Αρχική Ν. Κορινθίας «Όχι» προς το παρόν σε σκληρότερα μέτρα για τον κορονοϊό από την...

«Όχι» προς το παρόν σε σκληρότερα μέτρα για τον κορονοϊό από την κυβέρνηση

Δεν υπάρχει σχεδιασμός για σκληρότερα μέτρα για τον κορονοϊό, είτε συζήτηση για lockdown, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ενώ απορρίπτεται, επί του παρόντος τουλάχιστον, η υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου σε άτομα άνω των 65 ετών.

«Δεν συζητάμε περιορισμό ελευθεριών για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση κανενός είδους lockdown. Έχουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας σε χώρους που προβλέπεται η παρουσία τους. Αποδίδουμε έμφαση στον εμβολιασμό όπως σας είπα και προηγουμένως με την τρίτη δόση» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ακόμα: «Η κυβέρνηση δεν συζητά κανενός είδους υποχρεωτικότητα και κανενός είδους κυρώσεις. Εκείνο που είναι ένα ζητούμενο όχι μόνο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι εάν το πιστοποιητικό νόσησης θα συνδέεται -δηλαδή το να είσαι πλήρως εμβολιασμένος- με το ότι έχεις κάνει και την τρίτη δόση».

«Οτιδήποτε αποφασιστεί και ανακοινωθεί, θα ανακοινωθεί από τα αρμόδια χείλη όταν αξιολογηθεί με βάση και τις εισηγήσεις της επιτροπής» επισήμανε ο κ. Οικονομου.

Από αύριο η επιστράτευση των γιατρών

Από αύριο Τρίτη, θα ξεκινήσουν οι επιτάξεις των ιδιωτών γιατρών αν δεν καλυφθούν τα κενά, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προσθέτοντας ότι σήμερα το βράδυ αναμένουν τις απαντήσεις των Ιατρικών Συλλόγων.

«Ευελπιστούμε ότι η ανταπόκριση όπως αυτή την στιγμή γίνεται, θα συνεχιστεί ώστε να καλυφθούν τα κενά και να πάμε σε όσο το δυνατόν λιγότερη επίταξη υπηρεσιών γίνεται. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι θα χρειαστεί, και αυτό το μέτρο για να καλυφθούν τα κενά, ειδικά σε όσες περιοχές, που πιέζονται όπως είναι η Θεσσαλία και η Μακεδονία. Η διαδικασία θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδας, αναλόγως με τα κενά που θα έχουν διαμορφωθεί» σημειώνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Τελεσίγραφο με ημερομηνία δεν λάβαμε. Οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκονται σε διακοπές, βρίσκονται σε εργασία εντατική εδώ και πολύ καιρό σε ανθρώπους που δεν νοσηλεύονται στα νοσοκομεία οι οποίοι δεν θα θέλαμε να προστεθούν σε αυτούς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία» είπε σχετικά μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. 

Συνεχής η αξιολόγηση των μέτρων με επανεξέταση της επιδημιολογικής κατάστασης

Κυβέρνηση και επιστήμονες στο τέλος της εβδομάδας, θα κρίνουν αν χρειάζεται να ληφθούν και νέα μέτρα. «Περαιτέρω μέτρα για τους ανεμβολίαστους είναι στο τραπέζι. Από εκεί και πέρα θα κριθεί από την πορεία της πανδημίας η ένταση αυτών των μέτρων» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Αυτό που σίγουρα αποκλείεται να γίνει, είναι ολικό lockdown», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δεν απέκλεισε την ισχύ μέτρου στα πρότυπα της Γαλλίας, όπου η είσοδος σε κλειστούς χώρους, όσων είναι άνω των 60 ετών, γίνεται μόνο αν έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου. «Άρα θα μπορούσε να υπάρχει μια τέτοια διαχείριση. Στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται, αλλά θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισάμανε ακόμα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εισόδου σε κλειστούς χώρους μόνο με την τρίτη δόση.

Με τη βοήθεια όλων μπορούμε να κάνουμε καλές γιορτές, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων για τους άνω των 60, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Αθανάσιος Κοντογεώργης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος μίλησε για «ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος, μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων, περιορισμό της διασποράς του ιού και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών αναμένεται αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες και κάνουν έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών και πιστή τήρηση των μέτρων.

«Βιώνουμε τραγικές στιγμές. Και οι 36 κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες, ένας ασθενής διασωληνωμένος στο χειρουργείο και ψάχνουμε ΜΕΘ, τα ίδια συμβαίνουν και στο Παπαγεωργίου και στο Ιπποκράτειο» δήλωσε ο Διευθυντής τηε Β’ ΜΕΘ νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Νικος Καπραβέλος. 

Για κορύφωση με 7.400 κρούσματα αρχές Δεκέμβρη, και ακολούθως πτώση στα 2.500 έως την Πρωτοχρονιά μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Για σύγχυση που δημιουργείται από κυβερνητικές αποφάσεις, καθώς μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα κατά των ανεμβολίαστων και ταυτόχρονα εξετάζεται το «γαλλικό μοντέλο» για είσοδο σε κλειστούς χώρους μόνο με την τρίτη δόση, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή – Μαρία Σταθοπούλου – Νόρα Μολυβιάτη

Πηγή : https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/ochi-se-sklirotera-metra-gia-ton-koronoio-apo-tin-kyvernisi/