Αρχική Χωρίς κατηγορία Επίδομα θέρμανσης, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος: Ετοιμάζουν πακέτο – ασπίδα απέναντι στην...

Επίδομα θέρμανσης, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος: Ετοιμάζουν πακέτο – ασπίδα απέναντι στην ακρίβεια

Ειλημμένη απόφαση θα πρέπει να θεωρείται η γενναία αναπροσαρμογή των επιδομάτων που έχουν εξαγγελθεί για πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν πρώτα τις αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ και εν συνεχεία θα οριστικοποιήσουν το σχέδιο, το οποίο και θα γίνει γνωστό μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Διπλή θα είναι η βασική επιδίωξη. Αφενός να ανοίξει η βεντάλια αυτών που θα είναι δικαιούχοι των επιδομάτων, στα πρότυπα της στήριξης που έχει ανακοινωθεί για το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια και αφετέρου το ποσό να είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, είναι ένα επίδομα το οποίο δίνεται για πρώτη φορά και δεν έχουν υπάρξει ακόμη οι ανακοινώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ανάλογα με αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο συγχώνευσης των επιδομάτων, αν και για την ώρα δεν έχει προκριθεί ένα τέτοιο σενάριο.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα το μοντέλο που έχει ανακοινωθεί θα διευρυνθεί τόσο χρονικά, όσο και οικονομικά αν το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης, φαίνεται να καταλήγουν στην κυβέρνηση στην διεύρυνση των δικαιούχων ώστε να το λάβουν πολλοί περισσότεροι.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, υπάρχει στο τραπέζι σενάριο για αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης το οποίο δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και η αύξηση περίπου 20% ή 30% των εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά χωρίς να υπάρξουν αλλαγές στα περιουσιακά κριτήρια.

Τα νέα εισοδηματικά όρια με βάση τα οποία θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθούν:

  • Μέχρι και 16.000 ευρώ για τον άγαμο από 12.000 ευρώ που ίσχυε για την περσινή χειμερινή περίοδο.
  • Μέχρι και 26.000 ευρώ για τα ζευγάρια από 20.000 ευρώ πέρυσι. Για κάθε προστατευόμενο παιδί το επίδομα θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ από 2.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα.
  • Μέχρι και 28.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες από 22.000 ευρώ πέρυσι με προσαύξηση 3.000 ή 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Τα περιουσιακά κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα. Αυτό σημαίνει ότι ο άγαμος για να λάβει επίδομα θα πρέπει να κατέχει κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ, οι έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι να διαθέτουν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ και οι μονογονεϊκές οικογένειες να έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 250.000 ευρώ.

Του Θανάση Παπαδή

Πηγη: newsit.gr