Αρχική Eπικαιρότητα Π. Νίκας στο Δ.Σ. της ΕΝΠΕ: “ Πρέπει πολύ γρήγορα να οριοθετηθούν...

Π. Νίκας στο Δ.Σ. της ΕΝΠΕ: “ Πρέπει πολύ γρήγορα να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες των Περιφερειών, καθώς αυτή την στιγμή επικρατεί σύγχυση”

Στην έναρξη των εργασιών του υβριδικού τακτικού συνεδρίου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας με θέμα “Περιφερειακή Διακυβέρνηση, Οι Περιφέρειες στην Πρώτη Γραμμή”, που ολοκληρώθηκαν σήμερα Τετάρτη 24 Νοεμβρίου στην Αιδηψό της Βόρειας Εύβοιας, παρέστη το απόγευμα χθες Τρίτη 23 του μήνα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Οι θεματικές ενότητες του εν λόγω συνεδρίου είναι, α) Κλιματική Αλλαγή και Φυσικές Καταστροφές και β) Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ.

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΠΕ, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας εξέφρασε την θέση ότι τα σοβαρότερα προβλήματα του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης είναι τα θεσμικά, σημειώνοντας ότι “θα πρέπει πολύ γρήγορα να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες των Περιφερειών, καθώς αυτή την στιγμή επικρατεί σύγχυση”.

Ο Π. Νίκας ζήτησε να ιδωθεί με εντελώς διαφορετικό πρίσμα το θέμα της υπαλληλίας, καθώς -όπως τόνισε- αυτό που είναι αναγκαίο είναι το εξειδικευμένο προσωπικό. Παρατήρησε δε, ότι το ενιαίο μισθολόγιο έχει επιφέρει πολλά δεινά στην δημόσια διοίκηση, προσθέτοντας ότι η ελάχιστη διαφορά των αμοιβών -ανεξαρτήτως υπαλληλικής βαθμίδας και αντικειμενικών προσόντων- είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει και τονίζοντας ότι αυτή την συγκεκριμένη θέση ως προς την ουσιαστική διαφοροποίηση του μισθολογίου, ανά βαθμίδα και προσόντα, η ΕΝΠΕ θα πρέπει να την προβάλει με θάρρος.

“Δεν υπάρχει ιδιωτικός τομέας χωρίς ισχυρό δημόσιο, το οποίο με κάθε τρόπο θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε τέτοιο” τόνισε, τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, επισημαίνοντας ότι ακόμα δεν έχουν γίνει από την κυβέρνηση εκείνα τα απαραίτητα βήματα για τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε στην διάρκεια της ομιλίας του ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε μεταβολές ως προς το θεσμικό επίπεδο, με την σχετική συζήτηση για την μεταφορά στις Περιφέρειες 157 αρμοδιοτήτων -που τώρα ανήκουν στην αποκεντρωμένη διοίκηση-, να έχει αρχίσει και να εξελίσσεται.

Ο σκοπός της κυβέρνησης με τις θεσμικές μεταβολές που ήδη έχει επιφέρει, συνέχισε ο υπουργός, ήταν η κυβερνησιμότητα, δηλαδή -όπως εξήγησε- να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι Περιφέρειες και οι δήμοι.

Από την πλευρά του, τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε, στην διάρκεια της ομιλίας του, ότι θα διατεθούν προς τις Περιφέρειες επιπλέον 225.000.000 ευρώ για έργα οδοποιίας.