Αρχική Eπικαιρότητα Θερμή μάζα αέρα ανεβάζει τον υδράργυρο τη νέα εβδομάδα στην Ευρώπη –...

Θερμή μάζα αέρα ανεβάζει τον υδράργυρο τη νέα εβδομάδα στην Ευρώπη – Ο πολικός όμως στρόβιλος ανατρέπει τα πάντα από τις 23 Οκτωβρίου

Μετά από μία μακράν περίοδο θερμοκρασιών που ήταν αρκετά κάτω από τις κανονικές για την εποχή, τώρα η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με ένα αξιοσημείωτο κύμα ζέστης σύμφωνα με άρθρο του Severe Weather Europe, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένας μεγάλος τροπικός κυκλώνας στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ατλαντικού Ωκεανού. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να καταγραφούν υψηλότερες θερμοκρασίες από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ενώ βορειότερα η πολική δίνη που αρχίζει να αποδυναμώνεται θα εξαπολύσει μια ιδιαίτερα ψυχρή μάζα αέρα με πολικά χαρακτηριστικά προς τη βόρεια Ευρώπη και τη Ρωσία το επόμενο Σαββατοκύριακο.

 

Μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου, μια ισχυρή ψυχρή μάζα αέρα είχε επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ρίχνοντας τον υδράργυρο αισθητά και προκαλώντας σε ορισμένες περιοχές της Σκανδιναβίας αξιόλογες χιονοπτώσεις. Όμως όλο αυτό αναμένεται να αλλάξει εντυπωσιακά τις επόμενες ημέρες καθώς μία ιδιαίτερα θερμή μάζα αέρα θα επηρεάσει σε πρώτη φάση την δυτική και νοτιοδυτική Ευρώπη από την Δευτέρα, ενώ σταδιακά θα αρχίσει από τα μέσα της νέας εβδομάδας να επεκτείνεται στην ανατολική και βορειοανατολική Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες να είναι έως και 10-15°C πιο υψηλές σε σχέση με αυτό που βιώσαμε αυτήν την εβδομάδα.

Ας δούμε λοιπόν τώρα την γενική εξέλιξη του καιρού τόσο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό όσο και στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, διαπιστώνοντας ότι στην πορεία θα έχουμε μια εντυπωσιακή ανατροπή στις θερμοκρασίες στο τέλος της νέας εβδομάδας.

– Ένας μεγάλος κυκλώνας σχηματίζεται στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό

 

Η κορυφογραμμή του ισχυρού συστήματος υψηλών πιέσεων που είχε δημιουργήσει πιο σταθερές συνθήκες καιρού στη δυτική και νοτιοδυτική Ευρώπη άρχισε να αποδυναμώνεται, ενώ δυτικότερα ένας κυκλώνας μεγάλης κλίμακας αναπτύχθηκε στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ατλαντικού Ωκεανού αυτό το Σαββατοκύριακο, ο οποίος θα καταλήξει να γίνει ο ρυθμιστής του καιρού που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα στην Ευρώπη.

 

Από τις δορυφορικές εικόνες παρατηρούμε ότι ο κυκλώνας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, με τον πυρήνα του βαρομετρικού συστήματος να παρουσιάζει μια εντυπωσιακή δομή και με την ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο να έχει πέσει στα 970mb. Μάλιστα, η έκταση του συγκεκριμένου κυκλώνα είναι τόσο μεγάλη που το πεδίο των ανέμων είναι ιδιαίτερα ισχυρό.

 

Αυτό θα γίνει η αιτία για να κινηθεί προς την Ευρώπη μια θερμή μάζα αέρα που θα επεκταθεί έως τη Δευτέρα αρχικά στη δυτική και νοτιοδυτική Ευρώπη. Τώρα, στην ανατολική Ευρώπη η ψυχρή μάζα αέρα που προκάλεσε ένα χειμωνιάτικο σκηνικό σε πολλές χώρες αυτές τις ημέρες θα αρχίσει να χάνει τη δύναμή της και μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκτοπιστεί τελείως, ενώ παράλληλα σχηματίζεται ένα ισχυρό σύστημα χαμηλών πιέσεων πάνω από την Γροιλανδία που επεκτείνεται έως τα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ατλαντικού Ωκεανού.

