Αρχική Ν. Μεσσηνίας Eκδήλωση στην Καλαμάτα την Παρασκευή, για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου

Eκδήλωση στην Καλαμάτα την Παρασκευή, για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου

Στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία και την κήρυξη της Επανάστασης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: “Ο ζωτικός μύθος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου” την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στο Art-Bar Bassaviola (Παπάζογλου 29, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας).

Ομιλητής θα είναι ο Μελέτης Μελετόπουλος, διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης. Το βιβλιοπωλείο βιβλιόπολις έχει οργανώσει την εκδήλωση, την επιμέλεια έχει ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος και τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Καούνης.

Λίγοι γνωρίζουν ότι μετά την ναυμαχία του Ναυαρίνου, ο Ιμπραήμ παρέμεινε στην Ελλάδα άλλον ένα χρόνο. Εκκένωσε την Πελοπόννησο στις 5 Οκτωβρίου 1828 λόγω της άφιξης του Γάλλου στρατηγού Μαιζών τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου. ‘Όταν ο Καποδίστριας έφτασε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1828, ο Ιμπραήμ ήταν ακόμη εκεί και για ακόμη εννέα μήνες.Ακόμη και μετά την ναυμαχία, ο Σουλτάνος αρνήθηκε την ανεξαρτησία της Ελλάδος. Μόνο μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού και την προέλασή του μέχρι τα πρόθυρα της Κωνσταντινούπολης, το καλοκαίρι του 1828, ο Σουλτάνος υπέκυψε και υπέγραψε τη Συνθήκη της Ανδριανούπολης στις 14 Σεπτεμβρίου 1829. Με αυτήν, που προέβλεπε ρητά την Ελληνική Ανεξαρτησία, φτάσαμε στη Συνθήκη του Λονδίνου τον Φεβρουάριο του 1830, με την οποία ιδρύθηκε το Ελληνικό Κράτος.