Αρχική Eπικαιρότητα Σεισμός Κρήτη – 5,8 Ρίχτερ: 65χρονος ο νεκρός στο Αρκαλοχώρι, 11 οι...

Σεισμός Κρήτη – 5,8 Ρίχτερ: 65χρονος ο νεκρός στο Αρκαλοχώρι, 11 οι τραυματίες

Ισχυρότατος σεισμός 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 6 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, σημείωθηκε το πρωί στις 9.20 στο Ηράκλειο Κρήτης. Η δόνηση ήταν επιφανειακή με βάθος μόλις 10 χλμ και επίκεντρο στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, 22 χλμ δυτικά-βορειοδυτικά της Άρβης. Η δόνηση που κράτησε αρκετή ώρα κόστισε ήδη τη ζωή σε έναν άνθρωπο. Οπως μετέδωσε πρώτος ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Ηρακλείου Γ. Παπαδάκης που βρίσκεται στο σημείο πρόκειται για κάτοικο του Αρκαλοχωρίου ο οποίος εκτελούσε εργασίες μέσα στην εκκλησία του προφήτη Ηλία, όπου κατέρρευσε η οροφή. Τη σορό του παρέλαβε ήδη ελικόπτερο. Παράλληλα 11 τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας 11 άτομα, από τα οποία δύο με κατάγματα και ένας πολυτραυματίας ήδη δικομίστηκαν στο Βεβιζέλειο, ενώ οι υπολοιποι φέρουν εκδορές. Οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή είναι σημαντικές. Σημειώθηκαν καταρρεύσεις κτισμάτων και κατολισθήσεις σε δρόμους. Στο σημείο μεταβαίνει εντός ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Δείτε βίντεο ντοκουμέντο

 

Η κατάσταση περιγράφεται πολύ δύσκολη. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Όλγα Δραμουντάνη, έχουν καταρρεύσει εκκλησίες, σπίτια, τοιχία, τα σχολεία εκκενώθηκαν.

“Βλέπαμε μπαλκόνια να πέφτουν”

Βλέπαμε να πέφτουν μπαλκόνια στους δρόμους, τζαμαρίες να σπανε, οι μετασεισμοί είναι συνεχείς,  είπε κάτοικος του Αρκαλοχωρίου στην ΕΡΤ1. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πώς είναι η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι, είπε.

Από θαύμα δεν είχαμε περισσότερους τραυματισμούς από τόσα τζάμια που έσπασαν, είπε άλλη κάτοικος, ενώ άλλος κάτοικος έκανε λόγο για μικροτραυματισμούς παιδιών σε σχολείο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι στιγμής υπάρχει αναφορά για τρεις εγκλωβισμένους σε σπίτια.

Πριν από λίγο απεγκλωβίστηκαν η ηλικιωμένη που είχε εγκλωβιστεί στο σπίτι της στον Πατσίδερο, οι δύο που είχαν επίσης εκγλωβιστεί σε σπίτια δίπλα στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία και ένα παιδί που είχε εγκλωβιστεί σε σπίτι στο Αρχοντικό.

Από την Αστυνομία επιβεβαιώνεται ένας ακόμη εγκλωβισμός ατόμου στα Ρουσοχώρια.

Έχει ρωγμές το Λύκειο στο Καστέλι, το οποίο εκκενώθηκε. Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη κλείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων της Π.Ε. Ηρακλείου

“Χρειάζεται ψυχραιμία. Οι άνθρωποι να μένουν μακριά από τα κτήρια που έχουν πληγεί” ζήτησε ο κ. Λεονταράκης ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης Γ. Λεονταράκης μιλώντας στην ΕΡΤ λέγοντας ότι σπεύδουν κλιμάκια της ΕΜΑΚ και με C130.

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας ανακοίνωσε πως σπεύδει στο σημείο ειδικό κλιμάκιο και χαρκατήρισε τον σεισμό κεραυνό εν αιθρία.

ert.gr