 

 

Η πρώτη επίδραση του κυκλώνα θα είναι η σταδιακή ενίσχυση του συστήματος υψηλών πιέσεων πάνω από τις Αζόρες (αζορικός αντικυκλώνας), το οποίο θα επεκταθεί έως τη Δευτέρα σε όλη τη δυτική και νοτιοδυτική Ευρώπη. Ωστόσο, η σύγκρουση του συστήματος υψηλών πιέσεων με τον κυκλώνα θα προκαλέσει τον σχηματισμό ισχυρών βαρομετρικών συστημάτων, προκαλώντας σήμερα ειδικά μία ισχυρή χειμερινή καταιγίδα στην Ισλανδία που θα συνοδεύεται από ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους οι οποίοι θα φτάσουν στο επίπεδο της θύελλας ή ακόμα και του τυφώνα.

 

 

Επίσης, παρόμοιες συνθήκες ενδεχομένως να βιώσουν η δυτική Ευρώπη, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία όσον αφορά το θέμα των ανέμων, γιατί με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να επηρεάζονται από ιδιαίτερα ισχυρά φαινόμενα. Όμως, οι άνεμοι χρήζουν προσοχής καθώς σε κάποιες περιοχές οι ριπές μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τα επίπεδα του τυφώνα.

 

– Θερμές αέριες μάζες κινούνται προς την Ευρώπη εξαιτίας του κυκλώνα στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό

 

Τις πρώτες μέρες της νέας εβδομάδας οι θερμές αέριες μάζες θα κινηθούν προς τη δυτική, νοτιοδυτική και κεντρική Ευρώπη εξαιτίας της πίεσης που θα ασκηθεί μεταξύ του κυκλώνα που βρίσκεται στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και του συστήματος υψηλών πιέσεων στη δυτική Ευρώπη. Αυτό σταδιακά θα ανεβάσει τον υδράργυρο έως και 8 με 10 βαθμούς κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή, με τη θερμή μάζα αέρα να εξαπλώνεται έως τα νησιά Φερόε, με μόνη εξαίρεση να αποτελούν τα βορειοανατολικά τμήματα της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας έως την Τρίτη. Όμως κι αυτό θα είναι πρόσκαιρο.

 

 

Από την Τρίτη και μετά ο κυκλώνας θα πλησιάσει ακόμα περισσότερο τη δυτική Ευρώπη, με αποτέλεσμα η θερμή μάζα αέρα να επεκταθεί προς τη νότια Σκανδιναβία, σε όλη τη Γερμανία, φτάνοντας στα μέσα της νέας εβδομάδας έως τη βόρεια Μεσόγειο. Μάλιστα, θα υπάρχει τόσο τεράστια θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ του συστήματος χαμηλών πιέσεων που βρίσκεται πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και του συστήματος υψηλών πιέσεων πάνω από την Ευρώπη, που θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω επέκταση των υψηλών θερμοκρασιών και προς την ανατολική Ευρώπη λόγω και της επικράτησης ενός ισχυρού νοτιοδυτικού ρεύματος.

 

Το αποτέλεσμα θα είναι να δούμε την Τρίτη και την Τετάρτη στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής Ευρώπης και της Βαλκανικής χερσονήσου θερμοκρασίες αρκετά υψηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, με την Γαλλία να αγγίξει σε τοπικό επίπεδο ακόμα και τους 26°C κυρίως στα νοτιοδυτικά της τμήματα. Ταυτόχρονα όμως, ο σχηματισμός ενός συστήματος χαμηλών πιέσεων θα αντικαταστήσει τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες με αρκετά ψυχρότερες στο μεγαλύτερο μέρος της Φινλανδίας, της Λαπωνίας, της κεντρικής Σκανδιναβίας, όπως και στη δυτική και βορειοδυτική Ρωσία.

– Ψυχρή μάζα αέρα πολικής προελεύσεως κινείται προς την βόρεια Ευρώπη και την Σκανδιναβία

Το ισχυρό σύστημα χαμηλών πιέσεων θα κινηθεί ανατολικά – βορειοανατολικά προς τα μέσα της νέας εβδομάδας, θα δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ισχυρό και οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό με κυκλωνικά χαρακτηριστικά πάνω από την Σκανδιναβία εξαιτίας της αλληλεπίδρασης των θερμών αέριων μαζών που θα έχουν εδραιωθεί πάνω από τα νοτιοδυτικά τμήματα της Ευρώπης με τις ψυχρότερες αέριες μάζες που θα έχουμε προς τα βόρεια.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να σχηματιστεί μια ισχυρή χειμερινή καταιγίδα πάνω από την Σκανδιναβία που θα προκαλέσει πυκνές χιονοπτώσεις στα βόρεια, βορειοανατολικά και ανατολικά τμήματά της, χωρίς όμως να μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια την πυκνότητα του χιονιού, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο ισχυρό θα γίνει το σύστημα και πόσο χαμηλά θα πέσουν οι θερμοκρασίες.

