Αρχική Eπικαιρότητα Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αυστηροί έλεγχοι τεστ και επιτηρούμενη καραντίνα για τις αφίξεις από...

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αυστηροί έλεγχοι τεστ και επιτηρούμενη καραντίνα για τις αφίξεις από N. Αφρική

Αυστηροποίηση του πλαισίου για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της νότιας Αφρικής εισηγούνται οι λοιμοξιωλόγοι για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγούνται να γίνονται μόνο αναγκαία ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής, με αυστηρό έλεγχο πριν και μετά την άφιξη, καθώς και επιτηρούμενη καραντίνα.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Παρασκευής, προκειμένου να εξετάσει τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της νότιας Αφρικής.

Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα, με την επιστημονική ονομάσία B.1.1.529, έχει πυροδοτήσει παγκόσμια ανησυχία, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να σπεύδουν να ανακοινώσουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς από τις χώρες της νότιας Αφρικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις συνδέσεις με χώρες στην οποίες έχει εντοπισθεί η συγκεκριμένη παραλλαγή.

Η σύσταση της Κομισιόν δεν είναι δεσμευτική, αφού οι αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Λίγο νωρίτερα, μετά τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία, και η Γαλλία ανακοίνωνε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις από τη νότια περιοχή της Αφρικής για 48 ώρες.

ΠΟΥ: Θα χρειαστούν λίγες εβδομάδες

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με την B.1.1.529, την νέα παραλλαγή του SARS-COV-2.

«Αυτήν την στιγμή, δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Λίντμάιερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη. Ο ΠΟΥ συνιστά στις χώρες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων κατά την εφαρμογή ταξιδιωτικών περιοριστικών μέτρων».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έχει συγκαλέσει σύσκεψη ειδικών σήμερα για να αποτιμηθεί αν η παραλλαγή συνιστά παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγή ανησυχίας, θα εκδώσει περαιτέρω οδηγίες για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Προηγούμενο άρθροΦυλακές Κορίνθου: Οι αποκαλύψεις βαρυποινίτη που απέδρασε στέλνουν στη φυλακή τρεις σωφρονιστικούς
Επόμενο άρθροΕκδήλωση για τη βία κατά των γυναικών στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης (video)