Αρχική Eπικαιρότητα Κορωνοϊός – Θεοδωρίδου: Μετά την τρίτη δόση, ετήσιος εμβολιασμός

Κορωνοϊός – Θεοδωρίδου: Μετά την τρίτη δόση, ετήσιος εμβολιασμός

Το πιθανό σχήμα στο οποίο θα οδηγηθούμε, είναι τρεις δόσεις και μια αναμνηστική ετήσια δόση τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

«Μοιάζει ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας, όπως ο ιός της γρίπης, θα είναι δηλαδή άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου στην αρχή της ενημέρωσης, προσθέτοντας πως η εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα μείωσε το αρχικό κλίμα του ενθουσιασμού που επικράτησε με τα εμβόλια.

Παράλληλα υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην προστασία από τη σοβαρή νόσο και το θάνατο και την παραλλαγή Δέλτα. Τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν των παρενεργειών.

Στη συνέχεια σημείωσε πως η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας συνέβαλαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και στην επαναμόλυνση ατόμων. Σε αυτό συμβάλλει η μείωση της χημικής ανοσίας μετά την πάροδο των έξι μηνών, όπως είπε.

Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι πάνω από 8.500 θάνατοι έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό. Αναφερόμενη στην τρίτη δόση, είπε πως στις κλινικές μελέτες η ανοσολογικότητα από τη χορήγηση της τρίτης δόσης είναι σημαντικά υψηλότερη από τη δεύτερη δόση και αναμένεται σύμφωνα με ανοσολόγους η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων του εμβολίου.

Όπως είπε, το πιθανό σχήμα στο οποίο θα οδηγηθούμε, είναι τρεις δόσεις και μια αναμνηστική ετήσια δόση. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο βασικός πυλώνας στο εμβολιαστικό σχήμα παραμένει η πρώτη δόση και πως η επιτροπή εμβολιασμών μελετά τρίτη δόση και σε άτομα που νόσησαν πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Απευθυνόμενη σε όσους αναστέλλουν την τρίτη δόση, φοβούμενοι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, υπενθύμισε πως αυτές είναι οι «συχνότερες, δηλαδή αυτές που ξέρουμε από τα εμβόλια που γινόντουσαν ανέκαθεν, όπως είναι πόνος στο χέρι».

Τέλος, αναφορικά με τις έγκυες γυναίκες που νόσησαν περί τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους, επεσήμανε πως σύμφωνα με μελέτη, ανιχνεύθηκαν εργαστηριακά αντισώματα στον ορό του αίματος και της μητέρας και του βρέφους, αλλά και στο μητρικό γάλα. Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος, τόνισε.