Ωστόσο, τα δεδομένα δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος θα πέσει στα 970mb, ενώ καθώς θα διασχίσει την κεντρική Σκανδιναβία την Πέμπτη, θα ωθήσει την θερμή μάζα αέρα να κινηθεί ανατολικότερα και έτσι στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει αισθητά.
Τώρα, στον παραπάνω πίνακα βλέπουμε τις ισχυρές βροχοπτώσεις που θα εκδηλωθούν ως συνέπεια της ενίσχυσης του βαρομετρικού συστήματος από την Τετάρτη πάνω από την νότια Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φιλανδία, ενώ οι χιονοπτώσεις φαίνονται να είναι εξίσου ισχυρές στα κεντρικά και βόρεια τμήματα των προαναφερθέντων χωρών. Μάλιστα, οι χιονοπτώσεις δεν αποκλείεται να πάρουν μορφή χιονοθύελλας την Τετάρτη σε όλη την Λαπωνία και την κεντρική Φιλανδία.
Θα πρέπει όμως εδώ να σημειωθεί ότι η σύγκρουση των ψυχρών αέριων μαζών στα βόρεια με τις θερμές αέριες μάζες στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης μπορεί να πυροδοτήσει εν δυνάμει επικίνδυνα φαινόμενα σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, με τα ισχυρά φαινόμενα να κινούνται ακόμα και στη νότια Ευρώπη αυτό το Σαββατοκύριακο. Όλα θα εξαρτηθούν από τη θέση του χαμηλού στη βόρεια Ευρώπη.

Οι υψηλότερες ποσότητες χιονιού αναμένονται στη βορειοανατολική Σουηδία, στη βόρεια Φιλανδία, στη Λαπωνία, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν και τα 50 εκατοστά σε τοπικό επίπεδο, όπως τις ίδιες πιθανότητες έχει και η βόρεια Ισλανδία μέσα στις επόμενες 5 ημέρες. Όλο αυτό σταδιακά θα αλλάξει το μοτίβο του καιρού και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφού μία ψυχρή μάζα αέρα πολικής προελεύσεως θα αρχίσει να κινείται προς τη βόρεια Σκανδιναβία με προοπτική να κινηθεί πολύ σύντομα και στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης.

– Η πολική δίνη κινείται προς τη βόρεια Ευρώπη και τη Ρωσία

Η αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση που είδαμε σε προηγούμενο άρθρο αναμένεται να συμβεί στα τέλη Οκτωβρίου, προκαλώντας τη σταδιακή αποδυνάμωση του πολικού στροβίλου. Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε ότι οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες επεκτείνονται στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, τη βόρεια Ευρώπη και τη βόρεια Ρωσία, ενώ η στρατοσφαιρική θέρμανση είναι καλά ορατή στο χάρτη πάνω από την βορειοανατολική Ασία.

Σε αυτό το σημείο για πρέπει να επισημάνουμε ότι ο πολικός στρόβιλος παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του καιρού στο Βόρειο Ημισφαίριο κατά τη χειμερινή περίοδο, μιας και η αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση τον αποδυναμώνει σημαντικά, με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστιες αλλαγές στις καιρικές συνθήκες της Ευρώπης ακόμα και στα νοτιότερα τμήματά της.

Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις αυτή η ψυχρή μάζα αέρα πολικής προελεύσεως θα επηρεάσει τη βόρεια Ευρώπη και τη Ρωσία από τα τέλη της νέας εβδομάδας, προκαλώντας έναν πρώιμο χειμώνα στην ηπειρωτική Ευρώπη, καθώς παράλληλα θα σχηματιστεί ένα ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αναπτυχθεί ένας βαθύς ισχυρός κυκλώνας στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, αλλάζοντας τη ροή των αεροχειμμάρων σε βόρεια μεσημβρινή και προκαλώντας ένα ιδιαίτερα ψυχρό καιρό για τα δεδομένα της εποχής στην βορειοανατολική Ευρώπη και τη βορειοδυτική Ρωσία.

Πάντως τα αριθμητικά μοντέλα GFS και ECMWF δείχνουν ότι αυτή η ψυχρή μάζα αέρα πολικής προελεύσεως αναμένεται από την Παρασκευή και μετά να επεκταθεί σε όλη τη νότια και ανατολική Ευρώπη. Στο κατά πόσο όμως θα επεκταθεί και προς τη δυτική Ευρώπη παραμένει ακόμα ασαφές. Αλλά και τα δύο προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι θα αλλάξει σημαντικά το σκηνικού του καιρού από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, με τον χειμώνα να επισκέπτεται την Γηραιά Ήπειρο πολύ νωρίτερα απ’ ότι θα περιμέναμε.