ρεαλισμό. Για ένα βιώσιμο, ανθεκτικό παραγωγικό μοντέλο που θα είναι σε θέση να δημιουργήσει νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ώστε οι νέοι να μείνουν στην πατρίδα μας, αλλά να δώσουμε και κίνητρο σε όσους έφυγαν μέσα στην κρίση να επιστρέψουν. Για την καταπολέμηση του δημογραφικού με στήριξη στα νέα ζευγάρια, για να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες που επέφεραν οι αλλεπάλληλες κρίσεις. Για να διασφαλίσουμε ότι η πράσινη μετάβαση θα είναι κοινωνικά δίκαιη και ότι κανένας δε θα μείνει πίσω. Για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες του αγροδιατροφικού τομέα, διασυνδέοντάς τον με τον τουρισμό, προστατεύοντας και προωθώντας τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, ενισχύοντας την τυποποίηση.

Σε αυτό τον αγώνα δεν θα κοιτάξουμε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, μόνο μπροστά. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε μαζί με τους πολίτες σε μια πορεία σταθερότητας, προόδου, κοινωνικής δικαιοσύνης. Ώστε η παράταξή μας να γίνει ξανά πρωταγωνιστής. Για να ανοίξουμε ένα παράθυρο ελπίδας για τον ελληνικό λαό, όπως μόνο το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί.


 ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ

Τι κρίνεται στις κάλπες της 5ης του Δεκέμβρη;

 Στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, οι προοδευτικοί πολίτες στη Μεσσηνία και σε όλη την Ελλάδα έχουν μία μοναδική ευκαιρία: να επιλέξουν την ηγεσία που θα φέρει ξανά προοπτική στον χώρο μας. Διότι η προοπτική μπορεί να ξυπνήσει ξανά το γίγαντα της παράταξης και να μεταμορφώσει το ενδιαφέρον που έχει δημιουργηθεί για το Κίνημα Αλλαγής τον τελευταίο καιρό, σε πλειοψηφικό ρεύμα που θα εκφράσει τους προοδευτικούς πολίτες.

Τι σημαίνει ηγεσία με προοπτική; Να διαθέτεις 3+1 χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένη πολιτική πρόταση, γνώση της αγοράς, διοικητική εμπειρία και πεποίθηση ενότητας. Η υποψηφιότητά μου συγκεντρώνει και τα τρία.

Σήμερα η ελληνική κοινωνία αγωνιά, με μια παραγωγική βάση συρρικνωμένη, με γενιές ολόκληρες χρεωμένες από τα κόκκινα δάνεια, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δέχονται έναν άτυπο πόλεμο από όλους τους φορείς της οικονομίας. Και πολλοί συμπολίτες μας δεν εκπροσωπούνται από τα δύο συντηρητικά κόμματα, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργείται λοιπόν ο χώρος για προοδευτικές φωνές που πιστεύουν πραγματικά στις δυνάμεις της Ελληνίδας και του Έλληνα και είναι διατεθειμένες να τους δείξουν εμπιστοσύνη.

Η δική μου πρόταση για την ανασυγκρότηση της χώρας μέσω της αναγέννησης της παράταξης βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο, ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο επεξεργάζομαι χρόνια με μία εξαιρετική ομάδα συνεργατών και με φορείς της κοινωνίας. Προτεραιότητά μας είναι να συνδεθούμε ξανά με τη μεγάλη βάση προοδευτικών πολιτών της χώρας μας, τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Τις τάξεις που πάντα ήταν η κινητήριος δύναμη που πήγε την Ελλάδα μπροστά, αλλά τα τελευταία χρόνια βάλλονται ανεπανόρθωτα από το πολιτικό σύστημα. Τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νέους επιστήμονες, τους δημιουργούς, τον κόσμο του πολιτισμού. Για να δώσουμε ξανά φωνή σε αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να προχωρήσουμε στη ριζική αποσυγκέντρωση της εξουσίας, που θα εξασφαλίσει τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και τη δίκαιη ανακατανομή του πλούτου. Πρόκειται για μία δραστική αλλαγή του διοικητικού και παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, που θέλει να ανατρέψει το στρεβλό, απολιθωμένο σύστημα που ακολουθεί σήμερα η χώρα. Δεν μπορεί να συνεχίσει να συγκεντρώνεται ο πλούτος και η εξουσία σε λίγους και εκλεκτούς, γιατί με αυτό τον τρόπο στη χώρα μας επενδύουν μόνο άνθρωποι που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, που έχουν τα κεφάλαιά τους εξασφαλισμένα εκτός Ελλάδας και ό,τι κέρδος βγάζουν επιστρέφει στο εξωτερικό. Εμείς προτείνουμε να διοχετεύσουμε τα εργαλεία και τους πόρους στην αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τα πανεπιστήμια, τους συνεταιρισμούς, να συνεργαστούν μέσω περιφερειακών προγραμμάτων και να δημιουργήσουν πλούτο που θα μείνει στις τοπικές κοινωνίες. Πλούτο που θα προσφέρει στους Έλληνες τη σταθερότητα να εργαστούν, να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, να κάνουν οικογένεια.

