Αρχική Ν. Λακωνίας Μαραθώνια σύσκεψη στο Γύθειο για τα μέτρα ενίσχυσης των πυρόπληκτων και την...

Μαραθώνια σύσκεψη στο Γύθειο για τα μέτρα ενίσχυσης των πυρόπληκτων και την αντιπλημμυρική προστασία

Στη μαραθώνια σύσκεψη που έγινε στο Γύθειο την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, μετείχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσαν τα μέτρα ενίσχυσης των πυρόπληκτων του Δήμου Ανατολικής Μάνης, η διαδικασία των αποζημιώσεων, αλλά και τα έργα που αφορούν, αφ΄ ενός την αντιπλημμυρική προστασία των πυρόπληκτων περιοχών του εν λόγω δήμου και αφ’ ετέρου την αποκατάσταση των πληγεισών υποδομών.

Οσον αφορά στις αποζημιώσεις, προς τους αγρότες και τις επιχειρήσεις, ο Χρ. Τριαντόπουλος δήλωσε ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να πιστώνονται τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ξεκαθάρισε δε, ότι μετά την ηλεκτρονική δήλωση του πληγέντα -και μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία- αποπληρώνεται μέχρι και το 70% της βεβαιωθείσας ζημιάς σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στην οποία πλέον συγκαταλέγονται -εκτός από εξοπλισμό, μηχανήματα, υποδομές- αλλά και τα δέντρα.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι αποζημίωση δικαιούνται και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ωστόσο αυτή θα καλύπτει το 35% της ζημιάς καθώς, όπως είπε ο Χρ. Τριαντόπουλος, ο βιοπορισμός των εν λόγω δεν εξαρτάται από την εν λόγω απασχόληση.

Πρόσθεσε ότι ο προσανατολισμός είναι να υπάρξει κοινός πίνακας ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ όσον αφορά στα ζώα και τα μελίσσια θα αποζημιώνονται σύμφωνα με όσα έχουν δηλωθεί. Όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός θα αποζημιωθούν και οι ανασφάλιστοι, χωρίς όμως ακόμα να μπορεί να προσδιοριστεί σε τι ποσοστό.

Εξ άλλου, ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τα ελαιοτριβεία -και σε βάθος χρόνου-, λόγω της καταστροφής που υπέστη η παραγωγή.

Παράλληλα, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι το Δασαρχείο Γυθείου θα πιστωθεί με 1,2 εκ. ευρώ για την εγκατάσταση κορμοδεμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ ο δήμος θα λάβει 3,5 εκ. ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για να αποκαταστήσει το οδικό του δίκτυο.