Αρχική Eπικαιρότητα Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Μέτρα για ενέργεια και προστασία συνόρων

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Μέτρα για ενέργεια και προστασία συνόρων

Δηλώσεις για τα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δύο ζητήματα: το ενεργειακό και το μεταναστευτικό. Ως προς το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το Συμβούλιο στηρίζει τις χώρες μέλη στο ζήτημα της προστασίας των συνόρων και καλεί την Κομισιόν να αποφασίσει μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στην Τουρκία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές.

Ενεργειακή κρίση

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πέραν των πρωτοβουλιών και μέτρων που έχει αναλάβει κάθε χώρα, όπως και η Ελλάδα, χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή αντίδραση στο ζήτημα.

«Χρειάζεται και μία πανευρωπαϊκή αντίδραση η Ελλάδα η πατρίδα μας έχει δρομολογήσει μία σειρά από παρεμβάσεις για να περιοριστούν σε πρώτη φάση στην πρώτη κλίμακα των καταναλώσεων οι αυξήσεις των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια.

»Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι απολύτως εναρμονισμένες με το toolbox που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσουν τα Ευρωπαϊκά κράτη μέλη αυτή την κρίση. Θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι ζητήσαμε από το συμβούλιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει μία αξιολόγηση του συνολικού τρόπου λειτουργίας της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας να εντοπίσει ενδεχόμενες στρεβλώσεις και να καταλήξει σε προτάσεις για το πώς μπορούμε να διορθώσουμε και τις απότομες αυξήσεις στην τιμή της Ηλεκτρικής Ενέργειας όπως αυτές που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες.

 

»Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μία σειρά από προτάσεις έχουμε αναφερθεί και πάλι σε αυτές στη δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο απόθεμα και να χρειάζεται να αγοράζουμε λιγότερη ποσότητα φυσικού αερίου από τις αγορές οι οποίες είναι πιο μεταβολές σε γρήγορες διακυμάνσεις τιμών και τη δυνατότητα ενδεχομένως κάποια στιγμή στο μέλλον να αγοράζουμε φυσικό αέριο σε Ευρωπαϊκή Ένωση όσα κράτη τουλάχιστον το επιθυμούν όπως ακριβώς κάναμε και με τις αγορές των εμβολίων έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στους μεγάλους προμηθευτές του φυσικού αερίου.

»Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω αγωγού είτε μέσω υγροποίησης φυσικού αερίου στα μεγάλα τερματικά της Αιγύπτου μεταφοράς στην Ελλάδα πολύ μικρή σχετικά απόσταση ποίησης του είτε στη ρεβυθούσα είτε στην Αλεξανδρούπολη Και το αέριο αυτό να καλύψει οι ελληνικές είτε Ευρωπαϊκές ανάγκες.

»Οπότε νομίζω ότι η συζήτηση αυτή ήταν χρήσιμη τουλάχιστον για τους ομολόγους μου για να για να αναδείξουμε ότι αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατικών μελών της ένωσης αλλά και έχουν και μία ιδιαίτερη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση τέλος ήταν κοινός τόπος στο συμβούλιο ότι η πράσινη μετάβαση την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δρομολογεί αλλά και η πατρίδα μας δεν είναι υπεύθυνη για την αυξήσεις Στις τιμές του φυσικού αερίου Και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας.

»Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα θα έχουμε να Πιο φτηνή ενέργεια από τον ήλιο τον άνεμο το νερό».