Είμαστε στην πλευρά των πολλών και όχι των λίγων και εκλεκτών. Αυτός πρέπει να είναι ο κοινός μας παρονομαστής και έτσι θα πορευτούμε στην επόμενη μέρα. Είναι ένα σχέδιο στο οποίο έχω δεσμευτεί πολιτικά, και με αυτό διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου στις 5 Δεκεμβρίου.


 ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

ΠΑΣΟΚ: Για τους ανθρώπους και τις ελπίδες τους

Ο κόσμος θυμάται. Μπορεί να μην τα θυμάται όλα, θυμάται όμως ότι υπήρξε ένα Κίνημα στον τόπο μας που άλλαξε τη μοίρα των ανθρώπων, βελτίωσε τη ζωή τους, τους έβγαλε από το περιθώριο όπου τους είχαν τοποθετήσει οι κυβερνήσεις της Δεξιάς, άσκησε μια κοινωνική πολιτική που δεν είχε υπάρξει ποτέ στο παρελθόν. Θυμάται ότι όλα τα μεγάλα έργα σε αυτή τη χώρα τα έκανε το ΠΑΣΟΚ.

Ως μέλος αυτής της παράταξης από τότε που ιδρύθηκε, έζησα όλες τις μεγάλες στιγμές της, έχοντας ένα μερίδιο συμμετοχής στην προσφορά της στον τόπο. Ως βουλευτής αρχικά, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αργότερα στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ετοίμασα το νομικό πλαίσιο για τον Συνήγορο του Πολίτη, υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, όταν διαμόρφωσα το σχέδιο για τη διαφάνεια στις προμήθειες και τα έργα του Δημοσίου, σχέδιο για το οποίο παραιτήθηκα, όταν δεν έγινε τελικά δεκτό. Πιο πρόσφατα, υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, όταν προετοίμασα και εισηγήθηκα στη Βουλή όλο το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ώστε η πολιτική ζωή να ανακτήσει την ανεξαρτησία της απέναντι στα πολυποίκιλα μεγάλα συμφέροντα.

Και τώρα στρατεύτηκα στην προσπάθεια ανασύνταξης του χώρου. Όχι σε ανάμνηση του ένδοξου παρελθόντος μας. Αλλά γιατί η χώρα μας, στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται σήμερα, έχει ανάγκη από τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, να πάρει αυτή το τιμόνι για να δώσει και πάλι φωνή στον μη προνομιούχο Έλληνα που υποφέρει, να εκφράσει τα όνειρα της νέας γενιάς για καλύτερα σχολεία και σύγχρονα πανεπιστήμια, για περισσότερες θέσεις εργασίας αντίστοιχες με τα αυξημένα προσόντα των νέων μας. Να εκφράσει τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, που τους έχει εξουθενώσει η διαδοχή των κρίσεων. Να φροντίσει για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης για όλους. Να στεγάσει τις ελπίδες των πιο ηλικιωμένων συμπολιτών μας, που ταλαιπωρούνται επί μήνες μέχρι να πάρουν τη σύνταξή τους.

Με αυτές τις σκέψεις απευθύνομαι στους πολίτες, καλώντας τους να συμμετάσχουν ενεργά στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατικής Παράταξης στις 5 Δεκεμβρίου. Να έρθουν με το χέρι στην καρδιά, ως ενεργοί πολίτες, με πλήρη συνείδηση της ευθύνης που θα έχει η επιλογή τους όχι μόνο για τη Δημοκρατική Παράταξη, αλλά και για το μέλλον της χώρας μας.


 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και δυνατό

Εάν υπάρχει ένα διακύβευμα στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου για την παράταξη, αυτό είναι να αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και δυνατό. Εάν, επίσης, υπάρχει ένα διακύβευμα για την πατρίδα στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου, αυτό είναι η δική μας παράταξη, αναγεννημένη και ισχυρή, να βάλει τέλος στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι η χώρα δεν έχει αντιπολίτευση.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι στις 5 Δεκεμβρίου η υπόθεση δεν είναι μόνο εσωκομματική. Η υπόθεση είναι βαθιά πολιτική και πατριωτική. Στις 5 Δεκεμβρίου προσωπικά καλώ 11 εκατομμύρια Ελληνίδων και Ελλήνων να επιλέξουν ισχυρή, μεταρρυθμιστική, υπεύθυνη αντιπολίτευση για τη χώρα. Και βεβαίως καλώ όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι και κεντροαριστεροί, να μου δώσουν τη δύναμη να κάνουμε μαζί αυτό που αξίζει στο χώρο μας: την παράταξη μεγάλη ξανά.

Η εποχή που το ΠΑΣΟΚ κρινόταν έχει περάσει. Οι πολίτες ωρίμασαν, τα πάθη, ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και το ψέμα ανήκουν στην προηγούμενη δεκαετία. Τώρα το ΠΑΣΟΚ συγκρίνεται. Και κερδίζει. Τώρα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία η ελληνική κοινωνία καταλαβαίνει πόσα χρωστά στην παράταξή μας και αποζητά την ολική επαναφορά μας, γιατί Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται. Η μεσαία τάξη είναι δημιούργημα ΠΑΣΟΚ. Η μεσαία τάξη να αποκτήσει ξανά φωνή.

Έχω διανύσει ικανό χρόνο στην πολιτική και έχω απολογισμούς έργου να προβάλω σε κρίσιμα υπουργεία, αλλά δεν θα μιλήσω για το παρελθόν. Δεν θα ψηφίσουμε για το παρελθόν στις 5 Δεκεμβρίου, θα ψηφίσουμε για την αλλαγή. Και δεν γίνεται να κάνεις αλλαγή χωρίς να δώσεις ελπίδα. Κοιτάω λοιπόν μπροστά, μιλώ για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα, μιλώ για την αλλαγή ως αλήθεια. Γιατί η αλλαγή μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο όταν λέμε την αλήθεια, και αυτή την ειλικρίνεια έχω κάνει δικό μου πρόταγμα.

Στην πολιτική δεν υπάρχουν πάντοτε δεύτερες ευκαιρίες. Αυτή η φορά για μας είναι καθοριστική. Ή θα προχωρήσουμε μπροστά και δυναμικά ή θα συνθλιβούμε από τις μυλόπετρες της Ιστορίας. Ούτε ηθικό ούτε πολιτικό δικαίωμα έχουμε εμείς, οι ιστορικοί κληρονόμοι της Δημοκρατικής Παράταξης, να πράξουμε οτιδήποτε λιγότερο από όσα μας υπαγορεύει το χρέος μας. Γι’ αυτό και επισημαίνω ότι ήρθε η στιγμή να φτιάξουμε το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Ένα κόμμα ανοικτό και βαθιά δημοκρατικό. Ένα κόμμα απεξαρτημένο από τους κομματικούς μηχανισμούς, ένα κόμμα που θα ανήκει πραγματικά στο λαό. Λέμε, δηλαδή, ναι σε ένα κόμμα συλλογικό, ανοικτό, συμμετοχικό, κινηματικό. Ένα ανοικτό και ψηφιακό κόμμα άμεσης δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων για ένα καλύτερο αύριο. Όλα από την αρχή, όλα από τη βάση, όλα τα όργανα αιρετά.

