Αρχική Eπικαιρότητα «Οδηγός» τρίτης δόσης – Πότε και με ποιο εμβόλιο μπορεί να κάνει...

«Οδηγός» τρίτης δόσης – Πότε και με ποιο εμβόλιο μπορεί να κάνει αναμνηστική δόση ο καθένας – Πόσο προστατεύει

Σε κομβικό παράγοντα της εμβολιαστικής εκστρατείας εξελίσσεται η τρίτη δόση που εκτιμάται ότι μπορεί να τιθασεύσει το επιδημικό κύμα όπως έγινε στο Ισραήλ μετά την έναρξη χορήγησής της σε όλο τον πληθυσμό.

Στη “μάχη” για την αναμνηστική δόση εντάσσεται από την ερχόμενη Παρασκευή και το εμβόλιο της Moderna, το οποίο θα αναφέρεται ευκρινώς στα εμβολιαστικά κέντρα που θα γίνεται όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα εμβόλια στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr που είναι ιδιαίτερα εύκολη στη χρήση.

Έτσι, όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις με τα εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αναμνηστική δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση είτε με Pfizer είτε με Moderna από τις 12 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το mix and match εμβολίων δεν ενέχει κάποιο κίνδυνο, αντιθέτως έχει φανεί ότι μπορεί να αυξάνει την αντισωματική απάντηση έναντι της Covid-19. Επιπλέον, όσοι πολίτες έχουν κάνει το μονοδοσικό Johnson & Johnson μπορούν να κάνουν αναμνηστική δόση δύο μήνες, και όχι έξι, μετά το βασικό εμβολιασμό και οι επιλογές σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τρεις: Είτε εμβόλιο Johnson & Johnson, είτε Pfizer είτε Moderna.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της Moderna είναι μισή της κανονικής, όπως ορίζουν οι οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Νωρίτερα από τους έξι μήνες η πλατφόρμα

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε στη χθεσινή ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη ότι η χώρα μας είναι από τις πιο προωθημένες στην εφαρμογή της τρίτης δόσης αφού άλλες χώρες βρίσκονται πιο πίσω στο άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης στον πληθυσμό.

Μάλιστα, ενδέχεται να “πρωτοτυπήσει” ακόμη περισσότερο, ανοίγοντας την πλατφόρμα για τρίτη δόση ακόμη και νωρίτερα από τους έξι μήνες ώστε να προγραμματίζονται καλύτερα τα ραντεβού και να γίνεται η τρίτη δόση χωρίς καμία καθυστέρηση, όπως έγραψε σήμερα ο “Ελεύθερος Τύπος”.

“Γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η χημική ανοσία μειώνεται μετά τον εμβολιασμό με την πάροδο των μηνών, κυρίως μετά την πάροδο 6 μηνών. Αυτό συμβαίνει και με άλλα εμβόλια. Η εμφάνιση, δε, μεταλλάξεων είναι εκείνη η οποία επιτείνει τη μείωση της προστασίας από τη λοίμωξη, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από το εμβολιαζόμενο άτομο, αλλά παραμένει η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο”, εξήγησε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Κορονοϊός: Πόσο αποτελεσματική είναι η τρίτη δόση

Η ίδια επανέλαβε τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κατά της νόσου Covid-19 που προσφέρει η αναμνηστική δόση: Είναι 93% αποτελεσματική στην πρόληψη εισαγωγής στο νοσοκομείο, 92% στην πρόληψη σοβαρής νόσου και 81% στην πρόληψη θανάτου, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και συγκρίσιμες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες μετά το βασικό εμβολιασμό.

“Τα επιδημιολογικά δεδομένα της αυξημένης διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα, των νοσηλειών σε ΜΕΘ και των θανάτων, υπαγόρευσαν την επέκταση του εμβολιασμού σε ηλικίες άνω των 18 ετών”, ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου ως προς την ελληνική απόφαση να ανοίξει σε όλους η τρίτη δόση.

Χρειάζεται τεστ αντισωμάτων;

Σταθερά στη θέση ότι τα τεστ αντισωμάτων μπορεί να αποπροσανατολίσουν παρά να βοηθήσουν παραμένουν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Με αφορμή πολλούς πολίτες που αναβάλλουν την τρίτη δόση καθώς ο τίτλος αντισωμάτων που προσδιορίζουν βρίσκεται ικανοποιητικός, η πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε τα δεδομένα:

“Από την διεθνή επιστημονική κοινότητα υπήρχε μια ομοφωνία σε αυτό το θέμα, και μάλιστα από τον FDA από το Μάιο του 2021 που εξέδωσε και ανακοίνωση, ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία. Ενώ τα προστατευτικά επίπεδα, δηλαδή από ποιο επίπεδο και πάνω είμαστε προστατευμένοι, δεν είναι ακόμα γνωστό. Δεν είναι προτυποποιημένα καν τα αυτά τεστ, τα οποία χρησιμοποιούνται και πολλές φορές παραπλανούν τους εμβολιαζόμενους διότι νομίζουν ότι έχουν αντισώματα αλλά αυτά τα αντισώματα δεν αντιστοιχούν στην προστασία που πρέπει να έχουν.

Λόγω λοιπόν της μείωσης των αντισωμάτων, συστήνεται η 3η δόση σε άτομα ηλικιωμένα και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ο εμβολιασμός, όπως έχουμε πει- και ήταν η πρώτη ομάδα πληθυσμού στην οποία έγινε η σύσταση για εμβολιασμό- είναι των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων που ανήκουν σε διάφορες ομάδες και διαφέρει και το ανοσολογικό προφίλ τους.

Επομένως, είναι πολύ πιθανό, ορισμένα από αυτά τα άτομα να μην έχουν απαντήσει στον πρωτογενή εμβολιασμό και να είναι απόλυτα απαραίτητη η τρίτη δόση που είπαμε ότι χορηγείται και αμέσως 28 μέρες μετά την δεύτερη δόση”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μετά την τρίτη δόση;

Οι πολίτες που κάνουν αναμνηστική δόση μπορούν να εκδώσουν νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού μία ημέρα μετά τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση. Ωστόσο, θεωρείται έγκυρο για χρήση (για παράδειγμα σε χώρους εστίασης, λιανεμπόριο και όπου αλλού απαιτείται) 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Σε αυτό το μεσοδιάστημα μπορούν να χρησιμοποιούν το προηγούμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού, του βασικού εμβολιαστικού σχήματος, που εξακολουθεί να ισχύει κανονικά.