Αρχική Ν. Κορινθίας Σπ. Σταματόπουλος: Έρχεται η μετάβαση της Αυτοδιοίκησης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή μέσα...

Σπ. Σταματόπουλος: Έρχεται η μετάβαση της Αυτοδιοίκησης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή μέσα σε ένα αύριο πιο ευαισθητοποιημένο για το περιβάλλον που ζούμε

O δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος καταγράφει τα νέα δεδομένα, έτσι όπως προήλθαν από το συνέδριο της ΚΕΔΕ και από το Olympia Forum.

“Είχα την ευκαιρία την τελευταία εβδομάδα να συμμετάσχω ενεργά τόσο στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη όσο και στο «Olympia Forum» στην Αρχαία Ολυμπία και κατ’ επέκτασιν σε όλες εκείνες τις διεργασίες και αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον, τη μετάβαση της Αυτοδιοίκησης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή.

Κοινή διαπίστωσή μου και στα δύο συνέδρια αποτελεί ότι η αυτοδιοίκηση οδηγείται στη νέα ψηφιακή εποχή με ολοένα και πιο γρήγορο βηματισμό και αυτή η επιτάχυνση των εξελίξεων απαιτεί εγρήγορση, καινοτόμες λύσεις και γενναίες χρηματοδοτήσεις έργων.
Αρχικά το τριήμερο 14-16 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχα στις Εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, όπου ως πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Θρησκευμάτων και Νεολαίας εισηγήθηκα τις προτάσεις μας που αφορούν στην Ψηφιακή μετεξέλιξη και στην εξασφάλιση μιας σειράς ψηφιακών δυνατοτήτων για την Αυτοδιοίκηση και τους Πολίτες στη Νέα Εποχή.

Ανέπτυξα τις προτάσεις της ΚΕΔΕ σχετικά: 1. Με τη Μανθάνουσα Έξυπνη Πόλη (Learning Smart City) και την προώθηση της πολιτειότητας μέσω των δήμων
2. Με το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και 3. Τη θεσμοθέτηση του Λυκείου 2ης Ευκαιρίας, όπου ενήλικες με τη διαδικασία της ασύγχρονης e-φοίτησης θα μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Επιπλέον εισηγήθηκα την διοργάνωση ενός Διεθνούς Συνεδρίου Νεολαίας το καλοκαίρι του 2022 με στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος της Νέας Γενιάς και να της δοθεί ο λόγος απέναντι στις ιδιαίτερες προκλήσεις των καιρών, που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, στην προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια των Εργασιών του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ ανακοινώθηκε η ενίσχυση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» κατά 1 δισ., αλλά και η χρηματοδότηση 320 εκατ. ευρώ στους Δήμους για το έργο των smart cities και την Ψηφιακή Μετάβαση.
Τα ανωτέρω κονδύλια θεωρώ ότι δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες για την ολοκληρωμένη μετάβαση της Αυτοδιοίκησης στη νέα ψηφιακή εποχή και τόνισα την αναγκαιότητα να αυξηθούν σημαντικά οι χρηματοδοτήσεις των απαραίτητων έργων.
Ο χρόνος τρέχει και δεν υπάρχουν περιθώρια για χαμένες ευκαιρίες που θα δημιουργήσουν ανισότητες και πισωγυρίσματα στην κοινωνία. Οι Δήμοι δικαιούνται περισσότερους πόρους και χρηματοδοτήσεις καθώς αποτελούν το συνεκτικό δεσμό των τοπικών κοινωνιών και καλύπτουν τις άμεσες και βασικότερες ανάγκες των πολιτών σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας, τόνισα μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας παράλληλα πώς οι διεκδικήσεις είναι δίκαιες και διαχρονικές και υπηρετούν το μακροπρόθεσμο συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας.

Στο Olympia Forum
Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου είχα την ευκαιρία να βρεθώ στο Olympia Forum που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία με θέμα «Αξιοποιώντας τη Δυναμική των Πόλεων και των Περιφερειών». Στο πλαίσιο των Εργασιών που αφορούσαν στην Τοπική και Περιφερειακή διακυβέρνηση είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με αρκετά στελέχη της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, αλλά και πανεπιστημιακούς εισηγητές με τους οποίους αντάλλαξα απόψεις και τεχνογνωσία στον τομέα της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης.
Στις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συνομιλίες κοινός τόπος και κοινή διαπίστωσή μας υπήρξε ότι απαιτούνται άμεσα ενέργειες κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανάληψη περισσότερης δράσης όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή.
Εν κατακλείδι, μέσα από τα δύο σημαντικά αυτά Συνέδρια έγινε σαφές πως οι διεργασίες που συντελούνται για τη μετάβαση της Αυτοδιοίκησης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή, σε έναν αύριο πιο αυτοματοποιημένο ως προς την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά πιο ανθρώπινο και ευαισθητοποιημένο απέναντι στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, είναι εξαιρετικά σημαντικές και καθοριστικές για το μέλλον, που θέλουμε και είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε στις γενιές που έρχονται.”

Προηγούμενο άρθρο144 κρούσματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – 21 στη Κορινθία
Επόμενο άρθροΤο Επετειακό-Επιστημονικό Συνέδριο του δήμου Βέλου-Βόχας, «Η Βόχα στον Χρόνο», άφησε εποχή!