Αρχική Ν. Κορινθίας Motor Oil: Νέα μονάδα νάφθας και ΑΠΕ οδηγούν σε ισχυρή ανάπτυξη το...

Motor Oil: Νέα μονάδα νάφθας και ΑΠΕ οδηγούν σε ισχυρή ανάπτυξη το 2022 – Υπό κατασκευή αιολικά πάρκα 84 MW

Η νέα μονάδα νάφθας αναμένεται να συνεισφέρει στα κέρδη της Motor Oil το 2022. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική επένδυση ύψους 245 εκατ.ευρώ, η οποία μέσα στο επόμενο έτος θα τεθεί σε λειτουργία. Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά στο «πρασίνισμα» του χαρτοφυλακίου της. Υπό κατασκευή βρίσκονται ήδη αιολικά πάρκα 84 MW, τα οποία αναμένεται να αυξήσουν τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ σε 280 MW. Τους πρώτους μήνες του 2022 ξεκινούν και οι εργασίες της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή, από κοινού με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η εισηγμένη στο εννεάμηνο επέστρεψε δυναμικά στην κερδοφορία, καθώς έφτασε στα 206 εκατ.ευρώ, έναντι ζημιών 111 εκατ.ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Τα EBITDA ανήλθαν σε 407 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, από 37 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του ομίλου αναμένεται να προσεγγίσουν τα 240 εκατ.ευρώ στο σύνολο της χρήσης, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στη νέα μονάδα κατεργασία νάφθας, ύψους 245 εκατ.ευρώ.

Ο όμιλος έχει προχωρήσει σε μια σειρά πράσινων επενδύσεων, επικεντρωνόμενος σε projects που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση και την αειφορία, ενώ οι προγραμματισμένες επενδύσεις του Ομίλου για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ανέρχονται σε 31 εκατ. ευρώ.

Στο pipeline βρίσκονται έργα άνω των 650 ΜW, που αναμένονται να οδηγήσουν τη συνολική ισχύ των έργων της Motor Oil σε πάνω από 1 GW. Τα έσοδα από τις ΑΠΕ το 2022 αναμένεται να είναι άνω των 50 εκατ.ευρώ.

Η Motor Oil παραμένει πιστή στους τέσσερις βασικούς πυλώνες στρατηγικής που εκκινούν από τη συνεχή συντήρηση του διυλιστηρίου, τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, την κινητικότητα (mobility), τις νέες τεχνολογίες και εκτείνεται σε διαφοροποιημένα προϊόντα, τα βιώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα, το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο η εταιρεία εξέδωσε ευρωομόλογο ύψους 400 εκατ.ευρώ, η ζήτηση του οποίου ήταν τέτοια, ώστε ο όμιλος άντλησε 50 εκατ.ευρώ πάνω από το στόχο που είχε θέσει. Τα κεφάλαια αυτά αξιοποιούνται για την αναχρηματοδότηση παλαιότερου δανεισμού και στην ανάπτυξη του ομίλου. Τέλος, πριν λίγο καιρό το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρεία ενέκρινε προμέρισμα 20 λεπτών ανά μετοχή έναντι του μερίσματος χρήσης 2021, ποσό που καταβλήθηκε στις 15 Νοεμβρίου.

(του Νικόλα Ταμπακόπουλου, Liberal.gr)