Αρχική Eπικαιρότητα Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: Μια ημέρα αφιερωμένη στους μικρούς μαχητές

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: Μια ημέρα αφιερωμένη στους μικρούς μαχητές

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους μικρούς μαχητές, όλα εκείνα τα μωράκια που έχουν γεννηθεί πρόωρα και έχουν περάσει τις πρώτες τους εβδομάδες στην θερμοκοιτίδα. Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας καθιερώθηκε το 2010 με πρωτοβουλία του «Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Φροντίδα των Νεογνών» και στόχο την ευαισθητοποίηση όλων για τις συνέπειές των πρόωρων γεννήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και βελτιστοποίηση των συνθηκών της φροντίδας των πρόωρων μωρών, οι οποίες είναι πιο δύσκολες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εν μέσω πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, παγκόσμια έρευνα για τις εμπειρίες των γονέων δείχνει ότι 1 στους 5 γονείς αποχωρίστηκε πλήρως από το πρόωρο και άρρωστο νεογέννητο παιδί του κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

imera prowrotitas

 

1 στα 10 παιδιά γεννιούνται πρόωρα

Σύμφωνα με στοιχεία των προηγούμενων ετών, περίπου 15 εκατομμύρια μωρά, δηλαδή 1 στα 10 παιδιά, γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από αυτά, τα 500.000 γεννιούνται στην Ευρώπη και τα περισσότερα θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών για διάστημα εβδομάδων ή και μηνών, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών σε αυτή την περιοχή της γης.

Το χρώμα για την Ημέρα Προωρότητας είναι ο μωβ ενώ το σκοινί με τις απλωμένες καλτσούλες έχει γίνει σύμβολο για την σημερινή ημέρα.

pagkosmia imera prowrotitas

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα πρόωρα μωρά

Πρόωρος τοκετός θεωρείται το τοκετός πριν την 37η εβδομάδα κύησης.

  • Το βάρος ενός νεογέννητου που έχει γεννηθεί πρόωρα είναι περίπου 2,26 κιλά, ενώ ενός μωρού που έχει γεννηθεί κοντά στην προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού είναι κατά μέσο όρο 3,17 κιλά.
  • Η επιστήμη της ιατρικής κάνει πλέον θαύματα και ακόμη και τα μωρά που γεννιούνται μετά την 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης και ζυγίζουν λίγο παραπάνω από ένα κιλό, έχουν σχεδόν 100% πιθανότητες επιβίωσης.
  • Τα 8 στα 10 μωρά που γεννιούνται μετά την 30η εβδομάδα εγκυμοσύνης έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας ή ανπατυξιακά προβλήματα σε σχέση με παλαιότερα, ενώ τα παιδιά που έχουν γενηθεί πριν την 28η εβδομάδα κύησης είθισται να έχουν περισσότερες επιπλοκές και χρήζουν φροντίδας στην μονάδα εντατικής θεραπείες.
  • Όσο πιο νωρίς γεννηθεί το μωρό, τόσο μικρότερο θα είναι σε μέγεθος, ενώ το κεφάλι του είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.
  • Τα νεογέννητα έχουν ελάχιστο λίπος στο σώμα τους με αποτέλεσμα το δέρμα τους να μοιάζει πιο λεπτό και διάφανο. Οι φλέβες είναι εμφανείς κάτω από το δέρμα και πολλά μωρά έχουν ακόμα το lanugo, το χαρακτηριστικό χνουδάκι σε όλο το σώμα και ιδίως στην πλάτη και τους ώμους.
  • Το πρόωρο μωρό κρυώνει σε μία φυσιολογική θερμοκρασία δωματίου, για αυτό και τοποθετείται στην θρεμοκοιτίδα, η οποία προσαρμόζει την θερμοκρασία για να το κρατάει ζεστό.
  • Τα πρόωρα μωρά κλαίνε πολύ σιγανά και ήπια, κάποια μάλιστα δεν κλαίνε και καθόλου. Το αναπνευστικό τους σύστημα είναι ακόμα “ανώριμο”, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά το πρώτο διάστημα να ανιμετωπίζουν προσβλήματα αναπνοής.
  • Τα μωρά που γεννιούνται έως και δύο μήνες νωρίτερα, αντιμετωπίζουν αναπνευστικές δυσκολίες που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα και σε άλλα όργανα του σώματος τα οποία δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί πλήρως. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, οι γιατροί παρακολουθούν την αναπνοή, το οξυγόνο και τον καρδιακό ρυθμό με κατάλληλο εξοπλισμό.

Φωτογραφίες με μικρούς μαχητές που συγκινούν

Γονείς πρόωροων μωρών έχουν φωτογραφίσει τα προωράκια τους το μαιευτήριο και έχουν δημοσιεύσει τις φωτογραφίες τους στο Instagram. Δείτε μερικές από αυτές στην gallery που ακολουθει.

Πηγή πληροφοριών: healthychildren.org