Αρχική Ν. Κορινθίας Πραγματοποιήθηκε η 35η Ιερατική Σύναξη στην Κόρινθο

Πραγματοποιήθηκε η 35η Ιερατική Σύναξη στην Κόρινθο

Με την παρουσία του Θεοφιλεστάτου Βοηθού Επισκόπου  και Πρωτοσυγκέλλου αγίου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και όλων των Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως μας πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2021, η 35ηΙερατική Σύναξη, στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας για την μη διασπορά του ιού COVID-19. Της Ιερατικής Συνάξεως προηγήθηκε προσευχή και στην συνέχεια ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως μας και Ηγούμενος της Ι. Μονής «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ», ομίλησε με θέμα: «Η ενανθρώπιση του Χριστού ως Μυστήριο φιλανθρωπίας και αγάπης».

Ο άγιος Ιεροκήρυξ στη σύντομη εισήγηση του, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο διότι του ανέθεσε την διακονία του εισηγητού, ανέπτυξε το θέμα του, με αναφορές τόσο σε Αγιογραφικά χωρία όσο και σε αναλύσεις των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, ερμηνεύοντας το Μυστήριο της Θείας Οικονομίας και της Ενανθρωπήσεως του Χριστού. Επεσήμανε ότι, ο Χριστός δεν έρχεται σαν επισκέπτης, να μας χαιρετήσει ευγενικά και κατόπιν να φύγει, αλλά έρχεται για να μείνει μαζί μας, άλλωστε αυτό δηλώνει το όνομά Του «Εμμανουήλ». Η μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων μας προσφέρει την δυνατότητα να αναβαπτίσουμε την ύπαρξη μας στο μυστήριο της αγάπης του Θεού. Για να κατανοήσουμε αυτό το μυστήριο πρέπει να το προσεγγίσουμε με ταπείνωση και ειλικρινή μετάνοια, καθώς η σάρκωση του Θεού Λόγου έγινε με θαυμαστό τρόπο που ξεπερνά τον ανθρώπινο νου.Τα Χριστούγεννα είναι η συγκεφαλαίωση ολόκληρης της ελεημοσύνης, της φιλανθρωπίας και της αγάπης του Τριαδικού Θεού προς τον άνθρωπο, καθώς ο Χριστός ενανθρώπησε, προκειμένου, ως Αμνός άμωμος, να αναλάβει στους ώμους Του τις αμαρτίες ολόκληρου του κόσμου δίδοντας στους ανθρώπους το χάρισμα της υιοθεσίας και της κατά χάριν θεώσεως τους. Ο Χριστός έρχεται, να σώσει με την αγάπη Του τον άνθρωπο, να βαστάξει όλες τις ασθένειες του και να σηκώσει όλα ταανομήματα του.Γι᾿αυτόν τον λόγο το μυστήριο της Σαρκώσεως του Χριστού δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς τον Σταυρό και την Ανάσταση.

Όταν ζούμε και αντιλαμβανόμαστε στο βάθος το μυστήριο της αγάπης του Θεού τότε ακόμα και στις ποίο δύσκολες στιγμές και περιστάσεις της ζωής μας, ακόμα και αυτόν τον ίδιο τον θάνατο μπορούμε να τον αντιμετωπίζουμε με ελπίδα γιατί ο Λόγος του Θεού ενηνθρώπησε εκ φιλανθρωπίας για να σώσει τον άνθρωπο. Κατά το πρότυπο του Χριστού οφείλουμε κι εμείς να περιβάλλουμε με αγάπη και με φιλάνθρωπα αισθήματα τους συνανθρώπους μας, ιδιαιτέρως τους έχοντας ανάγκη, γεγονός που πραγματοποιείται απλόχερα στην Ι. Μητρόπολη μας, με τις ιδιαίτερες δομές φιλανθρωπίας που αυτή λειτουργεί,  αλλά και εκάστης Ενορίας.

Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στα δεκαπέντε (15) έτη θεοφιλούς Ποιμαντορίας του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονύσιου, κάνοντας ιδική μνεία στο φιλανθρωπικό, στο Ποιμαντικό του έργο αλλά και στην πνευματική οικοδομή των Πιστών της Αποστολικής Ι. Μητροπόλεως μας, ευχόμενος τα έτη του να είναι μακρά, ειρηνικά, υγιή με δύναμη προς συνέχιση του πολυσχιδούς έργου Του, ανακοινώνοντας και την βράβευση Του, επί τη συμπληρώσει δεκαπενταετούς ευόρκου διακονίας στον Κορινθιακό Λαό, από τον Δήμο Κορινθίων με το χρυσό μετάλλιο του Δήμου σε τελετή προς τούτο, που θα λάβει χώρα την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου.

Στην συνέχεια ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας έλαβε τον λόγο και, αφού ευχαρίστησε τον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας π. Άνθιμο για την εισήγησή του, έδωσε Ποιμαντικές συμβουλές και διοικητικές διευκρινήσεις για τρέχοντα Εκκλησιαστικά θέματα, τονίζοντας ιδιαιτέρως την ανάγκη επιμόρφωσης των Κληρικών μας. Γι᾿ αυτόν τον σκοπό κάλεσε τον Πανοσ. Αρχιμ. π. ΘεολόγοΑλεξανδράκη, Αναπληρωτή Διευθυντή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προκειμένου να ενημερώσει καταλλήλως τους Κληρικούς της Ι. Μητροπόλεως μας για τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης του Ανθρωπίνου Δυναμικού της Εκκλησίας -Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων-, τα οποία θα παρακολουθήσουν Κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως μας.

Επίσης, τον λόγο έλαβαν ο Αιδεσ. π. Δημήτριος Μπαλλάς, Γενικός Εκκαθαριστής της Ι. Μητροπόλεως μας, και ο προηγούμενος Εκκαθαριστής Αιδεσ. π. Χρήστος Μαρίνης προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για μισθολογικά θέματα  του Ι. Κλήρου μας ως και την ίδρυση Ταμείου Αλληλοβοήθειας των Κληρικών μας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών του ευαγούς Κλήρου μας.

Η 35η Ιερατική Σύναξη έληξε με ευχές του Σεβ. Ποιμενάρχου μας προς τους Κληρικούς για καλή Τεσσαρακοστή και καλά Χριστούγεννα και την φήμη του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας και του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου αγίου Κεγχρεών, που έψαλαν όλοι οι Κληρικοί μας.