Αρχική Ν. Αρκαδίας Λογιστές στην Αρκαδία: Αποφάσισαν αποχή από τις δηλώσεις στο Εργάνη για τους...

Λογιστές στην Αρκαδία: Αποφάσισαν αποχή από τις δηλώσεις στο Εργάνη για τους ανεμβολίαστους

Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Αρκαδίας
«Αποχή από την διεκπεραίωση της υποβολής υπεύθυνης δήλωσης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τους ανεμβολίαστους»

Σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 64232/2021 (ΦΕΚ 4766/Β/16-10-2021) ανακοινώθηκαν οι υποχρεώσεις των εργοδοτών- επιχειρήσεων σχετικά με την υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης στην ειδική πλατφόρμα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ που αφορά τη διενέργεια rapid – test από τους ανεμβολίαστους εργαζομένους τους.
Επίσης, την 26-10-2021 από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ έγιναν γνωστές οι οδηγίες για τον τρόπο υποβολής της υπεύθυνης αυτής δήλωσης.
Επειδή ήδη ενημερωθήκαμε από συναδέλφους Λογιστές ότι ήρθαν σε ρήξη με τους πελάτες τους για την αυτή δήλωση, ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Αρκαδίας ενημερώνει τους εργοδότες –  επιχειρήσεις την αποχή και την μη λήψη διεκπεραίωσης της υποβολής αυτής δήλωσης και καλούν τους υπόχρεους εργοδότες –  επιχειρήσεις στην άμεση ενημέρωση τους από τις οδηγίες και τα ΦΕΚ που εκδόθηκαν για την παρούσα υποχρέωσή τους, διότι τα πρόστιμα είναι υπέρογκα.
Το δικαίωμα του εργαζόμενου να είναι ανεμβολίαστος επιφέρει άμεσα στον εργοδότη – επιχείρηση την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης και όχι στον Λογιστή.  Η συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση αφορά αποκλειστικά τον εργοδότη – επιχείρηση και ουδεμία σχέση έχει ο Λογιστής.  Δεν αφορά λογιστικό, φορολογικό ή εργασιακό θέμα και συνεπώς υποχρέωση του Λογιστή να υποβάλλει την χωρίς ουσία δήλωση αυτή. Αντιθέτως, περιέχει σημαντικότατες πληροφορίες και συγκεκριμένα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων.
Τέλος, λόγω του ότι αφορά εβδομαδιαία υποχρέωση υποβολής της δήλωσης και επειδή ο χρόνος πλέον του Λογιστή είναι ήδη ασφυκτικός από διάφορες άλλες άσκοπες και ανούσιες διεκπεραιώσεις που έχει δυστυχώς αναλάβει και ο κίνδυνος για τυχών λάθος είναι μεγάλος, προτείνουμε στους συναδέλφους Λογιστές να αναλογιστούν λίγο για το που έχει καταντήσει το επάγγελμά μας, τα υπέρογκα πρόστιμα, την αποφυγή τυχών παρεξηγήσεων μεταξύ Λογιστών και να τηρήσουν αυτήν την απόφαση.
Μέλημα του Συλλόγου είναι η διαφύλαξη του σκοπού του λογιστικού κλάδου, των καθηκόντων του Λογιστή και των άρτιων σχέσεων μεταξύ συναδέλφων.

Με καλή συνεργασία, όλα γίνονται…

Με τιμή εκ του ΔΣ

Μαυρόγιαννης Γεώργιος       Πρόεδρος

Τσαγκαρέλης Αντώνιος        Αντιπρόεδρος

Ασκούνης Γεώργιος           Γραμματέας

Αλειφερόπουλος Γεώργιος   Ταμίας

Χαρβάτης Χρήστος                  Μέλος