Αρχική Ν. Κορινθίας Έκδοση «Ψηφιακή Διακυβέρνηση ‘21», 2ος τόμος – Άρθρο Δημάρχου Κορινθίων κ.Βασίλη Νανόπουλου

Έκδοση «Ψηφιακή Διακυβέρνηση ‘21», 2ος τόμος – Άρθρο Δημάρχου Κορινθίων κ.Βασίλη Νανόπουλου

Η εξέλιξη της Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια, τόσο γιατί η χώρα μας έπρεπε να κάνει γοργά αλλά ουσιαστικά βήματα, όσο και γιατί η εξέλιξη της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, επιτάχυνε την εφαρμογή ψηφιακών πολιτικών που είχαν σχεδιασθεί σε έναν μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα αναφορικά με την υλοποίησή τους.

Ο Δήμος Κορινθίων και η Δημοτική Αρχή που ανέλαβε την διοίκηση του από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, προσδίδει μεγάλο βάρος και σημασία στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του, κάνοντας ημέρα με την ημέρα τον Δήμο σύγχρονο, ασφαλή και φιλικό και πιο εύκολη την καθημερινότητα των δημοτών και επαγγελματιών του Δήμου, ιδιαίτερα σε μία περίοδο σαν αυτή όπου το θέμα της πανδημίας συνεχίζει να μας απασχολεί έντονα.

Ειδικότερα:

1/. Μία σειρά από ψηφιακές «e-Υπηρεσίες» έχουν σχεδιασθεί και βρίσκονται ήδη προς χρήση στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Κορινθίων.

Με την χρήση των κωδικών Τaxisnet και με λίγα μόλις «κλικ» στον υπολογιστή τους, οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν την αίτηση που επιθυμούν και να λάβουν απ΄ ευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email) που θα επιλέξουν, την αντίστοιχη Βεβαίωση ή Πιστοποιητικό. Συνολικά: 30 ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς διάθεση, 6 εκ των οποίων ειδικά για τους επαγγελματίες.

2/. Ο Δήμος Κορινθίων είναι ήδη μεταξύ των Δήμων της χώρας με «Υπηρεσία Αυθεντικοποίησης χρηστών Oauth2.0».Τα διαπιστευτήρια και τα προσωπικά στοιχεία/δεδομένα των χρηστών κατά την χρήση των Ψηφιακών Υπηρεσιών “e-Yπηρεσίες” είναι πλέον απόλυτα προστατευμένα και δεν γίνονται γνωστά στους Φορείς που αξιοποιούν την «Υπηρεσία Αυθεντικοποίησης χρηστών Oauth2.0».

3/. Νέες εφαρμογές λογισμικού έχουν ήδη εγκατασταθεί στις Υπηρεσίες του Δήμου, για:

α. Εύρεση των στοιχείων Μητρώου των οφειλετών του Δήμου στην βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ με κριτήριο αναζήτησης το ονοματεπώνυμο ή το ΑΦΜ του οφειλέτη, εξασφαλίζοντας έτσι αμεσότερη εισπραξιμότητα.

β. Έκδοση Φορολογικής Ενημερότητας των Δικαιούχων-Προμηθευτών του Δήμου, κατευθείαν από την βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ μέσω της νέας εφαρμογής λογιστικής Δημοσίου, επιταχύνοντας έτσι την οικονομική διαχείριση Προμηθειών, Υπηρεσιών & Έργων.

4/. Εναρμόνιση του Δήμου Κορινθίων με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παράδοση της Α’ φάσης του έργου και πιο συγκεκριμένα:

  • Η πλήρης καταγραφή & αξιολόγηση των Πληροφοριακών Συστημάτων του Δήμου
  • Η αποτύπωση των διαδικασιών όλων των Υπηρεσιών (Διευθύνσεων/Τμημάτων/Αυτοτελών Γραφείων) υπό μορφή “UML Activity Diagrams”

Ακολουθεί χωρίς καθυστέρηση η Β΄ φάση του έργου με την εφαρμογή της “GAP Analysis” για να εντοπισθούν τα σημεία τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και υπάρχει απόκλιση από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού 2016/679 της ΕΕ για την Προστασία Δεδομένων, γίνεται για 1η φορά στον Δήμο Κορινθίων και διασφαλίζει τόσο τους Δημότες, όσο και τους υπαλλήλους του σε όλα τα θέματα Προστασίας, Ασφάλειας, Διαχείρισης για τα προσωπικά και τα ευαίσθητα δεδομένα.

5/. Υποβολή Χρηματοδοτικού Αιτήματος στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών:

Κωδικός Πρόσκλησης: ΑΤ08

Άξονας προτεραιότητας: «Ψηφιακή Σύγκλιση»

Έργο: «Ψηφιακή αναβάθμιση & μετασχηματισμός του Δήμου Κορινθίων»

Προϋπολογισμός: 717.595,44 €

Υποέργα:

  • Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Διαδικασιών
  • Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυίας (Business Intelligence Platform)
  • Σύστημα Εξυπηρέτησης Συναλλαγών Πολιτών & Επιχειρήσεων
  • Σύστημα Ευφυούς Λογισμικού Διαχείρισης Ψηφιοποιημένου Αρχείου
  • Σύστημα Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων
  • Σύστημα Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων