Αρχική Ν. Κορινθίας Το Επετειακό-Επιστημονικό Συνέδριο του δήμου Βέλου-Βόχας, «Η Βόχα στον Χρόνο», άφησε εποχή!

Το Επετειακό-Επιστημονικό Συνέδριο του δήμου Βέλου-Βόχας, «Η Βόχα στον Χρόνο», άφησε εποχή!

Δύο μέρες ιστορίας, πολιτισμού, γνώσης, προβληματισμού και συζήτησης για το παρόν και το μέλλον της Βόχας
Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 17 Οκτωβρίου το Επετειακό Επιστημονικό Συνέδριο του Δήμου Βέλου-Βόχας «Η Βόχα στον Χρόνο». Το συνέδριο που διήρκεσε δύο μέρες (16 και 17 Οκτωβρίου) και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, διεξήχθη στο Βραχάτι στο Alkyon Resort Hotel & Spa και σημείωσε κατά γενική ομολογία μεγάλη επιτυχία, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή γνωριμίας με την ιστορία και τον τόπο, αλλά και προβληματισμού και συζήτησης για το δήμο Βέλου-Βόχας.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "8 1821 1821-2021 AHMOT ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΙΡΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΠΔΔ "ΑΝΕΛΙΞΗ" ΔΗΜΟΥ ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ"
Στο Συνέδριο, που αποτελούσε μια συνδιοργάνωση του Δήμου Βέλου-Βόχας και του ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» δήμου Βέλου-Βόχας, σε 6 Συνεδρίες και δύο Στρογγυλές Τράπεζες παρουσιάστηκαν από 25 διαφορετικούς εισηγητές σημαντικά θέματα που αναφέρονταν τόσο στην ιστορική διαδρομή της Βόχας από το μακρινό παρελθόν της γεωλογικής γένεσής της έως και τα ιστορικά χρόνια, όσο και στους ανθρώπους που διαμόρφωσαν την ταυτότητα και τον πολιτισμό της, αλλά και στις αναπτυξιακές προοπτικές του μέλλοντός της.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "1821-221 AHMOT ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣ ΒΕΛΟΥ- NANTIA ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΕΛΟΥ ΒΟΧΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ"
Η Βόχα εξάλλου, η οποία ως γεωγραφική ενότητα καλύπτει το σύνολο της κεντρικής παραλιακής Κορινθίας αποτελούσε και αποτελεί έναν εύφορο και πλούσιο τόπο, που κατοικήθηκε ανελλιπώς στη διάρκεια των αιώνων και θα συνεχίσει να κατοικείται στο μέλλον.
Ο δήμαρχος Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος τόνισε χαρακτηριστικά στον εισαγωγικό χαιρετισμό του πώς «δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε την ιστορία και τους προγόνους μας από το να θυμόμαστε την ιστορία, να μαθαίνουμε από τη ζωή τους και να γινόμαστε καλύτεροι και εμείς» και υπογράμμισε πως στόχος του Συνεδρίου είναι «να παντρέψουμε την ιστορία με το παρόν και το μέλλον».
[Όλος ο χαιρετισμός του δημάρχου Βέλου-Βόχας βρίσκεται αναρτημένος στο κανάλι του Συνεδρίου και συγκεκριμένα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://youtu.be/SCPrqytGWHM]
Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται, εσωτερικός χώρος και κείμενο που λέει "REDMIN NOTE 8 AI QUAD CAMERA"
Η πρόεδρος του ετέρου φορέα συνδιοργανωτή, του ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» του δήμου Βέλου-Βόχας Μαρία Καλλίρη, στον δικό της χαιρετισμό τόνισε την σπουδαιότητα ανάδειξης των ιστορικών στιγμών μιας σπουδαίας από κάθε άποψη περιοχής όπως είναι η Βόχα.
[Όλος ο χαιρετισμός της προέδρου του ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» δήμου Βέλου-Βόχας βρίσκεται αναρτημένος στο κανάλι του Συνεδρίου και συγκεκριμένα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://youtu.be/kxhUjjYnEg8]
Χαιρετισμό στην Έναρξη του Συνεδρίου απεύθυνε εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού Πελοποννήσου κα Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, η οποία τόνισε την αξία της γνωριμίας των νέων γενιών με την ιστορική ταυτότητα της Βόχας.
[Όλος ο χαιρετισμός της αντιπεριφ. Πελοποννήσου Αθηνάς Κόρκα βρίσκεται αναρτημένος στο κανάλι του Συνεδρίου και συγκεκριμένα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://youtu.be/IsAvjcXH5EM]
Την έναρξη των Εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε η επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής και Γενική Γραμματέας του δήμου Βέλου-Βόχας κ. Νάντια Δημητρίου και οι συνεδρίες που ακολούθησαν αποκάλυψαν στο κοινό που κατέκλυσε και τις δύο μέρες την αίθουσα του φιλόξενου Alkyon Resort Hotel & Spa, άγνωστες πτυχές της ιστορίας, του πολιτισμού και των ανθρώπων της Βόχας.
Οι εισηγητές, καθηγητές Πανεπιστημίου, Ακαδημαϊκοί, άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων, Πολιτικοί και Αυτοδιοικητικοί ανέπτυξαν τα θέματά τους με πληρότητα και σαφήνεια, τροφοδοτώντας το κοινό με πληροφορίες, προβληματισμούς και σκέψεις που αν μη τι άλλο μπορούν να παράξουν πολύτιμες κοινωνικές ζυμώσεις για την ανάπτυξη και το μέλλον του δήμου Βέλου-Βόχας.
Οι έξι συνεδρίες αφορούσαν κατά σειρά στα εξής θέματα: Γεωλογικά-Σεισμολογικά και Υδατικά, Αρχαιολογικά, Ιστορικά, Αρχιτεκτονική και Μνημεία, Επαναστατική και Μεταεπαναστατική κοινωνία, Πολιτισμός και Πρόσωπα.
Οι δύο στρογγυλές τράπεζες είχαν ως θέμα τις Αναπτυξιακές Προοπτικές της Βόχας και συζητήθηκαν θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Γεωργίας, Χρηματοοικονομικά, Ανάπτυξης μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Διάβρωσης Ακτών και Υποδομών.
Στο συνέδριο μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία Χρίστος Δήμας καθώς και οι βουλευτές Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός και Κώστας Κόλλιας.
Στη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν δύο πολιτιστικές Δράσεις: στο τέλος της πρώτης μέρας το Θέατρο «Δόρα Στράτου» σε συνεργασία με τον Χορευτικό και Λαογραφικό Σύλλογο Στιμάγκας «Θύαμις» παρουσίασαν αυθεντικές παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, ενώ στο τέλος της δεύτερης μέρας ο κιθαριστής Ιάκωβος Κολανιάν παρουσίασε έργα του Μίκη Θεοδωράκη από τον Επιτάφιο μεταγραμμένα για κλασική κιθάρα.
Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου λειτούργησε έκθεση ιστορικών εγγράφων που αφορούσαν την δράση Βοχαϊτών αγωνιστών και οπλαρχηγών στην Επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κοινού καθώς αφορούσε ονόματα και πληροφορίες εν πολλοίς άγνωστα.
Μεγάλος χορηγός του Συνεδρίου ήταν το Alkyon Resort Hotel & Spa το οποίο υπήρξε άψογο στην φιλοξενία των εισηγητών και την εξυπηρέτηση των εργασιών του Συνεδρίου. Χορηγοί ήταν επίσης η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η εταιρεία «Μάρρας Αμπελώνες».
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνθηκαν από το δήμαρχο Βέλου-Βόχας Αννίβα Παπακυριάκο στον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Νίκο Πουλόπουλο, επίκουρο καθηγητή Ιστορίας Παν/μίου Σεντ-Λούις Μιζούρι αλλά και σε όλα τα μέλη της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής τόσο για τον άρτιο και πλήρη σχεδιασμό των θεματικών του Συνεδρίου, όσο και για την ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης.
Τέλος, από όλους τους παριστάμενους και συμμετέχοντες εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση ότι το Συνέδριο έκανε μια νέα αρχή στη διαβούλευση της τοπικής κοινωνίας τόσο με την ιστορία της και το παρελθόν όσο και με το μέλλον και τις επιδιώξεις της, και επομένως είναι αδήριτη η ανάγκη η διοργάνωση αυτή να αποτελέσει έναν επαναλαμβανόμενο σε τακτά χρονικά διαστήματα, θεσμό.
Στο Κανάλι του Συνεδρίου στο YouTube
σταδιακά ανεβαίνουν τα βίντεο με τις Εργασίες του Συνεδρίου, δηλαδή τις 6 Συνεδρίες και τις δύο Στρογγυλές Τράπεζες, μπορεί όποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει όλες τις εισηγήσεις.