Μια τέτοια πολιτική προοπτική δικαιούται η παράταξή μας, ένα τέτοιο κόμμα αξίζει η πατρίδα μας.


 ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Να σηκώσουμε όλοι μαζί τον ήλιο και πάλι πάνω από την Ελλάδα

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, παίρνουμε τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη στα χέρια μας, για να σηκώσουμε όλοι μαζί τον ήλιο και πάλι πάνω από την Ελλάδα.

Καλώ τον κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη, να συμμετάσχει στην εκλογική μας διαδικασία και να σφυρηλατήσει με την ψήφο του την ιδεολογική μας κατεύθυνση, τον πολιτικό μας προσανατολισμό και να εγγυηθεί την ενότητα, αλλά και την αυτονομία του Κινήματός μας.

Με την αυτοπεποίθηση της προσφοράς μας στον τόπο και με την ακλόνητη θέληση για ουσιαστική αλλαγή των υφιστάμενων κατεστημένων συσχετισμών, η καθεμία και ο καθένας από εμάς δημιουργούμε με την ψήφο μας τις συνθήκες για την οικοδόμηση μίας μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, που θα δώσει φωνή σε όσους αισθάνονται αποκλεισμένοι, απογοητευμένοι, περιθωριοποιημένοι, εκτός των τειχών.

Είναι ένα κάλεσμα συμμετοχής όχι εφάπαξ, αλλά διαρκές για να φτιάξουμε μαζί το κοινό μας σπίτι, με όρους ανοιχτούς, διαβουλευτικούς, συμμετοχικούς, να διαμορφώσουμε τη ριζοσπαστική πολιτική πρόταση που έχει ανάγκη η πατρίδα μας για να απελευθερωθεί επιτέλους από τις δυνάμεις της συντήρησης, που την κρατούν καθηλωμένη, αδρανή, συμβιβασμένη στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή.

Σε αυτόν τον αγώνα ουδείς περισσεύει και θα εγγυηθώ προσωπικά τη δημιουργία ενός Κινήματος ζωντανού και προσανατολισμένου στην κοινωνία, που θα αφουγκραστεί τα σύγχρονα προβλήματα και θα προτείνει τις λύσεις ενώπιον των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η πανδημική κρίση, η ψηφιακή διακυβέρνηση και επιχειρηματικότητα, ο εκδημοκρατισμός των θεσμών, η ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, πάντα μαζί με την αντιμετώπιση των μεγάλων ανισοτήτων και των ιδιαίτερα μεγάλων προβλημάτων της καθημερινής μας ζωής.

Η σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, και ταυτόχρονα επιστρέφουμε και εμείς για να φτιάξουμε το δικό μας σπίτι, για να στεγάσουμε τα οράματα και τις δημιουργικές μας αγωνίες, για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για εμάς και τα παιδιά μας. Εμείς, οι δημοκράτες και σοσιαλιστές, ζούμε για την πολιτική και για την υπεράσπιση της αυτονομίας της, δεν ζούμε από την πολιτική.

Πρώτιστο καθήκον μας είναι η προώθηση των συλλογικών στόχων και των μεγάλων διεκδικήσεων που πάνε τις κοινωνίες μπροστά, κι αυτό στο τέλος της ημέρας είναι το διακύβευμα της πολιτικής. Ο διαρκής αγώνας για τη συλλογική ευημερία και την επίτευξη του ατομικού καθορισμού, μέσα από τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Χρειαζόμαστε εδώ και τώρα αλλαγή παραδείγματος, χρειαζόμαστε άμεσα την υπογραφή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Προϋπόθεση, η συγκρότηση ενός κυβερνητικού προγράμματος που θα προβλέπει την προώθηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, κάτι που μόνον η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί. Και σε αυτές τις εκλογές γράφονται οι πρώτες γραμμές, μπαίνουν οι πρώτες υπογραφές για να το συντάξουμε. Το έχει ανάγκη η χώρα, το έχει ανάγκη η δημοκρατία. Διότι ο μεγαλύτερος αγώνας όλων είναι η διασφάλιση περισσότερης δημοκρατίας για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς αστερίσκους. Καλό μας αγώνα.